Κέα: Σούπερ επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ σε πολυτελείς κατοικίες

Συμφωνία με εταιρεία συμφερόντων του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου του Ντουμπάι για την κατασκευή και λειτουργία ολοκληρωμένου ξενοδοχειακού και παραθεριστικού συγκροτήματος στην Τζια υπέγραψε η Dolphin Capital. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από ίδια κεφάλαια των νέων μετόχων όσο και από συμμετοχή των παλαιών και δανεισμό αρχικού ύψους 30 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα. Με τη συμφωνία ο ξενοδοχειακός όμιλος Kerzner International Holdings και η Dolphin Capital συγκροτούν κοινοπραξία για τη δημιουργία του «One & Only Kea Island». Η συμφωνία για την επένδυση, εφόσον υλοποιηθεί, βάζει τέλος στην αβεβαιότητα που είχε ενσκήψει για το συγκεκριμένο έργο της Dolphin εδώ και χρόνια, μετά την απόσυρση τότε του ενδιαφέροντος άλλης διεθνούς αλυσίδας.

Το συγκρότημα, που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια περιοχή 600 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά της Κέας στην περιοχή Βρόσκοπος, η οποία ανήκει στην Dolphin Capital Investors, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο με 75 πολυτελή δωμάτια (Resort Villas) και έως 40 ιδιωτικές κατοικίες (One & Only Private Homes) διαθέσιμες προς πώληση.

Η συναλλαγή είναι δομημένη ως κοινοπραξία, στην οποία η Kerzner θα αποκτήσει το 40%, άλλοι ιδιώτες επενδυτές άλλο 10%, ενώ το υπόλοιπο 50% θα κρατήσουν οι σημερινοί μέτοχοι του περιουσιακού στοιχείου της Dolphin στην Τζια. Αυτοί είναι κατά 67% εταιρική οντότητα συμφερόντων της Dolphin και κατά 33% επενδυτικό όχημα του αρχιτέκτονα Τζον Χέα που έχει πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του έργου.

Οι ειδικοί της DCI εκτιμούν ότι συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την έναρξη του πρότζεκτ θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Απριλίου του 2018 και, ότι το resort θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει για πρώτη φορά τη σεζόν του 2020.

Στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεσή της η Dolphin έχει εγγεγραμμένο ως κόστος απόκτησης της έκτασης στον Βρόσκοπο ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναφέρεται πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αδειοδοτικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της οικοδομικής άδειας και εγκριθεί οι απαραίτητες μελέτες συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής όπως και αυτών αρμοδιότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

H Kerzner εδρεύει στο Ντουμπάι και οι βασικοί της μέτοχοι είναι το Investment Corporation of Dubai (ICD), η Goldman Sachs και η Colony Capital. Η ΙCD είναι το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Ντουμπάι με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η One & Only είναι το ξενοδοχειακό εμπορικό σήμα της Kerzner που απευθύνεται στο ανώτερο οικονομικό στρώμα των αγορών, ενώ έχει υπό τον έλεγχό της και τα ξενοδοχεία Atlantis και Mazagan.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και "Καθημερινή"