«Κινούνται» με …τούρκικες λίρες

Έως τα τέλη του 20ου αιώνα, οι Έλληνες ήταν οι καλύτεροι επισκέπτες όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης αλλά όλων των περιοχών στα παράλια της Μικρά Ασίας… Γαλαντόμοι, αγόραζαν χωρίς δεύτερη σκέψη από χρυσό έως δερμάτινα αλλά και αγαθά πρώτης ανάγκης με τους τούρκους επιχειρηματίες να προτιμούν στις συναλλαγές τους δραχμές αντί των δολαρίων ή των γερμανικών μάρκων. Όμως, τα χρόνια πέρασαν. Οι Έλληνες ελέω κρίσης και ευρώ έχασαν την αγοραστική τους αξία και βρέθηκαν στην άλλη …πλευρά, με τους τούρκους επισκέπτες να είναι αυτοί που πλέον έχουν το πάνω χέρι στις συναλλαγές.

Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο πρόσφατο άρθρο του Ολλανδού δημοσιογράφου Wilco Van Herpen (ζει και εργάζεται στην Τουρκία από το 1999), σε ρεπορτάζ, που έγραψε στην τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet Daily News για το μικρό χωριό Αγιάσος, της Λέσβου, το οποίο επισκέφθηκε με παρέα 4 ατόμων. Αφενός έμεινε άφωνος από τις ομορφιές του χωριού αφετέρου διαπίστωσε ότι οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε τούρκικες λίρες κάτι που ισχύει και σε άλλες περιοχές του νησιού στη Βόρεια Ελλάδα. Στο ρεπορτάζ υμνεί τις ομορφιές της Αγιάσου: οι ορθόδοξες εκκλησίες του χωριού, η ενασχόληση των κατοίκων με τη μουσική, η καθαριότητα όλων των δημόσιων χώρων, τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής και ο μουσειακός χώρος με τα τάματα δίπλα στην εκκλησία της «Παναγίας της Αγιάσου» ήταν τα σημεία που τον εντυπωσίασαν περισσότερο…

Αλλά είπαμε, αίσθηση δημιουργεί η αναφορά του ότι κατά τη παραμονή του στην περιοχή είδε αρκετούς Τούρκους τουρίστες να πληρώνουν τις αγορές τους με τουρκικές λίρες. Οι Έλληνες επαγγελματίες «νικημένοι» από την οικονομική κρίση επιλέγουν την λύση αυτή, που όμως λειτουργεί θετικά γι’ αυτούς τη χειμερινή περίοδο. Όταν μεταβαίνουν στα απέναντι τουρκικά παράλια για ψώνια και, ως εκ τούτου, οι τουρκικές λίρες "επαναπατρίζονται". Ο Wilco Van Herpen περιγράφει την Αγιάσο ως ιδανικό τουριστικό προορισμό για τις διακοπές των συμπατριωτών του, ενώ κάνει ειδική αναφορά στις γευστικές επιλογές που έχουν οι τουρίστες στον προορισμό. Κατά τη φετινή χρονιά οι τουριστικοί φορείς της χώρας εκτιμούν ότι ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το 1 εκατ. Οι Τούρκοι αρέσκονται να αγοράζουν προϊόντα και να κάνουν μεγάλες καταναλώσεις σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News