Κρουαζιέρα στο Αιγαίο για όλα τα βαλάντια

Το 2014 αποτελεί παρελθόν όσον αφορά τη καλοκαιρινή περίοδο και ήδη οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν ανοίξει τις προσφορές και κάνουν κρατήσεις ενόψει του 2015. Και αναφερόμαστε στον τομέα της Κρουαζιέρας, ο οποίος τα δέκα τελευταία χρόνια έχει αύξηση της τάξης του 77% στην Ελλάδα, όμως στην Νάξο αποτελεί … ταμπού και ουσιαστικά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Φέτος δεν είχαμε ούτε ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, πέρυσι λόγω καιρικών συνθηκών και έλλειψης υποδομών όσον αφορά τον έλεγχο διαβατηρίων είδαμε δύο πλοία να πηγαίνουν Σύρο και την επόμενη χρονιά ακόμη είναι ανοιχτό τι μέλλει γενέσθαι. Η πληροφορία ότι γνωστή εταιρία ενδιαφέρεται να εντάξει το νησί σε πρόγραμμα πλοίου σε τακτική βάση ακούγεται ευχάριστα και μπορεί να αποτελέσει την αρχή για κάτι καινούργιο.

Επιστρέφουμε όμως στην .. Αγγλία, εκεί όπου η βρετανική εφημερίδα Telegraph στη στήλη Travel καταθέτει τις προτάσεις της για μία απολαυστική κρουαζιέρα στην Ελλάδα καταγράφοντας τα πιο ωραία σημεία της χώρας, αλλά και τις τιμές που προσφέρονται για όλα τα πορτοφόλια. Μάλιστα διαχωρίζει τους ταξιδιώτες σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτούς που προτιμούν απλά να βλέπουν ορισμένα αξιοθέατα και δεν επιθυμούν να συμπεριλάβουν στις διακοπές του επισκέψεις στην Ακρόπολη, την Αρχαία Ολυμπία, την πόλη της Ρόδου ή το Αχίλλειον της Κέρκυρας. Οι συγκεκριμένοι προτιμούν μεγαλύτερες κρουαζιέρες στην Μεσόγειο και απλά «περνάνε» από την Ελλάδα. Και στην άλλη πλευρά, βρίσκονται οι Φιλέλληνες, οι οποίοι διαλέγουν συνήθως κρουαζιέρες στο Αιγαίο και προτιμούν να «δένουν» σε μικρά γραφικά λιμάνια που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν δυνατότητες για βόλτες και επισκέψεις σε τοπικά αξιοθέατα. Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων για τέτοιες αποδράσεις είναι τον τελευταίο καιρό το Φισκάρδο στην Κεφαλλονιά, αλλά και η Ύδρα με τους χαλαρούς ρυθμούς της και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Ένα από τα θετικά είναι το γεγονός ότι η σεζόν για κρουαζιέρες στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη, καθώς, ξεκινάει στις αρχές της άνοιξης, κοντά στο Ορθόδοξο Πάσχα, και συνεχίζει μέχρι και τον Νοέμβριο. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι εποχές που θα έπρεπε να προτιμήσουν οι ταξιδιώτες, καθώς, οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι τόσο υψηλές που «τιμωρούς» τους επίδοξους ταξιδιώτες. Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, το εντυπωσιακό είναι πως η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν κανένα άσχημο λιμάνι, ενώ, σχεδόν παντού υπάρχει μια ωραία παραλία με ταβέρνες που μπορεί κάποιος να απολαύσει ρετσίνα, κρασάκι και μια παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα που σίγουρα θα τον δροσίσουν.

Και στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε κρουαζιέρες ανάλογα με το …πορτοφόλι των επιβατών.  Για εκείνους που επιθυμούν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο SeaDream Yacht Club μπορεί να προσφέρει στιγμές πολυτέλειας σε συνδυασμό με μπαρ, αλλά και water sports κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ένα δρομολόγιο από την Αθήνα στη Ρώμη μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και επισκέψεις σε Ύδρα, Γαλαξίδι (κοντά στους Δελφούς για όποιον ενδιαφέρεται) και Φισκάρδο κοστίζει 3,800 ευρώ για επτά νύχτες. Μια πιο ακριβή, αλλά και γεμάτη πρόταση είναι το μεγάλο ταξίδι από τη Λήμνο έως την Βενετία. Το Seabourn επισκέπτεται Λήμνο, Βόλο, Σαντορίνη, Πάρο, Μονεμβασιά, Κατάκολο, Πάργα για να καταλήξει στην μαγευτική Βενετία. Κοστίζει 6,400 ευρώ.

Ένα άλλο δρομολόγιο που προσφέρει η εταιρεία Oceania Cruises ξεκινάει από την Αθήνα και καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιώντας, ωστόσο, τον γύρο του Αιγίου. Οι τιμές ξεκινούν από 2.100 ευρώ και οι στάσεις του ταξιδιού περιλαμβάνουν Ναύπλιο (για τις Μυκήνες και την Επίδαυρο), Χανιά, Κως, Ρόδος, Σαντορίνη και Μυτιλήνη. Για εκείνους που ενδιαφέρονται για μια κρουαζιέρα χωρίς την «αναγκαστική» επίσκεψη σε βασικά τουριστικά αξιοθέατα, το ολοκαίνουργιο Regal Princess προσφέρει ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Βενετία, διαμέσου Σαντορίνης και Κατάκολου, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 1.100 ευρώ.

Η Holland America Line προσφέρει μια πιο μακρά κρουαζιέρα (εννέα ημερών) με το δρομολόγιο να ξεκινάει από τη Ρόδο και να κάνει στάσεις σε Κατάκολο, Σαντορίνη, Ρόδο, Πειραιά και Γύθειο. Οι τιμές ξεκινάνε από 1.000 ευρώ. Υπάρχει και η εναλλακτική κρουαζιέρα (επτά νύκτες) από την εταιρεία Celevrity Cruises η οποία ξεκινάει από τη Βενετία και έχει ημερήσιες στάσεις σε Σαντορίνη, Αθήνα και Κατάκολο. Τιμή 970 ευρώ. Το εντυπωσιακό Queen Elizabeth της εταιρείας Cunard μπορεί να φιλοξενήσει τους ταξιδιώτες σε μια κρουαζιέρα δύο εβδομάδων από την Βενετία στην Αθήνα με το δρομολόγιο να περιλαμβάνει το Ηράκλειο (για μια στάση στην Κνωσό), τη Ρόδο, τον Βόλο και τη Μύκονο. Οι τιμές ξεκινούν από 1.700 ευρώ.

Επίσης, η παραδοσιακή βρετανική εταιρεία Star Clippers έχει μερικά από τα πιο ενδιαφέρονται δρομολόγια στην Ελλάδα κάνοντας στάση σε λιμάνια που άλλα πλοία δεν προτιμούν. Μια κρουαζιέρα από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα «δέσει» στην Λήμνο, θα περάσει από το Άγιο Όρος, αλλά και από όλα τα πανέμορφα νησιά των Σποράδων και τον Πόρο. Οι τιμές ξεκινάνε από 1,700 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News