Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες - Αντίπαρος: Αμεση ανάγκη ανασχεδιασμού αφήνοντας πίσω το παρελθόν

Κυκλάδες – Αντίπαρος: Αμεση ανάγκη ανασχεδιασμού αφήνοντας πίσω το παρελθόν

|

O Ιούνιος και ο Ιούλιος αναδείχθηκαν σε μήνες με ρεκόρ εισπράξεων για τους πάντες στην Αντίπαρο, ο Αύγουστος ήταν «περίεργος» μήνας – Πρόταση για την επόμενη ημέρα 

Από τις αρχές Αυγούστου άνοιξε μια συζήτηση με θέμα το νέο μοντέλο του τουρισμού που αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Κεντρικό ρόλο παίζει η τουριστική κατοικία, μια «αχαρτογράφητη» κατηγορία τουριστικού προϊόντος η οποία απαντά στην ισχυρή διεθνή τάση για πιο προσωποποιημένες εμπειρίες και υπηρεσίες.

Αρθρο του Ιάσωνα Τσάκωνα (*)

Παρακολουθώντας τη συζήτηση που καλώς ξεκίνησε, άποψή μου είναι πως τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα, με τις VIP Villas, τη φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου, τον υπερτουρισμό, την ακρίβεια, το «χαμένο ελληνικό καλοκαίρι» και τις ανύπαρκτες υποδομές να συσχετίζονται αόριστα και μερικές φορές καταχρηστικά.

H τουριστική κατοικία θα πρέπει να αναγνωριστεί στην πραγματική της διάσταση, να χαρτογραφηθεί σε όλες της τις εκφάνσεις και να ενταχθεί στον γενικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ερχόμενη δεκαετία. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Αντιπάρου, θα επιχειρήσω να προσφέρω ένα πεδίο αναφοράς για την ανάπτυξη μιας συλλογιστικής στο θέμα. Η Αντίπαρος μέχρι τώρα αποτελεί ένα ελεγχόμενο παράδειγμα ανάπτυξης, με το 50% του νησιού να είναι δασικό, με 8 στρέμματα αρτιότητα, δύο οικισμούς και την αγροτική περιοχή του Κάμπου. Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή για τις VIP Villas, κατά τον προσφιλή νέο όρο, με τη βραβευμένη αρχιτεκτονική, που απευθύνονται σε κατοίκους όπως ο επίσημος πλέον δημότης Τομ Χανκς και η Ρίτα Ουίλσον.

To Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος καταγράφει επίσημα για την Αντίπαρο (2021) 370 κλίνες ξενοδοχείων. Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες στις μελέτες του ΣΕΤΕ, και σε άλλους φορείς, δεν βρίσκουμε κάποια αναφορά στην Αντίπαρο γενικά, πόσο μάλλον σε Airbnb ή άλλες κατηγορίες τουριστικών ή άλλων κατοικιών. Στην πραγματικότητα, πέραν των 1.200 μόνιμων κατοίκων, στην OLIAROS υπολογίζουμε ότι το καλοκαίρι στο νησί διανυκτερεύουν άλλοι 4.500-5.000 επισκέπτες και κάτοικοι, ενώ από την Πάρο ημερησίως περνάνε 2.000-6.000 επισκέπτες, αναλόγως την περίοδο. Με ποια δεδομένα και παραδοχές μπορεί να εκπονηθεί σωστός στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό, όταν αγνοείται μια ολόκληρη κατηγορία τουριστικού προϊόντος, πέραν των παραδοσιακών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων; Τα κονδύλια για την ανάπτυξη και την υποστήριξη των υποδομών με βάση ποια στοιχεία βγαίνουν; 

Για να είµαστε δίκαιοι, με πρόσφατη πρωτοβουλία του δήμου, της περιφέρειας, των κατοίκων του νησιού και με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της τωρινής κυβέρνησης, έχουν δρομολογηθεί έργα σε βάθος διετίας, για αναβάθμιση των υποδομών, του βιολογικού καθαρισμού, εγκατάσταση Fiberoptic δικτύου, δεύτερη γραμμή σύνδεσης ΔεΔιΥΕ, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, μόλο στο λιμάνι για σκάφη και εγκατάσταση φορτιστών. Ηδη υπάρχει η δυνατότητα για net metering διασύνδεση. Στην OLIAROS ήδη σχεδιάζουμε τη μετατροπή όλων των κατοικιών μας σε 100% PV powered, με μέση επιφάνεια φωτοβολταϊκών 150 τ.μ. ανά σπίτι.

Τι έγινε τελικά φέτος το καλοκαίρι στην Αντίπαρο; O Ιούνιος και ο Ιούλιος αναδείχθηκαν σε μήνες με ρεκόρ εισπράξεων για τους πάντες στην Αντίπαρο, ενώ κατά γενική ομολογία ο Αύγουστος ήταν ένας «περίεργος» μήνας. Τον Αύγουστο, όλες οι κατηγορίες επισκεπτών ανταποκρίθηκαν επιφυλακτικά στο αυξημένο κόστος. Επέλεξαν να «μείνουν μέσα» κυρίως στα καταλύματα, ο αριθμός των ημερήσιων επισκεπτών από την Πάρο ήταν χαμηλότερος, περιορίστηκαν οι τουρίστες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Τον ίδιο μήνα, λόγω κόστους ακτοπλοϊκών, καταλυμάτων και εστίασης δεν επέλεξαν την Αντίπαρο Ελληνες, Ιταλοί και Σκανδιναβοί τουρίστες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίοι ωστόσο δεν αντικαταστάθηκαν από υψηλότερα εισοδήματα σε ανάλογο αριθμό.

Ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση έμεινε στα ίδια ή και σε κατά 10% χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2021, με άλλα λόγια όλες οι κατηγορίες «κουμπώθηκαν» φέτος, και όχι μόνο τα χαμηλότερα εισοδήματα. Η αλήθεια είναι ότι το ταβερνάκι των 15-20 ευρώ, το δωμάτιο των 30 ευρώ και το φθηνό, νοθευμένο ποτό –όλα «μαύρα»– αποτελούν παρελθόν. Χωρίς υποδομές και ποιότητα δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός του τουρισμού. Βασικός στόχος για να μη χαθεί το ελληνικό καλοκαίρι θα πρέπει να είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Και αυτό θα γίνει με μακροπρόθεσμη, λελογισμένη ανάπτυξη και πολλή δουλειά.

Τα ακίνητα και το περιβάλλον μας αποτελούν τον εθνικό πλούτο της Ελλάδας, ο οποίος ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες και πρέπει όλοι μας να τον προστατεύσουμε. Το τουριστικό μοντέλο έχει ήδη αλλάξει δυναμικά με την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Πρέπει ο ΣΕΤΕ και το κράτος να αναγνωρίσουν την αλλαγή στην πραγματική της διάσταση και να την εντάξουν στον σχεδιασμό τους. Θα πρέπει όλοι οι stakeholders αλλά και οι επισκέπτες να αποκτήσουμε κοινό όραμα και να το προστατεύουμε συλλογικά και ατομικά. Αρχιτέκτονες, μεσίτες, εργολάβοι και developers δεν θα πρέπει να καλλιεργούμε και να ενδίδουμε σε αξιώσεις πελατών μας όταν αυτές δεν εντάσσονται στο κοινό όραμα και στόχο, όμως θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να παρατηρούμε και να προσφέρουμε επικαιροποιημένα προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες με το μοναδικό ελληνικό πρόσημο.

Η πρόταση για την Αντίπαρο
Στην Αντίπαρο θα πρέπει καταστρωθεί ένα σχέδιο για την ερχόμενη δεκαετία, καθορίζοντας το μείγμα των καταλυμάτων και υπηρεσιών όλων των κατηγοριών, λαμβάνοντας υπόψη την φέρουσα ικανότητα του νησιού, και επιμηκύνοντας την σεζόν, αλλά και τον χρόνο που διαμένουν οι κάτοικοι δεύτερης κατοικίας στο νησί. Oσο αναπτύσσεται η Πάρος με νέα προϊόντα, οι ημερήσιοι επισκέπτες από την Πάρο το πιθανότερο θα είναι να συνεχίσουν να περιορίζονται, κάτι το οποίο θα απελευθερώσει capacity στην Αντίπαρο. 

Προτείνω με το πλάνο αυτό να προστεθούν 400-500 κλίνες ξενοδοχείων 4-5 αστέρων αστέρων, να καταγραφούν, όλες οι κατηγορίες τουριστικών κατοικιών, και να οριστεί ένας στόχος κλινών ανά κατηγορία. Ο Κάμπος Αντιπάρου πρέπει να παραμείνει αγροτική περιοχή, με αγροικίες έως 150τ.μ., στον Αγιο Γεώργιο η δόμηση πρέπει να περιοριστεί στα 200τ.μ., ανά 1 στρέμμα, 300τ.μ., ανά δύο στρέμματα, 360τ.μ. ανά 4 στρέμματα. Τέλος, η αρτιότητα για κατοικίες εκτός σχεδίου, να πάει στα 10 στρέμματα και για ξενοδοχεία στα 20 στρέμματα με μέγιστη δυνατότητα τις 100 κλίνες. Θα πρέπει να πεζοδρομηθεί το λιμάνι, να κατασκευασθεί περιφερειακός δρόμος στα δυτικά του χωριού, και να αναβαθμιστούν οι υποδομές βάση του 10ετούς σχεδίου. 

* Ο κ. Ιάσων Τσάκωνας είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OLIAROS.   – Αρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;