Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Νάξος και Σαντορίνη "κοιτάζουν" τον Σεπτέμβριο

Κυκλάδες: Νάξος και Σαντορίνη “κοιτάζουν” τον Σεπτέμβριο

|

Οι προορισμοί που βρίσκονται στο επίκεντρο – Από την Ζάκυνθο και την Κω έως την Νάξο και την Κρήτη με τις ελπίδες για την φετινή τουριστική περίοδο 

Με δύο ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί διαμορφώνουν έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση.

Ο… αποκλεισμός της Ελλάδας από τη βρετανική «πράσινη» λίστα, μία αγορά-βαρόμετρο για την πορεία της φετινής σεζόν, εντείνει την αβεβαιότητα, δεδομένου ότι αρκετοί προορισμοί εξαρτώνται από τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με τους ξενοδόχους, ωστόσο, να ευελπιστούν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον ισχυρών tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο, αφού αρκετοί τουρίστες θέλουν να μεταθέσουν τις κρατήσεις τους για αργότερα, όταν θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Κεφαλονιά
Με χαμηλές πληρότητες κινείται ο Ιούνιος στην Κεφαλονιά, αφού οι Βρετανοί ταξιδιώτες, στους οποίους στηρίζεται εν πολλοίς ο τουρισμός του νησιού, παραμένουν απόντες. Μπορεί τα πρώτα αεροπλάνα με Γερμανούς και Ολλανδούς ταξιδιώτες να έχουν προσγειωθεί στην Κεφαλονιά, ωστόσο η ζήτηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια της βρετανικής αγοράς που αντιπροσωπεύει το 65%-70% των τουριστών για το νησί του Ιονίου.

Νωχελικά κινούνται για την ώρα και οι κρατήσεις από τη γειτονική Ιταλία και τις βαλκανικές αγορές. Μεγαλύτερη ζήτηση, πάντως, καταγράφεται το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, με την πληρότητα να φτάνει το 40%-50%, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δεδομένης της ζήτησης που σημειώνουν οι μεγάλοι tour operators.

Κως
Η πρόσφατη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εντάξει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πορτοκαλί λίστα σε συνδυασμό με την απουσία των Βρετανών κρατά σε χαμηλά επίπεδα την πληρότητα και στην Κω, με δεδομένο ότι η ολλανδική είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για το νησί του Ιπποκράτη.

Το «παρών» στη δειλή, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού, έναρξη της φετινής σεζόν δίνουν προς το παρόν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί. Μέχρι στιγμής λίγα ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και κάποιοι επιχειρηματίες έχουν μεταθέσει για αργότερα το άνοιγμα των καταλυμάτων τους μετά τις αποφάσεις της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τις κρατήσεις να κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο και να γεννούν προσδοκίες για ένα τρίμηνο αντίστοιχο με εκείνο του 2019.

Ζάκυνθος
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στη Ζάκυνθο, αφού για την ώρα η ζήτηση που υπάρχει για το νησί δεν έχει αποτυπωθεί στις κρατήσεις και οι ξενοδόχοι παραμένουν σε αχαρτογράφητα νερά, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για μη ένταξη της Ελλάδας στην περιβόητη «πράσινη» ταξιδιωτική της λίστα. Οι επιχειρηματίες του νησιού ποντάρουν σε ένα καλό 4μηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο, κίνηση η οποία θα διατηρήσει «ζωντανό» τον στόχο για επίτευξη εσόδων στο 40% των επιπέδων του 2019.

Χαλκιδική
Χαμένος μήνας θεωρείται από τους ξενοδόχους ο Ιούνιος για τη Χαλκιδική, καθώς η τουριστική κίνηση παραμένει υποτονική και η πληρότητα των καταλυμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εκτιμάται ότι θα ενταθεί η ζήτηση κυρίως από τις βαλκανικές αγορές, με τον οδικό τουρισμό να αντιπροσωπεύει για τη Χαλκιδική και για τη βόρεια Ελλάδα εν γένει το 50-60% του συνόλου των ταξιδιωτών.

Στους… κερδισμένους ανήκει η Μύκονος, αφού η τουριστική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα από τις 15 Ιουνίου. Μπορεί τώρα η πληρότητα να κινείται στο 30%-35%, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Ιούνιος θα ολοκληρωθεί με πληρότητα γύρω στο 50%. Η ζήτηση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα ζωηρή, με την πληρότητα να ξεπερνά το 50% και τους συγκεκριμένους μήνες να έχουν όλα τα φόντα να… θυμίσουν το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Γάλλοι, Ελβετοί, Ιταλοί, Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει μέχρι στιγμής στο «νησί των ανέμων», με τον στόχο για έσοδα στο 50% των επιπέδων του 2019 να θεωρείται εφικτός.

Νάξος
Υποτονικός χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες της Νάξου ο Ιούνιος, καθώς μόνο το 20% των ξενοδοχείων έχει επαναλειτουργήσει μέχρι στιγμής, καταγράφοντας πληρότητα που δεν ξεπερνά το 20%. Ωστόσο, εντονότερη είναι η κινητικότητα που σημειώνεται για τους μήνες υψηλής ζήτησης, με την πληρότητα να βρίσκεται στο 50% και το ενδιαφέρον των τουριστών να εντείνεται μέρα με τη μέρα. Ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται ότι θα έχει και ο Σεπτέμβριος, αφού αρκετοί είναι οι ταξιδιώτες που περιμένουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού και έπειτα να κάνουν διακοπές.

Κρήτη
Δύο όψεις εμφανίζει η Κρήτη, με το Ηράκλειο να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα Χανιά. Η πληρότητα των ξενοδοχείων που έχουν επαναλειτουργήσει στα Χανιά κινείται στο 20%, καθώς οι Σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία βρίσκονται για την ώρα εκτός παιχνιδιού, με τους επιχειρηματίες να μην υπολογίζουν τουριστικά τον Ιούνιο και να ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που θα αναθερμάνουν την αγορά.

Στον αντίποδα, το 25% των ξενοδοχείων λειτουργεί στο Ηράκλειο, σημειώνοντας πληρότητες γύρω στο 30%-40%, με τη ζήτηση να εντείνεται, ωστόσο, μέρα με τη μέρα. Μετά τις 10 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα για την ανατολική Κρήτη, με την πληρότητα για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου να κυμαίνεται στο 50% και τους ξενοδόχους να προβλέπουν ότι τα καταλύματά τους θα γεμίσουν με κρατήσεις του τελευταίου… δευτερολέπτου.

Σαντορίνη
Πάνω από το 50% των μονάδων στη Σαντορίνη έχει ανοίξει, ωστόσο, ο Ιούνιος κινείται με χαμηλές ταχύτητες για την ώρα. Υψηλή ζήτηση παρατηρείται για τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, καθώς η πληρότητα αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 80%. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες, αξιοποιώντας την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχει υιοθετηθεί φέτος λόγω των συνθηκών, έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους λίγες μόνο ώρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης χωρίς κάποια κύρωση. Ως εκ τούτου, μπορεί οι κρατήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα «μεταφραστούν» σε αφίξεις λόγω της ρευστότητας της κατάστασης παγκοσμίως.

Πιερία
Στον εσωτερικό τουρισμό κυρίως και στις βαλκανικές αγορές από τις 18 Ιουνίου και μετά εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος οι επιχειρηματίες στην Πιερία. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα καταλύματα δεν ξεπερνά το 20%-25%, με το ίδιο ποσοστό να ανεβαίνει στο 30%-35% για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, όταν και εκτιμάται ότι θα ενταθεί περαιτέρω η ζήτηση τόσο από Ελληνες, όσο και από ξένους τουρίστες.

Πηγή euro2day.gr


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα