Κυκλάδες - Πάρος: Υπέρ του "πράσινου διαβατηρίου"

Η Πάρος παλεύει για να λειτουργήσει και κυρίως να δρομολογηθεί αυτό που λέμε "πράσινο διαβατήριο". Αυτό όμως που θέλει είναι το πιο απλό όλων... Να γίνεται σωστός έλεγχος και κυρίως εμβολιασμός στις πύλες εισόδου του νησιού. Τόσο στο λιμάνι όσο και στον αεροδρόμιο. Πόσο εφικτό είναι αυτό; 

"Με φόντο το πανέμορφο Κυκλαδίτικο χάραμα, ο Δήμαρχος της Πάρου μίλησε πολύ πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο τηλεοπτικό κανάλι του ΣΚΑΪ. Έχοντας ως θέμα τον εμβολιασμό, ο κ. Μάρκος Κωβαίος ενημέρωσε για τις 900 δόσεις που έχουν φτάσει στο νησί, ενώ επεσήμανε την ανάγκη η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε όχι μόνο όλοι οι κάτοικοι να εμβολιαστούν σύντομα, αλλά και να μην χρειάζεται να ταξιδέψουν για να εμβολιαστούν, γεγονός που είναι τόσο χρονοβόρο όσο και κοστοβόρο.

Σπουδαία ήταν η πρόταση του κ. Κωβαίου για να διεξάγεται εμβολιασμός των δυνητικών επισκεπτών στον Πειραιά και σε κάθε άλλη πύλη εισόδου στα Κυκλαδονήσια, ώστε να παραμείνει η Πάρος ένα covid-free νησί χωρίς κρούσματα. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος εδράξατο της ευκαιρίας να περάσει το μήνυμα της θελκτικότητας του νησιού για κάθε είδος επισκέπτη και ως καλός οικοδεσπότης να απευθύνει πρόσκληση προσωπικά στον έμπειρο δημοσιογράφο να επισκεφθεί το νησί".

Και το πράσινο (ψηφιακό) διαβατήριο 

 Ο Δήμος Πάρου παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην υποστήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας, με κυρίαρχη προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία όλων. Ενόψει της επίσημης έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου, σε συνεννόηση με το τοπικό Κέντρο Υγείας, καθώς και σε συμμόρφωση με τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθύνσεις που δίνει και πρόκειται να ακολουθήσει η Πολιτεία, υποστηρίζει την πρόταση για χορήγηση του ψηφιακού «πράσινου» διαβατηρίου που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι ταξιδεύουν, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες, και το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύουν στις κεντρικές πύλες εισόδου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το σχετικό έγγραφο δεν θα υποχρεώνει τους πολίτες να εμβολιαστούν, θα καθιερώνει, ωστόσο, την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής τους κατάστασης. Συγκεκριμένα, σε αυτό θα αναγράφεται εάν κάποιος πολίτης έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή όχι, εάν έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος προτείνει επίσης να γίνονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι αλλά και ευρεία χρήση rapid tests χωρίς κόστος για τους επισκέπτες, δεδομένου ότι όλες οι ανάγκες υγείας και νοσηλείας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό παρέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Τέλος, όλοι οι κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες μας θα πρέπει να ισχύουν και για τους τουρίστες χωρίς καμία εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση της μάσκας οφείλει να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική για όλους σε δημόσιους χώρους, όπως επίσης και το σύνολο των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, που θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο.

Η συνεπής τήρηση των οδηγιών εκ μέρους όλων, και η διασφάλιση της όσο το δυνατόν ομαλότερης συνέχισης της λειτουργίας μας αποτελούν υποχρέωση, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για περιορισμό των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, τόσο στο επίπεδο της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News