Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Στο 103% η αύξηση στη Σαντορίνη σε σχέση με τον Αύγουστο...

Κυκλάδες: Στο 103% η αύξηση στη Σαντορίνη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (!!!)

|

Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού τον Αύγουστο –  Στο 81% του 2019 οι διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο – Στο 103% η Σαντορίνη και στο 87% η Μύκονος 

Η Ελλάδα αντέχει… Με βάση τουλάχιστον τους αριθμούς… Και η προοπτική να εξελιχθεί ο Αύγουστος σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών για πολλούς ελληνικούς εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς μοιάζει πιο πιθανός από πότε… Η αρνητική διεθνής δημοσιότητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε, σε γενικές γραμμές, ως αποτέλεσμα μόνο την ολιγοήμερη ανάπαυλα στα τηλεφωνήματα για νέες κρατήσεις για τα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.

Ηδη όμως από τις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου τα τηλέφωνα άρχισαν να ξαναχτυπούν με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς, αναφέρουν στην «Καθημερινή» πηγές από τον ξενοδοχειακό κόσμο. Στην αγορά εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξουν νέα δυσάρεστα απρόοπτα από το μέτωπο των πυρκαγιών, ή άλλη αρνητική εξέλιξη και η πανδημία δεν γίνει πιο απειλητική ένθεν και ένθεν των ελληνικών συνόρων, τότε το στοίχημα της ανάκτησης του 50% ή και περισσότερο της οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού κατά το 2019 είναι εφικτό. Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν περίπου στα 18,2 δισεκατομμύρια, για να υποχωρήσουν στα 4,6 δισεκατομμύρια πέρυσι. Μέχρι στιγμής φέτος, δηλαδή για το επτάμηνο, συν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, η χώρα έχει ανακτήσει το 40% της επιβατικής κίνησης του 2019, παρά τις ισχνές –αν όχι μηδενικές– επιδόσεις του πρώτου πενταμήνου. Πέρυσι η δραστηριότητα του τουρισμού για ολόκληρο το έτος ήταν περίπου μόλις στο 24% του 2019.

Οι κρατήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των ξενοδόχων που έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα των ξενοδοχείων τους –και αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι–, αναφέρουν υψηλές πληρότητες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων που δεν άνοιξαν τη μία από τις δύο ή περισσότερες μονάδες τους σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα, και αυτή τη στιγμή ενώ έχουν ενδιαφέρον για κρατήσεις τόσο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αδυνατούν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των μονάδων τους εξαιτίας αδυναμίας εξεύρεσης του απαραίτητου ξενοδοχειακού και υπαλληλικού προσωπικού.

Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος κινήθηκε στο 65% των διεθνών αφίξεων του 2019 και ο Αύγουστος διαμορφώνεται, τουλάχιστον προσώρας, πάνω από το 80%, το στοίχημα της περαιτέρω ανάκαμψης μεταφέρεται στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο προγραμματισμός διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για τον Σεπτέμβριο στηρίζει την αισιοδοξία που διατυπώνεται εσχάτως: κυμαίνονται στο 80% με 85% των θέσεων του Σεπτεμβρίου του 2019, όσο δηλαδή και τον φετινό Αύγουστο. Επιπλέον υπάρχουν μηνύματα από τις ξένες αγορές πως όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού στις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα έλκει επισκέπτες τόσο αυξάνονται οι κρατήσεις θέσεων για τον Σεπτέμβριο και πλέον σταδιακά και για τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, σε αντίθεση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που αποτέλεσαν μήνες διακοπών κυρίως οικογενειών, αφορούν σε μεγάλο βαθμό αφίξεις ζευγαριών. Αυτά προκύπτουν από τις διαθέσιμες πληροφορίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων, όπως τις συγκέντρωσε η «Κ» από αεροπορικές, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και άλλους φορείς, όπως το υπουργείο Τουρισμού. Οι βασικοί προορισμοί που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας για μεγέθυνση και διεύρυνση της τουριστικής σεζόν είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Ετι περαιτέρω, ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η κίνηση της εγχώριας αγοράς, των Ελλήνων δηλαδή που ταξιδεύουν, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της επιβατικής κίνησης της ακτοπλοΐας, η οποία έχει ήδη αγγίξει –και σε περιπτώσεις ξεπεράσει– τα επίπεδα του 2019.

Ειδικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν ενσκήψει η πανδημία. Οι δε διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο, όπου και ιστορικά μεταφέρεται το κυρίως βάρος της τουριστικής περιόδου κατά την περίοδο αυτή, εμφανίζουν ακόμα υψηλότερες επιδόσεις.

Οι διεθνείς αφίξεις μέχρι τα τέλη της εβδομάδας είχαν ανακτήσει περίπου το 81% των μεγεθών της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ σε ορισμένους προορισμούς κινούνται ήδη σε νούμερα υψηλότερα και από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019, περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων. Ειδικότερα στη Μύκονο οι διεθνείς αφίξεις έχουν προσεγγίσει το 87% εκείνων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου 2019. Κοντά στο 75% κινούνται για το ίδιο διάστημα και αφίξεις στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων στην Κρήτη.

doc-20210812-4.jpg

Σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από εκείνα του 2019 (103%) βρίσκονται μέχρι στιγμής τον Αύγουστο οι αφίξεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, ενώ η Ρόδος και η Κως έχουν ανακτήσει το 80% και 70% αντίστοιχα. Ολοι οι τουριστικοί προορισμοί σε αεροδρόμια της χώρας εμφανίζουν νούμερα αφίξεων καλύτερα από αυτά του 2020 και σε ποσοστά της τάξης του 50% και άνω του αντίστοιχου πρώτου μισού του Αυγούστου 2019. Ωστόσο υστερούν συγκριτικά με τους άλλους προορισμούς περιοχές όπως η Κεφαλονιά (50%) και η Σκιάθος, που επίσης όμως κινούνται καλύτερα από πέρυσι. Η Θεσσαλονίκη κινείται για την ίδια περίοδο στο 70% του 2019, όσο δηλαδή περίπου και η Αθήνα.

Η επίδοση του 81% των αφίξεων του 2019 που καταγράφηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έρχεται σε συνέχεια του περίπου 66,5% που ανακτήθηκε τον προηγούμενο μήνα: τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρυσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου 2019.

Να σημειωθεί ότι συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα (αφορά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο) έχουν έρθει από το εξωτερικό 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τα Passenger Locator Forms, τις φόρμες εντοπισμού επιβατών, που ελέω πανδημίας έγιναν υποχρεωτικές για όλες τις διεθνείς αφίξεις. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019 –τελευταίου κανονικού έτους πριν από την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό– οι αφίξεις έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες, αλλά τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στο 1,4 εκατομμύριο, ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα