Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΛευκάδα: Δυναμικό "όχι" των κατοίκων στις ομπρελοξαπλώστρες της παραλίας Μύλου

Λευκάδα: Δυναμικό “όχι” των κατοίκων στις ομπρελοξαπλώστρες της παραλίας Μύλου

|

Κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκάδας για να μη μπουν ομπρέλες στην παραλία του Μύλου, την τελευταία παρθένα παραλία του νησιού και μία από τις δέκα καλύτερες της Ελλάδας 

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγίου Νικήτα Λευκάδας ενάντια στην άδεια που δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παρθένα παραλία Μύλος η οποία είναι η τελευταία φυσικού κάλους ανοργάνωτη παραλία του νησιού της Λευκάδας. Η παρθένα παραλία Μύλος της Λευκάδας βρίσκεται στη 10δα των προτιμήσεων των επισκεπτών του TripAdvisor για το 2018. Τα πλεονεκτήματά της; Τα πεντακάθαρα νερά της, η αμόλυντη παραλία της από ανθρώπινη παρέμβαση και η τεράστια οικολογική της αξία λόγω των αποικιών σπάνιων αμμόφιλων, όπως ο «Κρίνος της Θάλασσας» που έχει καταγραφεί σε 34 περιοχές Natura.

Στις 4-6-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινοφελών Περιουσιών, παραχώρησε στους ιδιώτες το δικαίωμα χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού-παραλίας για ομπρέλες-ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα κι ένα μήνα μετά η παραλία του Μύλου μετατράπηκε σε αμιγώς εμπορευματοποιημένη παραλία. Οι κάτοικοι και τοπικοί φορείς αντέδρασαν και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ενώ σχετικη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του ‘Ποταμιού’ Γ. Αμυρά.

Στο ψήφισμα τους οι κατοικοι του Αγίου Νικήτα (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους στα social Media) τονίζουν μεταξύ αλλων :’

Πάνω από 100 άνθρωποι σήμερα στον Μύλο, αποκλείσαμε την πρόσβαση στις ξαπλώστρες, δηλώνοντας έμπρακτα ότι αυτό που ζητάμε είναι καμια παρέμβαση, καμια αλλοίωση, καμια εμπορευματοποίηση της παραλίας.  Συνεχίζουμε αύριο με μαζική παρέμβαση στην κτηματική υπηρεσία όπου θα διεκδικήσουμε την ανάκληση της μίσθωσης.

“Όλες οι γενιές που έζησαν, μεγάλωσαν και ταξίδεψαν στη Λευκάδα θαύμασαν τη μοναδικότητα της παραλίας Μύλος. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο οικοσύστημα φυσικού πλούτου με αμμοθίνες, σπάνια είδη φυτών όπως ο «Κρίνος της Θάλασσας», πεντακάθαρα νερά και μια παραλία χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Μύλος δεν είναι, όμως, μόνον ένα παρθένο τοπίο. Είναι ένα σημείο αναφοράς για εμάς τους κατοίκους. Είναι τα βιώματα, οι εικόνες και οι μνήμες που συνιστούν την ταυτότητα της περιοχής μας.

Από τον Ιούλιο του 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, ένας ντόπιος επιχειρηματίας τοποθέτησε εκατοντάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο. Η άδεια δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) στη Αθήνα, που σκοπός της είναι να ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο για να πληρώνει τους δανειστές και τις τράπεζες. Αυτό κατέστη δυνατό με τον μνημονιακό νόμο του 2017, όπου η δικαιοδοσία των παραλιών, κατά τη θερινή περίοδο, αφαιρέθηκε από τους Δήμους και πέρασε αποκλειστικά στην κτηματική υπηρεσία και την ΕΤΑΔ.

Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον κανένα λόγο πάνω στα μέρη στα οποία ζουν! Κανείς δεν μας ρώτησε αν συμφωνούμε να μετατραπεί η παραλία μας σε ένα συνονθύλευμα ξαπλωστρών και καντινών. Κανείς δεν ρώτησε τους κατοίκους αν συμφωνούν με μια τόσο ριζική αλλοίωση του περιβάλλοντος τους.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Κατανοούμε ότι οι φετινές ξαπλώστρες είναι η αρχή του τέλους για τον Μύλο. Με μαθηματική ακρίβεια, θα ακολουθήσουν περισσότερες ξαπλώστρες, περισσότερες κατασκευές, καντίνες και σταδιακά ο Μύλος θα εξελιχθεί σε ένα νέο «Κάθισμα» (πυκνοδομημένη παραλία της Λευκάδας) .

Η θέση μας είναι απλή και ξεκάθαρη: Καμια παρέμβαση στον Μύλο, καμια αλλοίωση του χαρακτήρα του. Πέραν από την οικολογία του, για μας είναι πρώτιστα θέμα αισθητικής να παραμείνει ανέγγιχτος και φυσικός όπως ήταν. Υπάρχουν αρκετές παραλίες με ξαπλώστρες στο νησί, ήδη.

Το θέμα είναι ευρύτερα πολιτικό και υπερβαίνει τα όρια του νησιού μας. Η απαξίωση της γνώμης των κατοίκων εντάσσεται στην ευρύτερη λογική της υπακοής μας σε μια απομακρυσμένη εξουσία που μας θέλει αμέτοχους και παθητικούς δέκτες της καθημερινότητας. Η πολιτική να είναι μόνο για κάποιους ειδικούς, εμείς να μην έχουμε λόγο σε τίποτα, ενω κάποιοι γραφειοκράτες και επιχειρηματίες να κανονίζουν τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Τι μορφή θα πάρει η πόλη μας, τι μορφή θα πάρουν τα βουνά μας, οι παραλίες μας, οι μισθοί μας, οι συντάξεις μας κτλ.

Παράλληλα, κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το φιλοκερδές νομοθετικό καθεστώς και ένας κατσαπλιάς επιχειρηματίας δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των δικών μας κοινωνικών μας σχέσεων κι επιλογών. Και αυτή δεν είναι μια διαπίστωση ενοχής με σκοπό την παράταση της αδράνειας. Όχι. Είναι μια ειλικρινής διαπίστωση με σκοπό την αυτενέργεια.

Για το λόγο αυτό, εμείς λέμε ότι η παραλία, όπως το νερό, ο αέρας και τα δάση, είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει σε όλους και όλες μας και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα. Ως κάτοικοι, δεν αναθέτουμε σε κανέναν πολιτικό ή κομματικό άρχοντα να μας λύσει τα προβλήματα. Κατανοούμε ότι εάν δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Σας περιμένουμε όλους στην επόμενη ανοιχτή συνέλευση , ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις επόμενες δράσεις μας, την Δευτέρα 30/7 κι ώρα 19:00 στην εκκλησία του Αγίου Νικήτα.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΥΛΟΣ!

ΕΞΩ ΟΙ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ!

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024