Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΜύκονος: το θέμα της εκμετάλλευσης των παραλιών έφτασε έως τη Βουλή

Μύκονος: το θέμα της εκμετάλλευσης των παραλιών έφτασε έως τη Βουλή

|

Η Μύκονος και το θέμα της παραβατικότητας στην εκμετάλλευση του αιγιαλού απασχόλησε την Ελληνική βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή Νίκου Ξυδάκη – Τι απάντησε τόσο στην ερώτηση όσο και στην δευτερολογία η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου… 

Την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Νίκου Ξυδάκη για την παράνομη δραστηριότητα στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο και κατ’ επέκταση και την υπόλοιπη Ελλάδα, απάντησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυκόνου, ως προορισμού με αυξημένη τουριστική κίνηση, το δυσανάλογα αυξημένο ποσοστό της παραλίας που έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με δικαίωμα χρήσης και τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει αυτό στο μέσο πολίτη. Σε σχέση με το διαμορφωμένο σκηνικό επισημαίνει την απουσία ελέγχου αλλά και την τήρηση των όρων σύμβασης παραχώρησης, όσο και την έκταση χρήσης, καθώς και την έλλειψη προστασίας των πολιτών ως προς το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για καταπάτηση του συντάγματος και της καλώς νοούμενης τουριστικής επιχειρηματικότητας, ζητώντας τις κινήσεις του υπουργείου για τη διασφάλιση των πολιτών και για την υγιή και αειφορική τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Λήψη μέτρων προστασίας του αιγιαλού

Απαντώντας στην ερώτηση η υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς έχει ήδη απασχολήσει την κυβέρνηση, αναφέροντας ως προς αυτό τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έναντι ανταλλάγματος, η οποία αποτελεί έναν διαφανή τρόπο παραχώρησης χώρων αιγιαλού και παραλίας, καθώς αυτός αναρτάται επισήμως στο portal του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και η μίσθωσή τους στην ιστοσελίδα της “Διαύγειας” με ευθύνη των κτηματικών υπηρεσιών και Δήμων.

Η υφυπουργός υπενθύμισε το έργο “Ψηφιακές Υπηρεσίας Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων”, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία, ενώ επεσήμανε τη θετική προδιάθεση της απέναντι στην πρόταση του κ. Ξυδάκη για τη δημιουργία πλαισίου γνωστοποίησης στο κοινό των ορίων των παραχωρούμενων εκτάσεων, επιβεβαιώνοντας το κενό της υφιστάμενης νομοθεσίας, καθώς και την τοποθέτηση των φυσικών πινακίδων με σκαρίφημα του παραχωρημένου χώρου στην ίδια κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της προστασίας του αιγιαλού και λόγω του ευπαθούς οικοσυστήματος που περιλαμβάνει η συνολική παράκτια ζώνη, η κα Παπανάτσιου επεσήμανε τον περιορισμό της μέγιστης διάρκειας για τις δημοπρασίες μίσθωσης στα τρία χρόνια, διάστημα ικανό ώστε να γίνει η απόσβεση της επένδυσης του μισθωτή αλλά αποτρεπτικό για επιπλέον δαπάνες παράνομων κατασκευών.

Σαφείς όροι και προϋποθέσεις για τη διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού

Προκειμένου δε να υπάρξει μία ενιαία, πειθαρχημένη και αποτελεσματική διαχείριση και καλύτερη προστασία των κοινόχρηστων χώρων του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, όπως επεσήμανε η υφυπουργός, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία καθορίστηκαν σαφώς οι όροι, οι προϋποθέσεις και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας.

Σημείωσε δε, ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση της ελεύθερης και ασφαλούς διέλευσης των λουόμενων, την αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης και τη διατήρηση των οικοτόπων. Ειδικότερα, οι περιοχές που υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ελέγχονται από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι Δήμοι υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις κτηματικές υπηρεσίες και οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για οποιαδήποτε παρατυπία.

Ορμώμενη από το παράδειγμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, η υφυπουργός Οικονομικών μίλησε συγκεκριμένα για τη Μύκονο και το υψηλό πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετης κατασκευής, το οποίο προέκυψε από σχετική έρευνα της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, επισημαίνοντας ότι σε περιπτώσεις χώρων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έχουν τεθεί ειδικοί όροι.

Καταγγελία για την απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού

Στη δευτερολογία του ο Ν. Ξυδάκης εκφράστηκε θετικά για τις μέχρι τώρα ενέργειες, επεσήμανε όμως έντονα την απουσία ελεγκτικού μηχανισμό από το κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση πρότεινε τη σαφή νομοθετική πρόβλεψη για την ανάρτηση πινακίδων σκαριφήματος του ελεύθερου και του παραχωρημένου χώρου ώστε αυτό να γίνεται σαφώς αντιληπτό από τους πολίτες. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη αναγραφής και ύπαρξης στοιχείων υπευθύνου, ο οποίος θα μπορεί να δράσει με αμεσότητα, σε αντίθεση με την υφιστάμενη παθογένεια της παρέμβασης του ελεγκτικού μηχανισμού μετά τη λήξη της σαιζόν, παρά το γεγονός ότι η παράβαση έχει καταγγελθεί μήνες νωρίτερα, αλλά και την ανάγκη για άμεση νομοθέτηση όλων των προαναφερθέντων καθώς η τουριστική σαιζόν ξεκινάει σε τρεις μήνες.

Τα θέματα που άπτονται προς άμεση νομοθέτηση σύμφωνα με τον βουλευτή είναι ο ορισμός του προς παραχώρηση ποσοστού της παραλίας, με πρόβλεψη για την ελεύθερη πρόσβαση στο υπόλοιπο τμήμα της και η διαδικασία του αυτόφωρου για κάποια από τα αδικήματα της παράβασης. Χαρακτήρισε μάλιστα ντροπή για τον κρατικό μηχανισμό την απουσία ελέγχου και την ασυδοσία που επικρατεί, επισημαίνοντας το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στην παραλία, το οποίο είναι κομβικό για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς με την παραχώρηση τμήματος της παραλίας θα έχει κέρδος και ο Δήμος και το κράτος. Τέλος επεσήμανε ότι έστω και σε επίπεδο πολιτικής δέσμευσης θα πρέπει να έχει γίνει ορθή νομοθέτηση πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Στο σημείο παρενέβη και ο προεδρεύων της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και νόμιμοι επιχειρηματίες οι οποίοι είναι συνεπείς με τους φόρους τους αλλά πολλές φορές γειτνιάζουν με αυθαίρετες εγκαταστάσεις από τις οποίες το κράτος δεν εισπράττει τίποτα.

Σαφής οριοθέτηση των παραχωρημένων παραλιών

Η Κ. Παπανάτσιου επεσήμανε ότι με πρόσφατη απόφαση έχει σαφώς οριοθετηθεί το ποσοστό των παραχωρημένων παραλιών το οποίο μπορεί να καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα στο 50% της κάθε παραλίας, και το οποίο είναι στη νομοθέτηση. Παράλληλα είναι αντιληπτό απ’ το υπουργείο ότι υπάρχει υψηλή παραβατικότητα στο συγκεκριμένο θέμα και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή της. Αναφερόμενη και πάλι στο θέμα της Μυκόνου, μίλησε για δύο ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι οποίες κάθε χρόνο θα επεκτείνονται, ενώ με τη θέσπιση του ανώτατου ποσοστού επί του ορίου της παραχωρούμενης έκτασης, δεν θα επαναληφθούν οι ανομίες των προηγούμενων ετών. Επεσήμανε μάλιστα ότι σε όλα τα νησιά υπάρχουν ελεύθερες παραλίες και μέριμνα της ακτογραμμής. Τέλος η υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επερχόμενη επικαιροποίηση του ν. 2971 που αφορά τις διατάξεις περί αιγιαλού και παραλίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης