Νάξος: Αποχαιρετήσαμε το “Seabourn Odyssey” πριν καν το ... δούμε

Τα καταφέραμε και πάλι… Πρωί Τρίτης 9 Οκτωβρίου και είπαμε να αποχαιρετήσουμε και επίσημα την …τουριστική περίοδο. Και το κάναμε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο: είδαμε το κρουαζιερόπλοιο “Seabourn Odyssey” προερχόμενο από τη Μύκονο να φεύγει….

Γιατί; Μα πολύ απλά λόγω κυματισμού (βλ έξι μποφόρ) δεν μπόρεσε να κατεβάσει τις βάρκες του ώστε να αποβιβάσει τους επιβάτες. Πόσους; Έχει σημασία; Οκτακόσιους μετέφερε και ενδεχομένως οι μισοί να κατέβαιναν στο λιμάνι. Και από εκεί μέσω του πρακτορείου Naxos Tours είτε να προχωρούσαν σε εκδρομές στην ενδοχώρα, είτε να απολάμβαναν μία όμορφη περιήγηση στη Χώρα της Νάξου.

Τέτοια εποχή ακόμη και οι 400 επισκέπτες είναι ανάσα για την τοπική οικονομία. Όμως, το κρουαζιερόπλοιο έφυγε. Και άφησε πίσω του ακόμη μία πικρή γεύση. Μάλιστα με δεδομένο ότι άμεσα υπήρξε ανάρτηση από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου – Ερμούπολης ότι το κρουαζιερόπλοιο θα έπιανε γύρω στις 10.30 το λιμάνι της «Αρχόντισσας του Αιγαίου», όπως είναι λογικό το χαμόγελο έγινε ακόμη πιο μίζερο.

Και με το σκεπτικό ότι πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκαν οι εξελίξεις στο γειτονικό νησί (έτοιμο το master plan του λιμανιού της Σύρου και μετακόμιση του εμπορικού μέρους σε άλλο σημείο) ε ότι κι εάν πει κανείς είναι λίγο.

Και εμείς σκεφτόμαστε ότι εδώ και πέντε χρόνια παλεύουμε για τα περίφημα ναύδετα. Να μπορούν να δένουν τα κρουαζιερόπλοια έξω από το λιμάνι έχοντας την μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων. Η για το master plan που ακούμε εδώ και δύο χρόνια αλλά; Η και για τη χωροθέτηση του νέου λιμανιού…

Ακούμε πολλά. Όμως, την ίδια ώρα τα κρουαζιερόπλοια φεύγουν. Τα νέα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία γκρινιάζουν και κανείς δεν γνωρίζει την επόμενη ημέρα…

Τα μόνο ευχάριστο για εμάς και για λόγους αστεϊσμού; Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο τελικά δεν έδεσε στην Σύρο αλλά πήρε το δρόμο για την Κρήτη και τον Άγιο Νικόλαο… Γιατί δεν έδεσε κι ενώ όλοι το περίμεναν (σ.σ. ήταν σε ετοιμότητα ακόμη και ο πιλότος του λιμανιού ώστε να το οδηγήσει με ασφάλεια να δέσει) κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καπετάνιος ενημέρωσε λίγο πριν μπει στο λιμάνι ότι ελέω ... καιρικών συνθηκών θα πάει προς Κρήτη. 

Μπορεί Νάξος και Σύρος να έμειναν τελικά… μπουκάλα, αλλά σίγουρα δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση των επιβατών που αισίως κλείνουν δεκαεννέα ώρες εν πλω….  Δεν είναι και λίγο ε;