Νάξος: Μπαίνουμε στην εποχή της ψηφιακής ξενάγησης

Μπαίνουμε στην νέα εποχή; Προφανώς… Οι επιλογές και οι δυνατότητες που παρέχουν σήμερα οι ψηφιακές εφαρμογές ως προς τον εμπλουτισμό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, ωθούν όλο και περισσότερους προορισμούς στην υιοθέτηση ψηφιακών μοντέλων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου περιβάλλοντος. Προσανατολιζόμενος προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θέτει σε πράξη το έργο “NAXiOS – Ψηφιακή Εφαρμογή Ξενάγησης Επισκεπτών μέσω Έξυπνων Συσκευών στους Πολιτιστικούς Πόρους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με Διασυνδεδεμένη Πλατφόρμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Περιεχομένου σε Συνεργασία με τους Τοπικούς Πολιτιστικούς Φορείς”. 
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής ηλεκτρονικού ξεναγού “eΞεναγός”, ως επίσημου ξεναγού του Δήμου και ως εργαλείου ενίσχυσης της διαδραστικής τουριστικής εμπειρίας, και μίας συνοδευτικής διαδικτυακής πλατφόρμας “e-Χωριό”, διασυνδεδεμένης με την ψηφιακή εφαρμογή, που θα υποστηρίζει, προβάλλει και προωθεί τα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την περιοχή, την πολιτιστική κληρονομιά και τον e-Ξεναγό. 
Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα tornosnews.gr "Στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής με όρους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας, η προσέλκυση επισκεπτών με έμφαση στην ενίσχυση των αφίξεων νέων που έχουν πολύ καλή σχέση με την τεχνολογία, η διασύνδεση της γεωγραφικής πληροφορίας με την πολιτιστική πληροφορία ώστε να αναδεικνύεται η διασπορά πολιτισμού στον τόπο και να δίνεται κίνητρο στους τουρίστες να επισκέπτονται όλες τις περιοχές που έχουν να αναδείξουν διαφορετικά στοιχεία και η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην ανάδειξη του τόπου τους". 
Η εφαρμογή e-Ξεναγός είναι μία καινοτόμος εφαρμογή παροχής ψηφιακών ξεναγήσεων. Η ξενάγηση, σε αντίθεση με τους τουριστικούς οδηγούς, είναι καθοδηγούμενη με σύστημα GPS και ομιλούσα τη γλώσσα που επιλέγει ο χρήστης. Το περιεχόμενο της ξενάγησης «κατεβαίνει» και παρουσιάζεται σε κινητές συσκευές όπως tablets και έξυπνα τηλέφωνα. Μία από τις καινοτομίες είναι ότι μπορεί να λειτουργεί και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή παρέχει υπηρεσίες που επιτρέπουν εξατομικευμένη ξενάγηση, με βάση το προφίλ και το διαθέσιμο χρόνο του χρήστη. Για να τα επιτύχει αυτά παρέχει ψηφιακούς χάρτες που λειτουργούν και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και ξενάγηση με ομιλία σε Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. 
Η διαδικτυακή πλατφόρμα e-Χωριό έχει στόχο να προβάλλει το πολιτιστικό έργο και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μέσα από τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων και των τοπικών κοινοτήτων. Θα λειτουργήσει ως εργαλείο για τους φορείς, με σκοπό η ενημέρωση του περιεχομένου να γίνεται από τους ίδιους. Έτσι, θα παρέχεται όσο το δυνατόν πιο επίκαιρο περιεχόμενο. Η πληροφορία της πλατφόρμας θα διοχετεύεται ως περιεχόμενο και στον e-Ξεναγό. Για κάθε σημείο ενδιαφέροντος θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης εκδηλώσεων, χωριών και σημείων ενδιαφέροντος, πληροφοριών για κάθε χωριό, εθίμων και άλλων ελκυστικών στοιχείων ταξιδιωτικής φύσεως. 
Η διάρκεια του έργου ορίστηκε στους 36 μήνες ενώ ο προϋπολογισμός είναι 120.000 ευρώ με ΦΠΑ.