Νάξος – Β. Κατσαράς: «Κίνηση επισκεπτών στο +40% σε σχέση με πέρυσι»

Σε κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα (15 Μαϊου) αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού... Και το μεγάλο ερώτημα, είναι αν οι τουριστικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους φέτος και να να ορθοποδήσουν μετά από μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σε μια όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη -αλλά όχι καταδικαστική- η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. 

Αλήθεια τι γίνεται στη Νάξο; Μέσα από τη σελίδα newsit.gr έχουμε απάντηση διά του Βαγγέλη Κατσαρά, του αντιδημάρχου Τουρισμού για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Εκφράζει την αισιοδοξία του (αρκεί να αποτυπωθεί και στη πράξη) ενώ μιλάει για θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την πανδημία και την ανάγκη να υπάρχει άμεσα "ξενοδοχείο καραντίνας" γιατί φέτος τα ξενοδοχεία θα είναι όλα σχεδόν ανοιχτά... 

“Εμάς ξεκινάει η σεζόν στις 15 Μαΐου. Ναι μεν ανοίγει ο τουρισμός, αλλά αυτό που βλέπουμε από τα ξενοδοχεία, η κίνηση ξεκινάει μετά τις 15 Ιουνίου. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αλλάξει και η εικόνα της χώρας. Το καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με την όλη κατάσταση, αλλά τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ το να τηρούμε όλες τις υγειονομικές υποδείξεις και τις αποστάσεις και ότι προβλέπεται για να φύγουμε από το “κόκκινο” χρώμα. Είναι σημαντικό αυτό. Πρέπει να δείξουμε την ίδια προσπάθεια που είχαμε κάνει και πέρυσι.

Η Νάξος πάει πολύ καλά. Τηρήσαμε τα μέτρα, όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού, των ξενοδόχων και των ενοικιαζομένων γενικότερα είχαν τηρήσει τα μέτρα πιστά. Δεν ήρθαμε στη δυσάρεστη θέση να υπάρξει ένα τοπικό lockdown. Οπότε σήμερα είχαμε συνάντηση και με την εστίαση και θέσαμε αυτά τα ζητήματα, μιλάμε και με τους ξενοδόχους καθημερινά. Προσπαθούμε να ενταχθεί και ένα ξενοδοχείο καραντίνας εδώ στο νησί γιατί δεν είχαν βάλει αρχικά αλλά σε δεύτερο χρόνο έχουν βγάλει προκήρυξη για κάποιο ξενοδοχείο καραντίνας. Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο ξενοδοχείο καραντίνας εδώ, για το λόγο ότι δεν δεσμεύεις αριθμό δωματίων στο ξενοδοχείο σου.

Φαντάσου τώρα να πηγαίνει σε ένα ξενοδοχείο και το 10% που σου δεσμεύεται στην ουσία, να το κρατάς για δωμάτια Covid-19 σε περίπτωση περιστατικού. Ήταν λάθος που βγάλανε αυτή την απόφαση μόνο για τα διεθνές αεροδρόμια, γιατί στα νησιά υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Δεν είναι όπως στις χερσαίες ζώνες που μπορείς να μετακινηθείς εύκολα. Εδώ είναι πολύ διαφορετικά και μην ξεχνάμε ότι εδώ η Νάξος έχουμε και τα νησάκια. Φαντάσου ότι πέρυσι που είχαμε ξενοδοχείο καραντίνας, φιλοξενούσαμε και άτομα από εκεί. Ευτυχώς ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Επειδή πέρυσι είχαμε ανοίξει Ιούλιο, φέτος θα ανοίξουν ξενοδοχεία που δεν είχαν ανοίξει και πέρυσι. Ένα υψηλό ποσοστό θα ανοίξει φέτος, γιατί δεν είναι εύκολο δεύτερη χρονιά να μείνουν κλειστά. Τα μηνύματα είναι θετικά.

Η σεζόν θα πάει παραπίσω. Υπάρχει μία ικανοποιητική κίνηση περίπου στο 40% πάνω από πέρυσι και μέχρι και τον Οκτώβρη. Αρκεί να αποτυπωθούν και στην πράξη όλα αυτά. Όποιες προσπάθειες να κάνουν και η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη, υπάρχουν παράγοντες που αλλάζουν. Την πανδημία δεν μπορείς να την προβλέψεις. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να εμβολιάζεται και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο εδώ και στα χωριά. Αν δεν υπήρχε ο εμβολιασμός μπορεί να ήταν τα πράγματα ίδια με πέρυσι ή και χειρότερα.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News