Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΝησιά άγονης γραμμής... Βουλιάζουν από επισκέπτες

Νησιά άγονης γραμμής… Βουλιάζουν από επισκέπτες

|

Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα… Οι Μικρές Κυκλάδες…. Κι από την άλλη: Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος ή Ανάφη… Η περίφημη άγονη γραμμή… Όμως, έχει αποκτήσει φανατικούς επισκέπτες κυρίως Γάλλους και Ιταλούς που απολαμβάνουν ηρεμία, ενώ υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος

Μόνο άγονη δεν είναι το φετινό καλοκαίρι στις Κυκλάδες η τουριστική κίνηση στα νησάκια της λεγόμενης άγονης γραμμής. Ζήτημα είναι αν υπάρχει εκεί τον Αύγουστο διαθέσιμο κατάλυμα από τη στιγμή που Γάλλοι, Ιταλοί και κατά δεύτερο λόγο Έλληνες φρόντισαν να κλείσουν  κατάλυμα μήνες πριν. Πλήρωσαν από 40 έως και 200 ευρώ τη βραδιά, έδωσαν ως και 700 ευρώ ημερησίως για βίλες. Μέχρι και ανεμόμυλο έκλεισαν ως ενοικιαζόμενο σπιτάκι…

Του Πέτρου Στεφανή (εφημερίδα τα Νέα) 

Με μικρό μπαλκόνι ή βεράντα, με ή χωρίς θέα στη θάλασσα, με πρωινό ή κουζινάκι, τηλεόραση, αιρ-κοντίσιον και Ιντερνετ, έως λιμνούλες με γιαπωνέζικα ψαράκια. Όπως και να ‘χει, στα κυκλαδίτικα μικρονήσια δύσκολα βρίσκει κανείς τελευταία στιγμή κατάλυμα τον Αύγουστο. Μέχρι και προκαταβολές από πέρυσι έχουν πάρει οι ντόπιοι για να κρατήσουν δωμάτιο εγκαίρως. Τρεις χιλιάδες κλίνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια (2.000 κρεβάτια), αλλά και σε κατοικίες και βίλες που μισθώνονται μετρά το Κουφονήσι της Νάξου, το μικρότερο αλλά πιο πυκνοκατοικημένο κυκλαδίτικο νησί. «Μιλάμε για περίπου 100 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Την αλιεία είχαν παλαιότερα οι περισσότεροι από τους περίπου 400 ντόπιους κύριο επάγγελμα, ώσπου έχτισαν από δυο-τρία δωματιάκια ο καθένας για έξτρα εισόδημα. Σταδιακά από το 2000 και μετά έγινε πια ο τουρισμός βασική δουλειά μας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Κωβαίος, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κουφονησίων.

Φέτος ο Ιούλιος δεν πήγε τόσο καλά όσο τις προηγούμενες χρονιές, εξηγεί. «Ευτυχώς, όμως, τώρα τον Αύγουστο θα έχουμε πληρότητα 90%-95%. Κατά μέσον όρο μένουν τρεις με τέσσερις μέρες, είναι και τσιμπημένα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – έχουμε πάντως καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση» συνεχίζει. Τα 90 ευρώ για ένα δίκλινο μπορεί να ακούγονται υψηλή τιμή, παραδέχεται. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «τα περισσότερα καταλύματα αξίζουν τα λεφτά τους». Το γνωρίζουν αυτό άριστα πολλές οικογένειες, Ιταλοί, Σκανδιναβοί κι Έλληνες, ζευγάρια και παρέες, γι’ αυτό άλλωστε ξαναφθάνουν στο νησί που αγάπησαν τα προηγούμενα χρόνια. «Έρχονται εδώ για να χαλαρώσουν, ξέρουν πως το Κουφονήσι σε γαληνεύει, εδώ αυτοκίνητο δεν θες! Έχουμε και καλό φαγητό, ψαράκι άφθονο» λέει.

Δονούσα, ο παράδεισος

«Ήμουν στον παράδεισο…». Αρκετά είναι τα καινούργια ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στη Δονούσα, το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. «Εδώ λειτουργούν 250 δωμάτια (700 κλίνες), τα περισσότερα είναι στούντιο με κουζίνα» αναφέρει ο Λογοθέτης Κωβαίος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού των 120 κατοίκων. «Τα χρήματα που ζητάμε, από 45 ως και 120 ευρώ ανάλογα με το δωμάτιο, είναι κάτω από τον μέσο όρο των Κυκλάδων. Σαφώς και αλλού ίσως είναι πιο φθηνά. Για να φτιαχτεί εδώ, όμως, ένα δωμάτιο, γενικά το κόστος μιας τοπικής επιχείρησης, είναι πολύ πιο υψηλό» υποστηρίζει.

Έστω κι έτσι, τον Ιούλιο, το νησάκι έφθασε στο 95% σε πληρότητα. Τον Αύγουστο αγγίζει σχεδόν το 100%, τονίζει. «Μας προτιμούν κυρίως Έλληνες, που κάθε χρόνο κάνουν παρέες στην παραλία. Παιδιά, γονείς, ζευγάρια, νεολαία, είναι δίπλα δίπλα. Έτσι, καθώς οι επιλογές εδώ είναι λιγοστές, το κλίμα γίνεται παρεΐστικο, όχι απρόσωπο, εδώ όλοι λέμε καλημέρα. Στη Δονούσα κυκλοφορείς μόνο με βερμούδα και σαγιονάρες. Απολαμβάνεις ηρεμία, δεν ακούς μηχανάκια κι αυτοκίνητα, σχεδόν ξεχνάς και τι μέρα είναι. Ήμουν στον παράδεισο λες όταν γυρίσεις!» προσθέτει.

 «Sold out» και σε Σίκινο – Φολέγανδρο – Κίμωλο – Ανάφη

Οι 200 μόνιμοι κάτοικοι στη Σίκινο γίνονται 2.500 τον Αύγουστο. Τότε που φθάνουν εκεί ελληνικές οικογένειες (70%), αλλά και ξένοι. Γερμανοί, Γάλλοι κι Ελβετοί μάλιστα έχουν χτίσει, τα τελευταία χρόνια, τα δικά τους, πάνω από 50, σπίτια-αρχοντικά στον οικισμό Χωριό. «Πάντα είναι γεμάτα τα καταλύματά μας κάθε Αύγουστο και φέτος αγγίζουμε το 100%. Έχουμε δωμάτια (συνολικά 600 κλίνες) σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, τα περισσότερα με βεράντα και θέα» λέει ο δήμαρχος του νησιού Βασίλης Μαράκης. «Είμαστε από τους τελευταίους εναλλακτικούς προορισμούς των Κυκλάδων, με παραδοσιακούς οικισμούς και σοκάκια, με μικρές αλλά πεντακάθαρες παραλίες, ντόπιους που σέβονται την παράδοσή τους. Εδώ δεν έχει βοή, χαμό. Στη Σίκινο θα βρεις να πιεις και το τσίπουρο, το ρακόμελο, τα ποτάκια σου, το ταβερνάκι σου, μέχρι κι ένα μικρό κλαμπ» διαφημίζει τον τόπο του.

Τριάντα δύο ξενοδοχεία (συνολικά 800 κρεβάτια) λειτουργούν στη Φολέγανδρο, στις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Αν προστεθούν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, τότε οι διαθέσιμες κλίνες φθάνουν τις 3.000, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ξενοδόχων Γιώργος Αγας. «Οι τιμές αλλάζουν μέρα με τη μέρα, σαν τα αεροπορικά εισιτήρια. Σε εμάς (3 αστέρων) κυμάνθηκαν από 110 έως 140 ευρώ για δίκλινο τον Ιούλιο, αυξήθηκαν κατά 20 ευρώ τον Αύγουστο, μήνα που σχεδόν όλα τα καταλύματα του νησιού είναι γεμάτα, κυρίως από Γάλλους και Ιταλούς» λέει.

«Δεν είμαστε μόνο ήλιος και θάλασσα. Έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό, τα μονοπάτια και τις ιαματικές πηγές μας. Γι’ αυτό και μας προτιμούν οι τουρίστες, κυρίως από Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία – φέτος ένα 30% είναι Έλληνες» λέει με τη σειρά του ο Κώστας Βεντούρης, δήμαρχος Κιμώλου. Καμιά τριανταριά οικογένειες βγάζουν τα προς το ζην από ενοικιαζόμενα δωμάτια, από συνολικά 450 κλίνες. «Φέτος είναι η καλύτερη σεζόν τους τα τελευταία χρόνια, λένε. Τώρα, όποιος ενδιαφέρεται, μόνο Σεπτέμβριο ή του χρόνου πια θα βρει να μείνει – εδώ πρέπει να κλείσεις από χειμώνα, έστω άνοιξη. Μπορεί να μην έχουμε τις παροχές της Μυκόνου, αλλά όποιος έρθει θα βρει ένα παρθένο, γραφικό, φιλόξενο νησί που δεν το έχει αγγίξει η μαζικότητα» τονίζει.

«Δεν μας λείπει κάτι, αξίζουν οι διακοπές εδώ!» λέει κι ο Ιάκωβος Ρούσσος, δήμαρχος στην Ανάφη, το ορεινό νησί των 200 κατοίκων, στην εσχατιά των Κυκλάδων. «Είναι πολλοί οι ξένοι που έρχονται εδώ, ειδικά Ιταλοί, λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ στην παραλία του Ρούκουνα. Αυτοί έσωσαν την κατάσταση εν μέσω ελληνικής κρίσης. Ειδικά έως τις 18 Αυγούστου οι περίπου 800 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι κομπλέ!» υπογραμμίζει.

Σχοινούσα – Ηρακλειά

Ιδιοκτήτρια πέντε ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων – στούντιο 30 τ.μ. στη Σχοινούσα, η Ακαθή Νομικού, την υψηλή περίοδο τα νοικιάζει προς 80 ευρώ ημερησίως (με θέα στη θάλασσα, χωρίς πρωινό, αλλά με κουζινάκι). «Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου είχαμε μικρή πτώση στην κίνηση συγκριτικά με πέρυσι. Από Αύγουστο, όμως, ως κι αρχές Σεπτεμβρίου είμαστε φουλ! Ιταλοί και Γάλλοι κατά βάση, αλλά κι Έλληνες απολαμβάνουν ησυχία και τις 15 παραλίες μας» σημειώνει. Συγκρότημα έξι ενοικιαζόμενων δίκλινων δωματίων διατηρεί εδώ και 28 χρόνια στην Ηρακλειά των 85 κατοίκων ο Γιάννης Ζωγράφος. Τον Αύγουστο τα νοικιάζει προς 90 ευρώ (με πρωινό), τον Ιούλιο τα έδωσε 60. «Κανείς δεν ξέρει τι τράβηξα για να φτιάξω και να συντηρώ όλο αυτόν τον χώρο, τα τέσσερα στρέμματα με τη φανταστική θέα, τον μεγάλο κήπο και τη λιμνούλα με τα ψάρια» λέει στα «ΝΕΑ». Δεν έχει, πάντως, παρά να είναι ικανοποιημένος από το φετινό… sold out! «Από Νοέμβριο είμαστε κλεισμένοι για τον Αύγουστο! Έχουν βρει τα δωμάτιά μου Γερμανοί, Άγγλοι και Ιταλοί μέσω Διαδικτύου. Κι από Έλληνες, όμως, και τα 150 ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού έχουν φέτος πολύ μεγάλη ζήτηση. Μόνο μετά τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει πια διαθεσιμότητα» αναφέρει.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες