Οι Γερμανοί επιστρέφουν δριμύτεροι

Η διεθνής έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο, η ITB αποτελεί παρελθόν και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τουριστική σεζόν που αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες. Και οι πρώτες εντυπώσεις μετά το πέρας της έκθεσης είναι εντυπωσιακές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tornosnews.gr «καταγράφεται αύξηση κατά 50% στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις κρατήσεις του Φεβρουαρίου, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, στη γερμανική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Travel Tainment.Επισημαίνεται ότι η Travel Tainment παρακολουθεί τις κρατήσεις στα 10 κορυφαία αεροδρόμια των δημοφιλέστερων προορισμών των Γερμανών, που γίνονται από 11.000 ταξιδιωτικά γραφεία στη Γερμανία μέσω 130 τουρ οπερέιτορ και 350 on line ταξιδιωτικών οργανισμών. Αξιοσημείωτο ότι το Ηράκλειο είχε αύξηση κρατήσεων 25% και τον Ιανουάριο.

Σημαντική αύξηση κρατήσεων κατά 37% είχε το Φεβρουάριο και το αεροδρόμιο της Ρόδου, μετά από διψήφιες αυξήσεις στους δύο προηγούμενους μήνες. Αντίθετα, οι κρατήσεις για οργανωμένες διακοπές στην Τουρκική Ριβιέρα υποχώρησαν κατά περισσότερο από 40% το Φεβρουάριο. Η Αττάλεια είχε μείωση 42% στις κρατήσεις, έχοντας ήδη μειώσεις 40% τον Ιανουάριο, 26% το Δεκέμβριο και 24% το Νοέμβριο.

Άλλες χώρες

Το αεροδρόμιο της Χουργκάντα στην Αίγυπτο, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο για διακοπές της χώρας, είχε μείωση κρατήσεων 29% τον περασμένο μήνα, μετά από την κατάρρευση 57% τον Ιανουάριο, 29% το Δεκέμβριο και 42% τον Νοέμβριο, καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να αποφύγουν την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας μετά το δυστύχημα με το ρωσικό αεροπλάνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Το αεροδρόμιο της Βάρνας είχε αύξηση 35% στις κρατήσεις του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας ότι η Βουλγαρία αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για τους Γερμανούς.

Τα ισπανικά αεροδρόμια διατηρούν πολύ καλά ποσοστά αύξησης κρατήσεων, με αύξηση τον περασμένο μήνα 23% στην Πάλμα, με το αεροδρόμιο της Μαγιόρκας να έχει κυρίαρχο μερίδιο στα 10 κορυφαία αεροδρόμια 32%, 3% περισσότερο από τον Ιανουάριο.

Τα Κανάρια Νησιά είχαν διψήφια αύξηση και στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια για δεύτερο μήνα στη σειρά: στη Φουερτεβεντούρα οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 24% τον Φεβρουάριο μετά από μια άνοδο 27% τον Ιανουάριο. το Λας Πάλμας ακολούθησε με αύξηση κατά 28% τον Ιανουάριο, η Τενερίφη με αύξηση 14%, μετά από το +18% τον Ιανουάριο, ενώ το αεροδρόμιο Arrecife κατέγραψε μικρή αύξηση 3% στις κρατήσεις Φεβρουαρίου.

Alltours

Ανάλογα στοιχεία έχουμε και από την Alltours – εκ των κορυφαίων ταξιδιωτικών πρακτορείων στον κόσμο – που αποκάλυψε συνδυασμούς κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2016, παρόμοιους με συνδυασμούς άλλων γερμανικών tour operators. Η εταιρεία ανακοίνωσε στην ITB την περασμένη εβδομάδα, ότι έχει διψήφια αύξηση για την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 25% για τις Καναρίους Νήσους και τη Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα διαιρείται με ισχυρή αύξηση για την Κρήτη και τη Ρόδο, αλλά και μια πτώση στις πωλήσεις για την Κω. Οι πωλήσεις έπεσαν απότομα για την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική. «Η ζήτηση στρέφεται δυναμικά προς τη δυτική Μεσόγειο», σχολίασε ο ιδιοκτήτης της Alltours, Willi Verhuven.

Όσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή κάνουν εκπτώσεις έως και 50%, που σημαίνει ότι τα ταξιδιωτικά πακέτα «σε τιμές της τελευταίας στιγμής» είναι ήδη στην αγορά για τον προορισμό αυτό. Η Alltours εξακολουθεί να θέλει να φτάσει τον ετήσιο στόχο της, να επιτύχει δηλαδή μία αύξηση 1,8% στον αριθμό των πελατών της, παρά την τρέχουσα συνολική μείωση των πωλήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News