Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΟι κρυμμένοι θησαυροί

Οι κρυμμένοι θησαυροί

|

Νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας ανάμεσα στους “κρυμμένους” θησαυρούς της Ευρώπης που προτείνονται από τους βρετανούς για το φετινό καλοκαίρι 

Αν βρίσκεστε σε διαδικασίες εύρεσης προορισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, συμβουλευτείτε τη λίστα της βρετανικής εφημερίδας με τα 18 μυστικά νησιά της Ευρώπης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και έξι ελληνικά.  Ο λόγος για την Telegraph –η αλήθεια είναι ότι τιμά ιδιαιτέρως την Ελλάδα– η οποία ανέδειξε συνολικά 18 νησιωτικούς προορισμούς, με κριτήριό της αυτήν τη φορά το πόσο “κρυμμένοι” και λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό είναι.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Παντελερία, νοτιοδυτικά της Σικελίας στην Ιταλία, στη δεύτερη η Τένεδος στην Τουρκία, ενώ την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει ένα ελληνικό νησί. Αυτό δεν είναι άλλο από το Καστελλόριζο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Γνωστό και ως Μεγίστη, πρόκειται για ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά των Δωδεκανήσων, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα πολύχρωμα, γραφικά σπίτια και κτήρια στο όμορφο λιμάνι του. Σημείο αναφοράς του η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά στο νότιο τμήμα του με τον πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και τον άκρως ενδιαφέροντα βυθό της. 

Ποιοι είναι, ωστόσο, οι υπόλοιποι πέντε ελληνικοί προορισμοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα;

Στην έκτη θέση, λοιπόν, συναντάται το Μεγανήσι, μόλις 4 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα. Πρόκειται για ένα μικρό νησί 20 τ.χ. (οξύμωρο αν σκεφτείτε τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ονομασία του), το μεγαλύτερο ωστόσο του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων (ανάμεσά τους και ο θρυλικός Σκορπιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση) ακριβώς απέναντι από το Νυδρί. Στα βασικά χαρακτηριστικά του τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, τα καταπράσινα φιόρδ και οι θαλάσσιες σπηλιές. Από τα πιο γνωστά σημεία του, μάλιστα, η θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή. Οφείλει την ονομασία της στο υποβρύχιο Παπανικολής, που χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– με τον υπέροχο φυσικό διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες.

Στην πρότελευταία θέση της πρώτης δεκάδας βρίσκεται η Ίος. Με με τα ολόλευκα σπιτάκια, τα γραφικά εκκλησάκια, τις αμμουδερές ακτές και τον “ασυμβίβαστο” για πολλούς χαρακτήρα της δεν θα  μπορούσε να λείπει από την συγκεκριμένη λίστα, αν και η δημοφιλία της τα τελευταία χρόνια συνεχώς και ανεβαίνει.  

Το τέταρτο ελληνικό νησί που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα είναι η Τζια, η οποία συναντάται στην ενδέκατη θέση. Γνωστή και ως Κέα, από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα). Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.

Ο παράδεισος των Κουφονησίων κέρδισε (και με την αξία του) μια θέση στη λίστα της Telepraph, καθώς αυτός συναντάται στη δωδέκατη θέση. “Κρυμμένα” ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό, από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται στο κρυφό μυστικό των μποέμ καλοκαιρινών ταξιδευτών. Αμμώδεις παραλίες και κρυστάλλινα, σαν ψεύτικα διαυγή νερά στα θέλγητρά του που το συγκαταλέγουν στους αγαπημένους προορισμούς μας.  

Τέλος, στην δέκατη έκτη θέση βρίσκεται η Μονεμβασιά (αν και όχι εξολοκλήρου νησιωτικός προορισμός). Από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της. Μην παραλείψετε να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. 

Με πληροφορίες από την Telegraph


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες