Οι Τour Operators επιμένουν Ελληνικά

Μπορεί να υπάρχει ο φόβος από τους νέους φόρους, μπορεί να αγχώνονται οι επιχειρηματίες από το γεγονός ότι η Τουρκία ανακάμπτει, όμως η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να πουλάει. Και το λένε οι tour operators… και έχει την σημασία του αυτό…  Οι προβλέψεις παραγόντων της τουριστικής αγοράς για σημαντική άνοδο -με διψήφιο ποσοστό όπως λένε οι πληροφορίες- της κίνησης γίνονται στην αρχή της πιο κρίσιμης περιόδου για τις προκρατήσεις από τις βασικές αγορές του εξωτερικού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του Μαρτίου. Πρόκειται ουσιαστικά για το τρίμηνο όπου καταγράφεται ο βασικός όγκος πωλήσεων τουριστικών πακέτων (λόγω των πολλών προσφορών για τον έγκαιρο προγραμματισμό των διακοπών και τη διαθεσιμότητα σε κλίνες και προορισμούς) και το οποίο κρίνεται καθοριστικό από φορείς του χώρου για την εξέλιξη της ζήτησης.

Δεξαμενή η Γερμανία

Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τους tour operators είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την TUI, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία, πρωταγωνιστούν  στις κρατήσεις. Όπως αναφέρει ο γερμανικός όμιλος, που αποτελεί το μεγαλύτερο tour operator στην Ευρώπη, η ζήτηση είναι αυξημένη για την Κρήτη και τη Ρόδο, αλλά και την  Αττάλεια και τις Βαλεαρίδες νήσους. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελούν τις δύο βασικότερες «δεξαμενές» τουριστών για τους ελληνικούς προορισμούς, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, θα κινηθούν σε θετικούς ρυθμούς.

Και ο έτερος μεγάλος παίχτης στην τουριστική αγορά, ο tour operator Thomas Cook, σημειώνει πως οι κρατήσεις για την Ελλάδα είναι ισχυρές, όπως επίσης για τη Μαγιόρκα και την Τυνησία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διψήφια άνοδο επίσης. Η μεγαλύτερη κινητικότητα σε κρατήσεις παρατηρείται όπως είναι αναμενόμενο στην Κρήτη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα Δωδεκάνησα. Με διψήφιο νούμερο τρέχουν και οι κρατήσεις στα νησιά του Ιονίου.

Πως βλέπουν την κίνηση των προκρατήσεων τα ΜΜΕ και δη της Γερμανίας; "Παρά τη διαρκή κρίση και τον περιβόητο κίνδυνο χρεοκοπίας η Ελλάδα βιώνει ένα μπουμ τουριστών", σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. "Ο ένας χρόνος των ρεκόρ διαδέχεται τον άλλο. Το 2016, 24 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο, το 2018 ενδέχεται η μικρή χώρα, που συνεχώς ταλαντεύεται προς το γκρεμό, να δεχθεί τον αριθμό ρεκόρ των 30 εκατ. τουριστών. Κυρίως οι Γερμανοί προσελκύονται από την Ελλάδα, το 2016 βρίσκονταν στην πρώτη θέση με 3,6 εκατ. επισκέπτες. Τούς ενθουσιάζει η ελληνική αρχαιότητα κι αυτό που λείπει στη Γερμανία, ο ήλιος, η ζέστη και το απίστευτο γαλάζιο της θάλασσας. Η Ελλάδα επωφελείται όμως και από την τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, όπως και από το ότι το σενάριο τρόμου, η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την ΕΕ, έχει βγει οριστικά εκτός συζήτησης".

Εκπληξη με Αυστρία 

Η «έκπληξη» εντούτοις έρχεται από την Αυστρία. Σύμφωνα με την TUI, η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών των Αυστριακών τουριστών για το φετινό καλοκαίρι. Ενδεικτικά η Κρήτη σημειώνει αύξηση 45% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Η TUI Αυστρίας, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, διευρύνει και το πρόγραμμα των αεροπορικών δρομολογίων για τη χρονιά που έρχεται, αλλά και τον αριθμό των προσφερόμενων κλινών.

Και εκεί «οι tour operators ποντάρουν ξανά στην Ελλάδα για το 2018», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στην ηλεκτρονική της έκδοση. Όπως σημειώνει, «ο φόβος για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικές καταστροφές δεν αποτρέπει τους Αυστριακούς να ταξιδεύουν – όμως επιλέγουν περισσότερο τουριστικούς προορισμούς στους οποίους αισθάνονται τουλάχιστον ασφαλείς. Η Τουρκία εξακολουθεί να αποφεύγεται, η Ελλάδα και η Ισπανία αντιθέτως καλπάζουν, όπως λένε ομόφωνα οι μεγαλύτεροι τουρ οπερέιτορ στην Αυστρία, η TUI και η REWE Austria Touristik (IST Billa Reisen). Εκτιμούν ότι και το ίδιο θα συμβεί και το 2018».

Το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας επισημαίνει ότι η Ελλάδα, στην οποία ποντάρουν σήμερα οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι, ενέπνεε μεταξύ 2011 και 2016 ανησυχία στον κλάδο εξαιτίας της κρίσης χρέους αλλά και της όξυνσης στο πεδίο του προσφυγικού. Όμως «οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα», σχολίασε ο επικεφαλής της Rewe Austria Touristik Μάρτιν Φαστ, επισημαίνοντας ότι όταν οι ανησυχητικές εξελίξεις πάψουν να απασχολούν την επικαιρότητα, η τουριστική ζήτηση για τον εκάστοτε προορισμό τον οποίον αφορούν οι αρνητικές αναφορές αρχίζει και πάλι να αυξάνεται σταδιακά.

Όπως γράφει η Der Standard, «μετά από μαζική αύξηση των κρατήσεων για Ελλάδα και Ισπανία φέτος, οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ αύξησαν για άλλη μια φορά αισθητά την προσφορά τους για την καλοκαιρινή σαιζόν του 2018. «Έχουμε αυξήσει κατά περισσότερο από ένα τρίτο τις εγγυημένες θέσεις σε πτήσεις προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Μάρτιν Φαστ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αντίστοιχη αύξηση κατά 20% προέβη και η TUI στην Αυστρία, η οποία είδε τον τζίρο των κρατήσεών της για την Ελλάδα να αυξάνεται κατά 25% το καλοκαίρι που πέρασε συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ήταν για την TUI ο προορισμός με τις περισσότερες κρατήσεις το καλοκαίρι του 2017.

Φόροι και Τουρκία 

Αυτό που προβληματίζει όμως τους επιχειρηματίες του χώρου- πέρα από τη φορολόγηση του Τουρισμού, με τελευταίο μέτρο το τέλος διαμονής που μπήκες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα επιβαρύνει τους επισκέπτες- είναι η ισχυρή ανάκαμψη της γειτονικής Τουρκίας. Τα τουρκικά παράλια, ήδη από πέρσι, μειώνουν σταθερά τις απώλειες που σημειώθηκαν στον κλάδο του Τουρισμού το 2016. Φέτος η σεζόν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «ισχυρή”, με εντυπωσιακή άνοδο των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά. Αλλά και ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κροατία, κάνει τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκτιμούν  πως η φετινή τουριστική σεζόν θα κρύβει πολλές προκλήσεις.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα capital.gr