Παρίσι εναντίον AirBnb: ζητάει αποζημίωση 43 εκατ, ευρώ την ημέρα (!!!!)

Στα γαλλικά δικαστήρια έχει φτάσει η διαμάχη του δήμου Παρισιού με την Airbnb για τα χιλιάδες αδήλωτα διαμερίσματα και κατοικίες στην πόλη, τα οποία παραμένουν «αόρατα» για τις Αρχές. Η εταιρεία, ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του δήμου, φαίνεται να αδιαφορεί για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Την Παρασκευή (13/04) το Παρίσι προσέφυγε κατά της Airbnb και δύο μικρότερων γαλλικών εταιρειών (Wimdu και Paris Attitude) με την κατηγορία ότι επιτρέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς να τηρούν τους κανόνες, γράφουν οι Times. Οι εταιρείες, όπως ισχυρίζεται ο δήμος, δεν απέσυραν τις καταχωρίσεις που δεν έχουν καταγραφεί σε ειδικό μητρώο. Αυτό εξασφαλίζει ότι το διαμέρισμα ή η κατοικία δεν θα ενοικιάζεται για συνολικά περισσότερες από 120 βραδιές τον χρόνο.

Το Παρίσι ζητεί, με άλλα λόγια, να αποσυρθούν 43.000 καταχωρίσεις και ζητεί 1.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα που θα παραμένουν στο Διαδίκτυο. Για τις νέες καταχωρίσεις που δεν έχουν εγγραφεί ζητεί αποζημίωση 5.000 ευρώ την ημέρα. Το μέτρο της υποχρεωτικής εγγραφής για τη χρήση της πλατφόρμας εισήχθη πέρυσι, όταν αυξήθηκαν σημαντικά τα παράπονα των ξενοδόχων για την υπηρεσία που τους τρώει το μερίδιο της αγοράς -άρα και εισοδήματα- μέσα από τα χέρια.

Από το Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους μέσω τέτοιων πλατφόρμων,  έχουν υποχρεωθεί να εμφανίζουν έναν αριθμό εγγραφής στις λίστες των καταχωρήσεών τους, έτσι ώστε οι αρχές να μπορούν να ελέγξουν ότι τηρούν αυτό το όριο των 120 ημερών, απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο…  Εκπρόσωπος της Airbnb είπε ότι η απόφαση ήταν «απογοητευτική» και συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία που ρυθμίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Παρίσι είναι περίπλοκη, προκαλεί σύγχυση και είναι πιο κατάλληλη για τους επαγγελματίες παρά για τα άτομα. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις αρχές της πόλης για την θέσπιση απλών και σαφών κανόνων,  κατανοητών από όλους».

Ο δήμος επικαλείται από τη πλευρά του το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο, της πόλης από όπου ξεκίνησε το Airbnb, στην οποία λειτουργεί παρόμοια ρύθμιση. Είναι ένα μέτρο που είχε στηρίξει η δήμαρχος του Παρισιού, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό. «Τα διαμερίσματα πρέπει να εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες, όχι να τους κάνουν επαγγελματίες» εξηγεί, πράγμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με το σύστημα της καταγραφής. Ωστόσο, το 84% των διαμερισμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην έχει καταγραφεί.

Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η απόφαση θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους κατοίκους της πόλης και ότι θα συνεργαστεί με την πόλη  για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου προγραμματίζεται για τις 12 Ιουνίου.

Θα αποτελέσει πρόβλημα για την αμερικανική εταιρεία μια τυχόν αρνητική απόφαση; Πιθανόν, αν σκεφτούμε ότι στο Παρίσι είναι μία από τις κορυφαίες αγορές της Airbnb με περίπου 65.000 κατοικίες, όχι πολύ λιγότερες από τα 80.000 δωμάτια των ξενοδοχείων, ενώ ακόμη 35.000 σπίτια, είναι διαθέσιμα σε άλλες πλατφόρμες. Ουσιαστικά μιλάμε για αριθμούς που δεν υπάρχουν σε άλλη πόλη του πλανήτη… Η Γαλλία έχει εξάλλου τα περισσότερα οικήματα από κάθε άλλη χώρα, εκτός των ΗΠΑ. Εχει όμως η γαλλική πρωτεύουσα να αντιμετωπίσει ατέλειωτα παράπονα για την «εισβολή» των τουριστών σε συνοικίες Παριζιάνων.