Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΠάρος: Είναι το νέο hot spot (σε επίπεδο εξοχικής κατοικίας) της Ελλάδας;

Πάρος: Είναι το νέο hot spot (σε επίπεδο εξοχικής κατοικίας) της Ελλάδας;

|

Η επόμενη ημέρα στις Κυκλάδες… Ποια νησιά είναι αυτά που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολυτελείς κατοικίες… Το προβάδισμα της Πάρου και η εμφάνιση Νάξου, Κέας αλλά και οι Ανδρος – Σύρος 

Ποιο νησί μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούν Μύκονος και Σαντορίνη όσον αφορά το Νότιο Αιγαίο και δη των Κυκλάδων; Η Πάρος είναι το νησί που πρωταγωνιστεί στην αγορά εξοχικής κατοικίας, με έντονη ανοικοδόμηση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την Engel & Volkers Ελλάδος, η Πάρος είναι το νησί, που λόγω και του κορεσμού που παρατηρείται στην Μύκονο, γνωρίζει μεγάλη ζήτηση, ενώ οι τιμές εκτιμάται ότι θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο.

Στη Μύκονο, όπως προαναφέρθηκε λόγω και της μεγάλης ζήτησης των προηγούμενων χρόνων, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων, ενώ στις καλές περιοχές του νησιού οι τιμές έχουν πιάσεις “ταβάνι”. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα οικόπεδα. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των νέων αναπτύξεων με αποτέλεσμα οι τιμές, στα καλά σημεία του νησιού να διατηρούνται στα ύψη, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο κορωνοϊός, πέραν του ότι έχει αυξήσει τις κρατήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ενοικίαση μεμονωμένων κατοικιών, έχει κινητοποιήσει σημαντική μερίδα Ευρωπαίων για την αγορά του δικού τους σπιτιού, τόσο για ιδία χρήση όσο και για επενδυτικούς σκοπούς για την περίοδο που ο ιδιοκτήτης παραμένει στη χώρα του.

Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιµάται ότι καταλαµβάνει περίπου το 10% – 15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι, αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα, είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν σηµαντικές υπεραξίες.

Μάλιστα το ιδιαίτερο με την αγορά εξοχικής κατοικίας είναι ότι κλείνουν πιο εύκολα οι αγοραπωλησείς ακινήτων, αφού δεν παρατηρείται το φαινόμενο, “50.000 ευρώ πιο πάνω ή πιο κάτω στην τιμή” που γίνεται με την αγορά κύριας κατοικίας.

Όσον αφορά τη Σαντορίνη η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς έχει πολύ μικρά σπίτια και είναι πολύ τουριστική. Αυτό σημαίνει ότι αφενός μεν οι ξένοι την βλέπουν ως αξιοθέατο και όχι ως μία περιοχή που μπορούν να επενδύσουν σε αυτή, ενώ από την άλλη πλευρά οι Έλληνες την έχουν αποθυμοποιήσει και ως εκ τούτου το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι χαμηλό.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, δόθηκε παράταση ενός ακόμη χρόνου στην αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα στις εκτός σχεδίου περιοχές σε Σαντορίνη και Μύκονο. Η παράταση δόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 7/9/2021.

Η αρχική αναστολή, το καλοκαίρι του 2020, έγινε προκειμένου να μπει ένα φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα των νησιών, ενόψει της εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα θέσουν ξεκάθαρους κανόνες, συμβατούς με τη φέρουσα ικανότητα των δύο περιοχών.

Όσον αφορά τα νησιά που σύμφωνα με την Engel &Volkers Ελλάδος αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια είναι η Νάξος, η Τήνος, η Ανδρος και η Σύρος. Επίσης σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης έχουν και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα, όπως η Κέα (Τζιά) και η Κύθνος. 

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς real estate, ενδεικτικό της δυναμικής που κρύβουν τα δύο νησιά είναι, είναι ότι στην Τζιά οι τιμές καταγράφουν αύξηση 7,9%, µε τη µέση ζητούµενη τιµή πώλησης να αγγίζει πλέον τα 1.845 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 1.710 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Κύθνο η αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώληση αγγίζει το 4,4%, με την μέση τιμή του τετραγωνικού να διαμορφώνεται στα 1.420 ευρώ. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα capital.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...