Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Τα μηνύματα για το 2022 είναι τόσο καλά… που...

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Τα μηνύματα για το 2022 είναι τόσο καλά… που δεν θέλουμε να το πούμε (!)”

|

Ικανοποίηση .. χαμόγελα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την τουριστική σεζόν που ολοκληρώθηκε … Η επόμενη χρονιά και το περιμένουμε πολλά αλλά δεν το λέμε … Οι αριθμοί για τα νησιά

“Τα μηνύματα για το 2022 είναι καλά. Είναι τόσο καλά… που δεν θέλουμε να το πούμε καν (!) Κρατάμε την αφοσίωσή μας στη διαχείριση της όλης κατάστασης με μεγάλη προσοχή, με τη γνώση πως και το 2022 θα είμαστε σε πανδημία. Μακάρι να έχει περάσει, αλλά εμείς σχεδιάζουμε με την παράμετρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο παρατηρούμε πως ο κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποφασίσει να ταξιδεύει έχοντας ξεπεράσει τον φόβο. Περιμένουμε να ξεκινήσει νωρίτερα η σεζόν σύμφωνα και με τις συμφωνίες που γίνονται. Θα ανακοινώσουμε και κάποια πράγματα που θα αποτελέσουν παγκόσμια είδηση”.

Ποιος το αναφέρει; Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, που εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. «Η τουριστική σεζόν δεν έχει κλείσει οριστικά –έχουμε ακόμη μερικές πτήσεις και στις επόμενες ημέρες σε κάποια αεροδρόμια των νησιών μας. Κλείνουμε με τον προχθεσινό αριθμό αεροσκαφών, τις 22.990 διεθνείς (θα αγγίξει τις 23.000 διεθνείς πτήσεις την επόμενη εβδομάδα στα διεθνή αεροδρόμια των νησιών της περιοχής ευθύνης μας και μιλάμε για απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό).

Ανοίξαμε τον Μάιο και φτάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου σήμερα, όχι με έναν τρόπο ασθμαίνοντας. Τουναντίον, φτάσαμε πάρα πολύ δυναμικά, περνώντας από έναν Οκτώβριο ο οποίος, έφτασε να είναι ο καλύτερος όλων των εποχών με ανέλπιστα καλά αποτελέσματα για όλα τα νησιά –κυρίως τα μεγάλα. Η Κως ήταν 6-7% πάνω σε σχέση με το 2019, η Ρόδος στο 15% πάνω ενώ η Σαντορίνη ‘έσπασε’ τα κοντέρ με 55% αύξηση (!) Μεσοσταθμικά, όλο το Νότιο Αιγαίο, κατέγραψε αύξηση πάνω από 10%.

Σας θυμίζω πως όταν ξεκινούσε η σεζόν και πριν από αυτήν, ο αισιόδοξος πήχης ήταν για το 50% και όλοι ανεξαιρέτως έλεγαν ότι αυτός ήταν ένας εφικτός στόχος. Τελικά, ξεπεράσαμε τον πήχη (σε ό,τι αφορά στα μικρά νησιά που έκαναν συντριπτικά καλύτερη σεζόν από το 2019 έως και διπλάσια ποσοστά). Ας μην ξεχνάμε ότι στον τουρισμό, δεν μιλάμε μόνο για αφίξεις αλλά και για τζίρο δηλαδή για το αποτύπωμα στην οικονομία.

Όσον αφορά στα μεσαία νησιά, ξεπέρασαν άνετα τα ποσοστά του 2019 κάνοντας εκπληκτικό Ιούλιο, Αύγουστο, καλό Σεπτέμβριο κ.λπ. Στα μεγάλα νησιά, δεν περάσαμε το 2019. Η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, είδαν να τους κοστίζει η απώλεια του διμήνου Απριλίου – Μαΐου κι εκεί σε επίπεδο αφίξεων, μετράνε πάνω από 60% ενώ σε επίπεδο οικονομίας είναι πάνω από 75%.

Τι σημαίνει αυτό: ανέβηκε πάρα πολύ η μέση δαπάνη του επισκέπτη και σε επίπεδο οικονομικό, είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να πετύχουμε τις αφίξεις εκείνης της χρονιάς που τέθηκε ως ορόσημο –αν και κάποιοι το έκαναν σκόπιμα για να αποτύχουμε και να έχουν να λένε…

Ωστόσο, δεν φοβηθήκαμε τον πήχη του 2021 όπως δεν φοβηθήκαμε τον πήχη του 2020 αφού ήμασταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός προορισμός που πήγε καλά, χωρίς να έχουμε στην φαρέτρα μας, ούτε το εμβόλιο, ούτε τα Rapid & Self Tests, παρά μόνον το PCR. Η μεγάλη επιτυχία του 2020 ήταν ένας τεράστιος άθλος, που έστρωσε ουσιαστικά το χαλί για τις επιδόσεις που κάναμε φέτος. Το λέω αυτό, διότι και άλλοι τουριστικοί προορισμοί επιχείρησαν να ανοίξουν το 2020 και δεν άντεξαν παρά μόνο μερικές ημέρες, όπως η Ισπανία.

Το 2021, η Ρόδος έφτασε 20 μονάδες πάνω από τον πήχη –περίπου στο 70%, η Κως γύρω στο 65%, η Μύκονος γύρω στο 75% και η Σαντορίνη γύρω στο 90%. Αυτά τα 4 μεγάλα νησιά πέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.


 

Όσον αφορά στις αγορές: 18 χώρες – αγορές από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες πήγαν καλύτερα από το 2019 ενώ ανοίξαμε νέες αγορές και επαναφέραμε κάποιες, οι οποίες είχαν απομακρυνθεί από δικούς μας προορισμούς. Π.χ. η Ρόδος που είχε χάσει τη Δανία, την κέρδισε ξανά, την Πολωνία, την Ολλανδία κ.λπ. Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του τουρισμού στα νησιά μας, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους που κλήθηκαν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και κέρδισαν την εμπιστοσύνη μαζί με την υπόλοιπη αγορά, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, φορείς στο πλαίσιο της κοινής δουλειάς της άτυπης ομάδας που συστήσαμε για θέματα διαχείρισης καταστάσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή, έκανε πράγματα και έφερε αποτελέσματα που συζητούνται και στο εξωτερικό. Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί: εκτός από τις 23.000 πτήσεις, ξεπεράσαμε με άνεση τα 3εκ. αφίξεις οι οποίες έχουν και διαφορετικό μείγμα. Δηλαδή, οι επιβάτες δεν ερχόντουσαν στα νησιά μας μόνον με τσάρτερ αλλά και με εσωτερικές πτήσεις (μέσω του αεροδρομίου ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’). Ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών μας, ήρθε μέσω Αθήνας (!) Και για πρώτη φορά, κάναμε αποτύπωση σε ποσοστά: (αν και δεν έχουμε του Οκτωβρίου) θα σας πω ότι μόνον τον Αύγουστο, οι επισκέπτες που ήρθαν μέσω Αθήνας ανήλθαν στο 67% και ακολούθως, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ήταν 54%, τον Ιούλιο 61%, τον Ιούνιο 57% -330.000 τουρίστες.

Εάν βάλουμε και μια πρόχειρη εκτίμηση για τον Οκτώβριο, θα φτάσουμε τις 400.000 εκτός πτήσεων τσάρτερ. Η Ρόδος ξεπέρασε το 1,4εκ., η Κως αγγίζει τις 700.000 τουρίστες, η Σαντορίνη τις 470.000, η Μύκονος τις 360.000, η Κάρπαθος τις 44.000 κ.ο.κ.

Αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις. Διαπιστώσαμε ότι ο προϋπολογισμός για το πλάνο προβολής και διαφήμισης αποδίδει πολύ καλύτερα στο ψηφιακό περιβάλλον αφού οι τουριστικές εκθέσεις ήταν μιας άλλης εποχής. Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν. Είδαμε τι μπορούμε να επιτύχουμε στο διαδίκτυο που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους δυνητικούς επισκέπτες μας. Δεν θα λάβουμε μέρος σε καμία έκθεση με δικό μας περίπτερο. Ξεκινήσαμε από το Λονδίνο και σε επιλεγμένες εκθέσεις θα πηγαίνουμε μαζί με τον ΕΟΤ.

Τα μηνύματα για το 2022 είναι καλά. Είναι τόσο καλά… που δεν θέλουμε να το πούμε καν (!) Κρατάμε την αφοσίωσή μας στη διαχείριση της όλης κατάστασης με μεγάλη προσοχή, με τη γνώση πως και το 2022 θα είμαστε σε πανδημία. Μακάρι να έχει περάσει, αλλά εμείς σχεδιάζουμε με την παράμετρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο παρατηρούμε πως ο κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποφασίσει να ταξιδεύει έχοντας ξεπεράσει τον φόβο. Περιμένουμε να ξεκινήσει νωρίτερα η σεζόν σύμφωνα και με τις συμφωνίες που γίνονται. Θα ανακοινώσουμε και κάποια πράγματα που θα αποτελέσουν παγκόσμια είδηση».

Με πληροφορίες από την dimokratiki.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν