Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΠόλεμος για τα έσοδα από τον Τουρισμό

Πόλεμος για τα έσοδα από τον Τουρισμό

|

Μην αποδεκτές οι στατιστικές της ΤτΕ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την ΕΛΣΤΑΤ – Τεράστιες αποκλίσεις έως και 300%!

Συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αξιοπιστία των στατιστικών που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος κάθε μήνα για τον ελληνικό τουρισμό, βάζει η εφημερίδα “Δημοκρατία” σε πρόσφατο ρεπορτάζ της. H έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα το 2016 σε σχέση με το 2015 – τάση που συνεχίζεται και το 2017 – έρχεται σε σύγκρουση με την αποτίμηση όχι μόνο της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΟΤ, αλλά και διεθνών φορέων του τουρισμού, όπως και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η τουριστική κίνηση το 2016 αυξήθηκε κατά 5,1% και διαμορφώθηκε στα 24.800.000 ταξιδιώτες (28.070.833 ταξιδιώτες, αν προστεθούν και οι 3.271.500 που προήλθαν από την κρουαζιέρα +30%, η οποία διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις, ενώ αναμένεται ανάλογη συνέχεια και φέτος), έναντι 23.600.000 ταξιδιωτών το 2015. Παράλληλα, όμως – σύμφωνα με την ΤτΕ – οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 13,220 δισ. ευρώ. Την εκτίμηση αυτή διαψεύδει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού (WTTC – World Travel & Tourism Council), που ανακοίνωσε στην ετήσια έκθεσή του για τον ελληνικό τουρισμό ότι το σύνολο των τουριστικών εσόδων διαμορφώθηκε στα 15 δισ. ευρώ το 2016. Επίσης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού ανακοίνωσε οριακή αύξηση των εσόδων από τον εγχώριο τουρισμό +0,2% (9 δισ. ευρώ)! Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανακοινώνει αποτελέσματα για τον εσωτερικό τουρισμό.

Πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι των τουριστών/ταξιδιωτών είναι μία παγκόσμια τάση, που πλήττει κυρίως premium προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία κα όπου υπάρχουν πολλοί επισκέπτες οι οποίοι επισκέπτονται έναν προορισμό τακτικά σχεδόν κάθε χρόνο. Η παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώνεται 3-5% ετησίως. Τη μείωση αυτή όλοι οι προορισμοί την ισορροπούν με την αύξηση των αφίξεων. Η Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με την ΤτΕ σημείωσε πρωτόγνωρη πτώση σχεδόν 13% σε σχέση με το 2015 στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και διαμορφώθηκε στα 470,5€ (ΤτΕ). Μείωση τριπλάσια από την μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, η οποία διαμορφώθηκε στις 6,9 ημέρες από 7,2 ημέρες το 2015 (-4,2%).

Τα παραπάνω στοιχεία αμφισβήτησε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι, ως μη αποδεκτά! Ο κύριος Ριφάι σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «ο τρόπος υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μη αποδεκτός, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των χρημάτων τα οποία δαπανούν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα». Για παράδειγμα, το shopping. Μεγάλο μέρος των δαπανών που γίνονται από τουρίστες σε κοσμήματα, γούνες, μόδα, έργα τέχνης κ.ά., η αξία των οποίων ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, δεν προσμετρώνται στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, αλλά στο εμπορικό. Θεωρούνται, δηλαδή, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, «εξαγωγές».

Αποκλίσεις έως και 300%!

Αποκλίσεις όμως εντοπίζει η εφημερίδα “Δημοκρατία” μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και διεθνών οργανισμών, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 300%! Χαρακτηριστικά, το αμερικανικό U.S. Chamber of Commerce, στην ετήσια έκθεσή του για τον εξερχόμενο τουρισμό, ανακοίνωσε ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Αμερικανών που ταξίδεψαν στην Ευρώπη το 2016 διαμορφώθηκε στα 2.731 δολάρια. Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε πτώση εσόδων από ΗΠΑ το 2016 κατά 22,8%, με μέση δαπάνη ανά ταξίδι 935 ευρώ – (απόκλιση 300%). Προφανώς, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα. 

Αποκλίσεις όμως εντοπίζονται και με την Βρετανική Στατιστική Αρχή ONS, η οποία στη δική της ετήσια έκθεση για τον εξερχόμενο τουρισμό, ανακοίνωσε ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Βρετανών που ταξίδεψαν εκτός Βρετανίας το 2016 διαμορφώθηκε στα 720,5 ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πτώση εσόδων από Βρετανία το 2016 κατά 2,9% με μέση δαπάνη ανά ταξίδι 677 ευρώ (απόκλιση 7%).

Επίσης, το γερμανικό ίδρυμα BAT-STIFTUNG FÜR ZUKUNFTSFRAGEN, στην ετήσια έκθεσή του για τον outbound τουρισμό, ανακοίνωσε ότι κάτοικοι Γερμανίας που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2016 δαπάνησαν κατά μέσον όρο 1.261 ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πτώση εσόδων από Γερμανία το 2016 κατά 4,1%, με μέση δαπάνη ανά ταξίδι 685 ευρώ (απόκλιση 85%).

Όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις, η Expedia ανακοίνωσε άνοδο 29% στις διανυκτερεύσεις σε ελληνικά καταλύματα που κλείστηκαν μέσα από την πλατφόρμα της το 2016 και 47% ως τώρα για το 2017, τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για οριακή αύξηση των διανυκτερεύσεων μόλις 1,2%, λόγω της μείωσης της μέσης διάρκειας ενός ταξιδιού. Ενώ, στα έσοδα, η Expedia κατέγραψε άνοδο 36% του τζίρου στην Ελλάδα το 2016

Αντίστοιχα, ο τζίρος στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2016 παρουσίασε οριακή άνοδο κατά 0,2%, ενώ έχουν καταγραφεί και άνοδος των τιμών ανά δωμάτιο σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε σχέση με το 2015 +5,5% κατά το ΙΤΕΠ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και +9% σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία ξενοδοχειακών μελετών STR.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για πτώση εσόδων 6,4%, λόγω της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Η μείωση που εμφανίζει η ΤτΕ δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, που παραθέτουν μια σειρά από επιχειρήματα:

  • Αυξήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις μέσω αεροπορικών πτήσεων.Επισκέπτες με παραδοσιακά υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, ενώ μειώθηκαν οι διεθνείς οδικές αφίξεις, όπου η μέση δαπάνη είναι παραδοσιακά χαμηλότερη. 
  • Αυξήθηκαν οι ροές από χώρες εκτός Σένγκεν (Ρωσία, Ισραήλ, αραβικές χώρες, ΗΠΑ, Ασία κ.ά.), που δαπανούν περισσότερα από τους εντός Σέγκεν επισκέπτες.
  • Για πρώτη χρονιά έγινε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ως το τέλος Νοεμβρίου 2016, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση εσόδων από τον Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά.
  • Η ΤτΕ παραδέχεται ότι σημειώθηκε αύξηση +10% σε σχέση με το 2015 του high end τουρισμού (υψηλού εισοδήματος)
  • Μεγάλο μέρος των επισκεπτών το 2016 ήταν last minute στο high season διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (Γ’ Τρίμηνο), όπου παραδοσιακά δεν δίνονται εκπτώσεις, λόγω αυξημένης ζήτησης.
  • Τα πακέτα all inclusive σημείωσαν οριακή άνοδο το 2016, επομένως δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στο αποτέλεσμα των προσφορών
  • Η πολιτική των μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών που υιοθετήθηκε σε μεμονωμένους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κως και η Σάμος, έγινε υπό το βάρος του προσφυγικού, υπερκαλύφθηκε όμως από άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες, η Ρόδος, η Κρήτη και το Ιόνιο, όπου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% ως και τον Οκτώβριο.
  • Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων μεγάλων tour operator του εξωτερικού, όπως η TUI και η Thomas Cook, η Ελλάδα το 2016 ήταν ακριβότερη από την Ισπανία στο κόστος των οργανωμένων πακέτων διακοπών.
  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλων online tour operator, όπως η Expedia και η Booking, που διακινούν μεγάλο μέρος των μεμονωμένων ταξιδιωτών, η Ελλάδα το 2016 σημείωσε μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα μεγέθη (κίνηση, τζίρο κλπ)
  • Οι καταθέσεις στις τράπεζες σημείωσαν πρωτόγνωρη αύξηση λόγω του τουρισμού
  • Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών
  • Ο τζίρος tax free προϊόντων σημείωσε μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με την Premium Tax Free Greece.

Συνεργασία ΠΟΤ-ΕΛΣΤΑΤ – Υπ.Τουρισμού

Η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σταμάτησε να λαμβάνει τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος λόγω των αποκλίσεων, προωθεί την άμεση ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού – πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου – τον προσεχή Ιούνιο. Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και με την υποστήριξη τεχνικών κλιμακίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της υπηρεσίας Structural Reform Support Service (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, προσφέρει ποιοτικά στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανά κλάδο (πρωτογενή τομέα κα).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air