Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΡόδος: Ποντάρει στον θρησκευτικό τουρισμό και προχωρεί σε έρευνα καταγραφής και αξιολόγησης

Ρόδος: Ποντάρει στον θρησκευτικό τουρισμό και προχωρεί σε έρευνα καταγραφής και αξιολόγησης

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου προχωρεί σε έρευνα για τον εντοπισμό, καταγραφή και αξιολόγηση των Ιερών Ναών και μνημείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομίας της Ρόδου 

Πολλά είναι στη Ρόδο τα θρησκευτικά μνημεία που μαρτυρούν την τεράστια ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα της νήσου αυτής στο σταυροδρόμι τόσων διαφορετικών πολιτισμών, με μιαν ιστορία 2400 χρόνων. Από τους αρχαίους ναούς της ελληνιστικής περιόδου, τους πρωτοχριστιανικούς ναούς και βυζαντινά μοναστήρια μέχρι τα οθωμανικά τεμένη και τιε εκκλησίες με έντονες στο ύφος τους, τις γοτθικές επιρροές! Μοναδικοί χώροι λατρείας που καταδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Ρόδου και της πορείας του Χριστιανισμού στο νησί.   Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στη Ρόδο από τον Απόστολο Παύλο που έφτασε και δίδαξε για πρώτη φορά τη νέα θρησκεία, στη Λίνδο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε κι εξαπλώθηκε, όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμοι χριστιανικοί ναοί απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ ολόκληρο το νησί.     

Σταυροδρόμι διάφορων πολιτισμών ήδη από την αρχαιότητα, η Ρόδος αποτυπώνει στην ιστορική πορεία την παρουσία διάφορων θρησκευτικών ομάδων. Διάφορα μεγαλόπρεπα τεμένη της Μουσουλμανικής κοινότητας, η επιβλητική Συναγωγή – κυριότερο από όλα τα κτίρια της Εβραϊκής παροικίας – περιμένουν τους επισκέπτες της Πόλης της Ρόδου, όπως άλλωστε οι δυο Ρωμαιοκαθολικοί ναοί Άγιος Φραγκίσκος και Παναγία (SantaMaria) στη νέα Πόλη.  

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου προχωρούν σε εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αξιολόγηση των Ιερών Ναών και των μνημείων της Ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς Ρόδου Πρόκειται για ένα έργο του οποίου τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη στρατηγικής που απαιτείται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί της Ρόδου.

Προκειμένου να εξαχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα από την έρευνα, θα καταρτιστεί ένας κατάλογος κριτήριων ώστε τα μνημεία να καταγραφούν με συστηματική μέθοδο, να αξιολογηθούν και να κατηγοριοποιηθούν σε τυποποιημένες ομάδες, ανάλογα με την γεωαναφορά, τη μορφολογία, τις δυνατότητες πρόσβασης, τις κατηγορίες παρεμβάσεων και την επισκεψιμότητά τους. Σκοπός της συνεργασίας, η οποία επικυρώθηκε με τη σχετική προγραμματική σύμβαση, είναι μεταξύ άλλων το έργο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια η πυκνότητα, οι τύποι των μνημείων και η γειτνίαση τους με τουριστικούς προορισμούς, αξιοθέατα και πολιτιστικές διαδρομές της Ρόδου.

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν τόσο στα από κοινού ή στα ξεχωριστά σχέδια της Περιφέρειας και της Ιεράς Μητρόπολης,  για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Τέλος, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 18 μηνών. 

Τι μπορεί να δει κανείς στην Ρόδο 

Πλήθος είναι οι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας και ιστορικού ενδιαφέροντος ναοί και τα μοναστήρια που απαντά κανείς απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί της Ρόδου. Από τον επιβλητικό καθεδρικό στο κέντρο της πόλης και τις Βυζαντινές εκκλησίες της Μεσαιωνικής Πόλης – που, λόγω της μεγάλης ιστορικής αξίας τους, φιλοξενούν και μουσειακές συλλογές – μέχρι τα ήσυχα μοναστήρια στα διάφορα χωριά, όλα έχουν κάτι να παρουσιάσουν κι ανάμεσά τους:  

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Μανδράκι. Αναγέρθηκε το 1925 από τους Ιταλούς, σε ύφος που συνδυάζει αρμονικά Γοτθικά και Ρομαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το εσωτερικό του ναού έχει διακοσμηθεί με νέο-Βυζαντινές αγιογραφίες, έργο του φημισμένου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.  

Ο Καθεδρικός της Παναγίας – τα «Εισόδια» όπως τον γνωρίζουν οι ντόπιοι – αναγέρθηκε περί το έτος 1750. Διαθέτει τέμπλο εξαίρετης τέχνης κι άμβωνα που φιλοτεχνήθηκαν το 1842.  

Ο Άγιος Φανούριος, μια από τις πιο παλιές και λίγες Βυζαντινές εκκλησίες που εξακολουθούν να λειτουργούνται, στη Μεσαιωνική Πόλη, γιορτάζει κάθε χρόνο με ξεχωριστό σεβασμό κι ιεροπρέπεια.   Στην ακρόπολη της Φιλερήμου υπάρχει ο ναός της Παναγίας της Φιλερήμου, οικοδόμημα των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, όπως άλλωστε και διάφορα άλλα θρησκευτικά μνημεία που χρονολογούνται από την Αρχαία, τη Βυζαντινή και την Ιπποτική Περίοδο.  

Η μονή του Αγ. Νκολάου στο Φουντουκλί, πλάι στην ομώνυμη πηγή – μιαν από τις καθαρότερες και πλουσιότερες σε φυσικούς υδάτινους πόρους στο νησί – χαρακτηριστική τετράκογχη εκκλησία, διατηρεί στο εσωτερικό της αγιογραφίες του 15ου αιώνα.  

Στο χωριό Ασκληπιό βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός της Αναλήψεως. Εδώ βρίσκονται οι μοναδικές γνωστές τοιχογραφίες σ’ ολόκληρο το νησί, που ιστορούν την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Τόσο ο ναός όσο και το μουσείο θρησκευτικής και λαϊκής τέχνης αξίζουν μιαν επίσκεψη.  

Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Θάρρι, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Λάερμα. Το καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο και το δέος που εμπνέει η εκκλησία του Αρχαγγέλου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, δίκαια έχουν ανάγει το μοναστήρι αυτό σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του θρησκευτικού τουρισμού της Ρόδου.  

Οι Μονές της Παναγίας Παντάνασσας στη Σορωνή, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Θάρρι, της Παναγίας Υψενής στη Λάρδο, της Παναγίας Παραμυθιάς στ’ Αφάντου, της Παναγίας στο Σκιάδι, της Φανερωμένης στην Ιξιά, της Παναγίας στη Φιλέρημο και του Αγ. Νεκταρίου στο Κρυονέρι, κοντά στην Αρχίπολη, είναι χώροι ψυχικής ηρεμίας, ιδανικοί για προσευχή.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr – φωτογραφία rodosreport.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα