Ρόδος - Τίρανα: σύνδεση με πτήση τσάρτερ

Στη δεκαετία του 90 η έκφραση «Αλβανός τουρίστας» όταν ακούγονταν είχε ως στόχο να υποδηλώσει το ουτοπικό, το εκτός πραγματικότητας γεγονός καθότι λόγω του αποκλεισμού της Αλβανίας λόγω καθεστώτος οι κάτοικοί της δεν μπορούσαν να ξεμυτίσουν στα σύνορα. Όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει. Και τώρα, όχι μόνο ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αλλά μπορούν να κάνουν κι αυτό που λέμε «τουρισμό πολυτελείας» και μάλιστα στην Ελλάδα. Και μετά την Χαλκιδική και την Κέρκυρα, έρχεται η Ρόδος να γίνει κοινωνός των επισκεπτών από την Αλβανία καθότι σύντομα θα ξεκινήσουν πτήσεις που θα συνδέουν το νησί μας απευθείας με την πρωτεύουσα τα Τίρανα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι πτήσεις θα εκτελούνται από την Aegean μία φορά την εβδομάδα και για το διάστημα από Μάιο έως Οκτώβριο. To αεροσκάφος είναι τύπου Airbus και πτήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο. Την πρωτοβουλία είχε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου και την Αλβανική εταιρεία εκπροσωπεί στη Ρόδο το Pellos Travel.

Η επίσημη ανακοίνωση

Εξάλλου η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Με την πρόεδρο των τουριστικών πρακτορείων Jona Travel & Key Tours των Τιράνων, Elona Gjondedai συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου-Βακιάνη. Κατά τη συνάντηση των δύο γυναικών οριστικοποιήθηκε η απευθείας σύνδεση της Ρόδου με τα Τίρανα με μία πτήση τσάρτερ εβδομαδιαίως. Οι πτήσεις ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου και θα εκτελούνται με airbus 174 θέσεων της Aegean μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου. Το τουριστικό πρακτορείο Jona Travel & Key Tours που απευθύνεται σε τουρίστες υψηλής οικονομικής στάθμης, δραστηριοποιείται ήδη στην Χαλκιδική και την Κέρκυρα και επέλεξε τη Ρόδο για την επέκταση της παρουσίας του στην ελληνική τουριστική αγορά. Πέρα από την Ελλάδα δραστηριοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας, στην Αίγυπτο, στο Ντουμπάι κλπ. Στόχος είναι-ανάλογα με τα αποτελέσματα της αναγνωριστικής αυτής πρώτης χρονιάς-να αυξηθούν στο μέλλον οι εβδομαδιαίες πτήσεις προς τη Ρόδο. Σημειώνεται ότι αυτή η συνεργασία εντάσσεται στην προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το άνοιγμα των νέων τουριστικών αγορών».

Καθίζηση στις κρατήσεις

Την ίδια στιγμή οι κρατήσεις από πολλές και σημαντικές αγορές της Ευρώπης έχουν παγώσει για τη Ρόδο, ως απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

Μάλιστα πολλοί ξενοδόχοι του νησιού μας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι κρατήσεις που αυτό το διάστημα θα έπρεπε να βρίσκονται στο ζενίθ, έχουν επικίνδυνα χαμηλό ρυθμό.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις χώρες Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία και Ολλανδία, όπου οι πελάτες τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σε ότι αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Όλοι τελούν εν αναμονή και δεν προχωρούν σε κράτηση κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην κινείται και χρήμα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο ξενοδοχείο της Ρόδου που τέτοια εποχή δεχόταν μεγάλο αριθμό κρατήσεων, κατά τη χτεσινή μέρα δεν είχε καθόλου κίνηση κάτι που συμβαίνει κυρίως τις αργίες και τις Κυριακές.

Αυτό είναι απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί και αποτυπώνει δυστυχώς στην πράξη το ότι ο τουρισμός ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Πηγή: Εφημερίδα «Ροδιακή»