Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: Και πάλι συνάντηση και συζήτηση για τελεφερίκ και άλλες υποδομές

Σαντορίνη: Και πάλι συνάντηση και συζήτηση για τελεφερίκ και άλλες υποδομές

|

Νέα δημοτική Αρχή έρχεται στη Σαντορίνη και οι συναντήσεις είναι αυτονόητες με τους αρμόδιους φορείς… Και τώρα έχουμε επαφή με τα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και στο επίκεντρο τα θέματα νέου τελεφερίκ και των λιμενικών εγκαταστάσεων

Οι υποδομές αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Σαντορίνη… Και ατό το γνωρίζουν όλοι.. Ομως, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης δεν λένε; Ε; Θέματα που αφορούν την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη βρέθηκαν στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και της νέας διοίκησης της Δημοτικής Αρχής Θήρας που είχε ως επικεφαλής τον επόμενο δήμαρχο κο Σιγάλα…. . Στόχος των συζητήσεων παραμένει η ομαλή λειτουργία του όλου μηχανισμού που αφορά τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων, τις παραμονές τους στον όρμο, τις αποεπιβιβάσεις των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών με τα σκάφη των Λεμβούχων, καθώς και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των τουριστών προς τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΚΦΝ, συζητήθηκαν τα παρακάτω:

  • Για τον Γυαλό – Σκάλα Φηρών:

– Η επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με την εγκατάσταση νέας σύγχρονης μονάδας τελεφερίκ, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα τις σημερινές ανάγκες αλλά και αυτές του μέλλοντος. Επισημάνθηκε για το θέμα αυτό ότι, με την ευχέρεια της νέας αυτής εγκατάστασης, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι ακόλουθες ανάγκες:

  • Η αποκλειστική εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας στο Γυαλό – Σκάλα Φηρών και σε παρακείμενο χώρο, ώστε να μην υπάρχει λόγος αποβίβασης επιβατών στον Αθηνιό, όπου είναι υπερκορεσμένος χώρος και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για όλα τα προσεγγίζοντα εκεί σκάφη και ιδιαίτερα για τους αποεπιβιβαζόμενους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, καθώς και οχήματα.
  • Η κατασκευή πλέον αναγκαίου σταθμού επιβατών – passengers terminal, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους των επιβατών σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον με άνεση, και θα στεγάσει παράλληλα όλες τις Υπηρεσίες λιμένων, όπου με τον τρόπο αυτόν να μπορούν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν το Maritime Security.
  • Το σοβαρό θέμα που αφορά το νέο καθεστώς ελέγχου των επιβατών entry / exit, που καταφτάνουν με κρουαζιερόπλοια από τρίτες χώρες, καθώς και αυτών που αναχωρούν για τρίτες χώρες.

– Η αξιοποίηση των τεσσάρων ναυδέτων, προκειμένου για την εξυπηρέτηση κατηγορίας κρουαζιεροπλοίων, ώστε να αποφεύγεται και ο συνωστισμός στον όρμο Φηρών, όπου και οι γνωστές αδυναμίες στο να μπορούν να αγκυροβολούν τα πλοία.

  • Για τον λιμένα Αθηνιού:

– Η επίσπευση των εργασιών αποπεράτωσης των ζημιών που προκλήθηκαν προ μηνών από τη σφοδρή κακοκαιρία και στον βαθμό που αφορά την κρουαζιέρα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αποεπιβιβαζομένων με τα σκάφη των λεμβούχων επιβατών – τουριστών.

– Η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας για το Maritime Security, στον βαθμό που η κίνηση των επιβατών αλλά και η ασφάλεια αυτών επιβάλλουν.

  • Ο σχεδιασμός λιμενικών εγκαταστάσεων σε άλλο σημείο του νησιού, πλέον προστατευόμενων από τους επικρατούντες ανέμους, προκειμένου για την αποσυμφόρηση της μεγάλης κίνησης και της ασφυκτικής κατάστασης που υπάρχει σήμερα στον λιμένα Αθηνιού. Ο νέος αυτός σχεδιασμός, θα μπορεί παράλληλα να εξυπηρετήσει τις σοβαρές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από το ενδεχόμενο σεισμού, που είναι φυσικό να επηρεάσει άμεσα τον λιμένα Αθηνιού και θα πρέπει να διευκολυνθεί η εκκένωση του νησιού από τους κατοίκους.
  • Η εξέταση σημείων που αφορούν τους ελέγχους στις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίωνκαι κατ’ επέκταση των αποβιβαζομένων επιβατών-τουριστών, προκειμένου για την επί τω πρακτικότερο λειτουργίας του σημερινού συστήματος (αποκαλούμενου κατά τα άλλα – berth allocation).
  • Η επιθυμία επέκτασης της τουριστικής περιόδου ει δυνατόν σε 365 μέρες τον χρόνο, γεγονός που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ιδιαίτερα για τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, έτσι ώστε και η κατανομή των αφίξεων, σε εποχές και ημέρες του χρόνου, να γίνεται καλύτερα, όλα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με τα γνωστά και ποικίλα οφέλη που δημιουργούνται.

Όπως αναφέρει η ΕΕΚΦΝ, η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, και διαπιστώθηκε η προθυμία της νέας Διοίκησης του Δήμου, στον οποίο ανήκει το Λιμενικό Ταμείο, να εξετάσει περιμετρικά όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, στο πνεύμα της αλληλοκατανόησης, προκειμένου για την επίτευξη κοινού στόχου, που είναι η ομαλή διακίνηση των επιβατών – τουριστών που καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια και η αποφυγή προβλημάτων από πλευράς συνωστισμού σε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία, στα οποία παρουσιάζεται σήμερα το φαινόμενο.

Η ΕΕΚΦΝ δεν παρέλειψε πάντως να κάνει αναφορά και στην αναγκαιότητα ελέγχου και της κίνησης χιλιάδων επιβατών τουριστών που καταφτάνουν με τα ημερόπλοια και αποτελούν και αυτοί ένα επιβαρυντικό στοιχείο, για το οποίο θα πρέπει να μεθοδευτούν τρόποι κατανομής των αφίξεων σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς και του τρόπου προωθήσεως των επιβατών προς τα ενδιαφέροντα της περιοχής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στενή επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να εξετάζεται έγκαιρα κάθε θέμα που απαιτεί αναγκαίες ρυθμίσεις, προκειμένου να προλαμβάνονται προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην πορεία του χρόνου. Στο πνεύμα αυτό, όταν απαιτείται, θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις από κοινού προς την Κεντρική Διοίκηση, κυρίως για σοβαρά έργα που αφορούν υποδομές λιμένος.

Με πληροφορίες από την ιστοσελιδα atlantea.news 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο