Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: Και πάλι συνάντηση και συζήτηση για τελεφερίκ και άλλες υποδομές

Σαντορίνη: Και πάλι συνάντηση και συζήτηση για τελεφερίκ και άλλες υποδομές

|

Νέα δημοτική Αρχή έρχεται στη Σαντορίνη και οι συναντήσεις είναι αυτονόητες με τους αρμόδιους φορείς… Και τώρα έχουμε επαφή με τα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και στο επίκεντρο τα θέματα νέου τελεφερίκ και των λιμενικών εγκαταστάσεων

Οι υποδομές αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Σαντορίνη… Και ατό το γνωρίζουν όλοι.. Ομως, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης δεν λένε; Ε; Θέματα που αφορούν την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη βρέθηκαν στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και της νέας διοίκησης της Δημοτικής Αρχής Θήρας που είχε ως επικεφαλής τον επόμενο δήμαρχο κο Σιγάλα…. . Στόχος των συζητήσεων παραμένει η ομαλή λειτουργία του όλου μηχανισμού που αφορά τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων, τις παραμονές τους στον όρμο, τις αποεπιβιβάσεις των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών με τα σκάφη των Λεμβούχων, καθώς και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των τουριστών προς τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΚΦΝ, συζητήθηκαν τα παρακάτω:

  • Για τον Γυαλό – Σκάλα Φηρών:

– Η επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με την εγκατάσταση νέας σύγχρονης μονάδας τελεφερίκ, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα τις σημερινές ανάγκες αλλά και αυτές του μέλλοντος. Επισημάνθηκε για το θέμα αυτό ότι, με την ευχέρεια της νέας αυτής εγκατάστασης, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι ακόλουθες ανάγκες:

  • Η αποκλειστική εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας στο Γυαλό – Σκάλα Φηρών και σε παρακείμενο χώρο, ώστε να μην υπάρχει λόγος αποβίβασης επιβατών στον Αθηνιό, όπου είναι υπερκορεσμένος χώρος και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για όλα τα προσεγγίζοντα εκεί σκάφη και ιδιαίτερα για τους αποεπιβιβαζόμενους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, καθώς και οχήματα.
  • Η κατασκευή πλέον αναγκαίου σταθμού επιβατών – passengers terminal, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους των επιβατών σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον με άνεση, και θα στεγάσει παράλληλα όλες τις Υπηρεσίες λιμένων, όπου με τον τρόπο αυτόν να μπορούν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν το Maritime Security.
  • Το σοβαρό θέμα που αφορά το νέο καθεστώς ελέγχου των επιβατών entry / exit, που καταφτάνουν με κρουαζιερόπλοια από τρίτες χώρες, καθώς και αυτών που αναχωρούν για τρίτες χώρες.

– Η αξιοποίηση των τεσσάρων ναυδέτων, προκειμένου για την εξυπηρέτηση κατηγορίας κρουαζιεροπλοίων, ώστε να αποφεύγεται και ο συνωστισμός στον όρμο Φηρών, όπου και οι γνωστές αδυναμίες στο να μπορούν να αγκυροβολούν τα πλοία.

  • Για τον λιμένα Αθηνιού:

– Η επίσπευση των εργασιών αποπεράτωσης των ζημιών που προκλήθηκαν προ μηνών από τη σφοδρή κακοκαιρία και στον βαθμό που αφορά την κρουαζιέρα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αποεπιβιβαζομένων με τα σκάφη των λεμβούχων επιβατών – τουριστών.

– Η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας για το Maritime Security, στον βαθμό που η κίνηση των επιβατών αλλά και η ασφάλεια αυτών επιβάλλουν.

  • Ο σχεδιασμός λιμενικών εγκαταστάσεων σε άλλο σημείο του νησιού, πλέον προστατευόμενων από τους επικρατούντες ανέμους, προκειμένου για την αποσυμφόρηση της μεγάλης κίνησης και της ασφυκτικής κατάστασης που υπάρχει σήμερα στον λιμένα Αθηνιού. Ο νέος αυτός σχεδιασμός, θα μπορεί παράλληλα να εξυπηρετήσει τις σοβαρές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από το ενδεχόμενο σεισμού, που είναι φυσικό να επηρεάσει άμεσα τον λιμένα Αθηνιού και θα πρέπει να διευκολυνθεί η εκκένωση του νησιού από τους κατοίκους.
  • Η εξέταση σημείων που αφορούν τους ελέγχους στις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίωνκαι κατ’ επέκταση των αποβιβαζομένων επιβατών-τουριστών, προκειμένου για την επί τω πρακτικότερο λειτουργίας του σημερινού συστήματος (αποκαλούμενου κατά τα άλλα – berth allocation).
  • Η επιθυμία επέκτασης της τουριστικής περιόδου ει δυνατόν σε 365 μέρες τον χρόνο, γεγονός που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ιδιαίτερα για τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, έτσι ώστε και η κατανομή των αφίξεων, σε εποχές και ημέρες του χρόνου, να γίνεται καλύτερα, όλα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με τα γνωστά και ποικίλα οφέλη που δημιουργούνται.

Όπως αναφέρει η ΕΕΚΦΝ, η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, και διαπιστώθηκε η προθυμία της νέας Διοίκησης του Δήμου, στον οποίο ανήκει το Λιμενικό Ταμείο, να εξετάσει περιμετρικά όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, στο πνεύμα της αλληλοκατανόησης, προκειμένου για την επίτευξη κοινού στόχου, που είναι η ομαλή διακίνηση των επιβατών – τουριστών που καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια και η αποφυγή προβλημάτων από πλευράς συνωστισμού σε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία, στα οποία παρουσιάζεται σήμερα το φαινόμενο.

Η ΕΕΚΦΝ δεν παρέλειψε πάντως να κάνει αναφορά και στην αναγκαιότητα ελέγχου και της κίνησης χιλιάδων επιβατών τουριστών που καταφτάνουν με τα ημερόπλοια και αποτελούν και αυτοί ένα επιβαρυντικό στοιχείο, για το οποίο θα πρέπει να μεθοδευτούν τρόποι κατανομής των αφίξεων σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς και του τρόπου προωθήσεως των επιβατών προς τα ενδιαφέροντα της περιοχής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στενή επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να εξετάζεται έγκαιρα κάθε θέμα που απαιτεί αναγκαίες ρυθμίσεις, προκειμένου να προλαμβάνονται προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην πορεία του χρόνου. Στο πνεύμα αυτό, όταν απαιτείται, θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις από κοινού προς την Κεντρική Διοίκηση, κυρίως για σοβαρά έργα που αφορούν υποδομές λιμένος.

Με πληροφορίες από την ιστοσελιδα atlantea.news 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...