Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη - Ρόδος μαζί με τέσσερις ακόμη πόλεις ενώνουν δυνάμεις για βιώσιμο...

Σαντορίνη – Ρόδος μαζί με τέσσερις ακόμη πόλεις ενώνουν δυνάμεις για βιώσιμο τουρισμό

|

Στην Βενετία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου η πρώτη συνάντηση για ίδρυση δικτύου κατοίκων πόλεων Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Coalition) για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της αυξανόμενης τουριστικής ανάπτυξης στις πόλεις τους, στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά – Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από Ελλάδα (Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα), Ιταλία (Βενετία), Κροατία (Ντουμπρόβνικ) και Κύπρο (Πάφος)

Μια νέα λέξη χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, για να περιγράψουν την εξέλιξη του μαζικού τουρισμού σε μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους αρκετών πόλεων. Πρόκειται για τον «υπερτουρισμό», μια κατάσταση που απειλεί όχι απλώς την καθημερινότητα των κατοίκων σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς, αλλά και την ίδια την ιδιαίτερη «ταυτότητα» της πόλης, την οποία οι τουρίστες, υποτίθεται ότι επιθυμούν να βιώσουν. Πρώτες ανάμεσα στις πόλεις με τα μεγαλύτερα προβλήματα η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και η Βενετία.

Εκπρόσωποι της Βενετίας και άλλων πέντε μεσογειακών τουριστικών πόλεων, της Κέρκυρας,  της Ρόδου, της Σαντορίνης (Οία), του Ντουμπρόβνικ, και της Πάφου συναντήθηκαν την Παρασκευή (13/04) για να συζητήσουν τις τακτικές αντιμετώπισης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.  Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του  υψηλού κύρους Ιδρύματος Ateneo Veneto, της Ακαδημίας της Βενετίας για τις Τέχνες, την Επιστήμη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό.

Από την Κέρκυρα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σαν Τζιάκομο» και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου.  Εκ μέρους της Ρόδου, αντιπροσωπεία της RICHeS αποτελούμενη από το Χρίστο Ν. Μαλιαράκη και τη Χάννι Παλιού…  Ο κ. Μαλιαράκης πραγματοποίησε ομιλία στη συνέλευση περίπου εκατό συμμετεχόντων, με την παρουσία δημοσιογράφων από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. 

Η δημόσια συνέλευση ήταν συνέχεια προηγούμενης συνάντησης όπου οι έξι οργανισμοί διατύπωσαν τον άξονα δράσης και συνεργασίας τους. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί συμφώνησαν για την πρόθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εκπροσωπήσουν ένα κοινό κίνημα, δίνοντας στους πολίτες βήμα και καθιστώντας τους ενεργό παράγοντα στη διαδικασία τουριστικής ανάπτυξης. Η σύσκεψη προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη και προβλέπεται να ακολουθήσει, αργότερα μέσα στο χρόνο, μια δεύτερη όπου η συνεργασία αυτή θα επισημοποιηθεί.

Οι άξονες και οι στόχοι αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη διατυπωθεί και περιλαμβάνουν κοινή δέσμευση για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι οργανισμοί θα σχεδιάσουν δράσεις ευαισθητοποίησης, δικτύωσης,  ανάπτυξης και ανταλλαγής καλών πρακτικών και θα υποστηρίξουν την προαγωγή και εφαρμογή καλύτερων πολιτικών.  Τελικός στόχος είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τους επισκέπτες. Το δίκτυο των οργανισμών, που προς το παρόν είναι ανεπίσημο, αποτελείται από τις έξι πόλεις που αναφέρθηκαν και αντιπροσωπεύονται από έξι διαφορετικούς οργανισμούς, και θα είναι ανοικτό για περαιτέρω ένταξη νέων μελών στο μέλλον.

Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία του Gruppo 25 Aprile, η οποία διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για τον υπερπληθυσμό της Βενετίας και διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση του μεσογειακού δικτύου. 
Εκπρόσωποι από παρόμοιους οργανισμούς έφτασαν στη Βενετία για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις τακτικές τους για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του μαζικού τουρισμού στους τοπικούς πληθυσμούς. Οι συζητήσεις έχουν στόχο να βοηθήσουν τις πόλεις να «συγκρίνουν εμπειρίες και προτεραιότητες» με μακροπρόθεσμο στόχο να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του υπερβολικού τουρισμού, λένε οι εκπρόσωποι του Gruppo 25 Aprile.

Βενετία: Κάθε χρονιά νέα ρεκόρ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν νέα στοιχεία ρεκόρ τουρισμού το 2017 για τη Βενετία. Περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη το 2017, σημειώνοντας αύξηση 8% στους αριθμούς επισκεπτών του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία. Εν τω μεταξύ, τα τουριστικά στοιχεία για ολόκληρη την περιοχή του Βένετο ήταν 19 εκατομμύρια, μια παρόμοια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
“Όταν πρόκειται για τον τουρισμό στην περιοχή του Βένετο, έχει γίνει φυσιολογικό να μιλάμε για ρεκόρ”, δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού Federico Caner στην παρουσίαση των αυξανόμενων αριθμών την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι τα αρχικά στοιχεία για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 υποδηλώνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο δεν ήταν όλες οι αυξήσεις ίσες. Οι  ντόπιοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι οι τουρίστες ξοδεύουν τα χρήματά τους σε καταστήματα φτηνών αναμνηστικών ή σε γρήγορο φαγητό παρά σε τοπικά καταστήματα και εστιατόρια και το συνολικό ποσό που ξοδεύουν οι τουρίστες αυξήθηκε μόνο κατά 5,7% πέρυσι, ποσοστό που αποδεικνύει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης.

Ταυτόχρονα, ο μαζικός τουρισμός έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια στα καταλύματα της πόλης, διώχνοντας  πολλές οικογένειες από τον τόπο τους. Τα τελευταία χρόνια, απογοητευμένοι Βενετοί πραγματοποιούν συχνά διαμαρτυρίες κατά του υπερπληθυσμού και ο δήμαρχος Luigi Brugnaro έχει καταστήσει την αντιμετώπιση της υπερπληθυσμού ως προτεραιότητα. Έχει εισαγάγει μέτρα που κυμαίνονται από την προώθηση των λιγότερο αναπτυγμένων σημείων της πόλης έως την εγκατάσταση μετρητών επισκεπτών στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα, καθώς και τις πολιτικές «εντοπιότητας» στα θαλάσσια λεωφορεία. Το περασμένο καλοκαίρι, το γραφείο του δημάρχου απαγόρευσε τα νέα τουριστικά καταλύματα αλλά και νέα καταστήματα γρήγορου φαγητού (με εξαίρεση το παραδοσιακό gelato). στο ιστορικό κέντρο.

Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι ήδη πολύ αργά και αυτές οι πολιτικές δεν αρκούν. Μια άλλη συνάντηση μεταξύ των έξι μεσογειακών τουριστικών εκδηλώσεων έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα, με τον επιδιωκόμενο στόχο της «επισημοποίησης του δικτύου και των κοινών αξιών που επιδιώκουμε να υπερασπιστούμε και να εκπροσωπούμε».

Η δήλωση της Βενετίας
Βενετία, 13 Απριλίου 2018
Έχοντας επίγνωση των ευθυνών μας και της εμπιστοσύνης μας για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μας, συναντηθήκαμε σήμερα στο Florian Café για εσωτερικές συζητήσεις στην πρωινή συνάντηση και στο Ateneo Veneto της Βενετίας για ανοικτή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Οι συνομιλίες μας οδήγησαν στην ακόλουθη δήλωση της Βενετίας.
Μαζί δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τον αειφόρο τουρισμό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Για την επίτευξη αυτών των στόχων,
Θα σταθούμε μαζί η δικτύωση, η ανάπτυξη και η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, η προαγωγή καλύτερων πολιτικών που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τους επισκέπτες, καθώς και για την προώθηση αυτού του δικτύου για αειφόρα νησιά και παράκτιες πόλεις, οι οποίες παραμένουν ανοικτές σε νέα μέλη.
Σήμερα στη Βενετία συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντηση στις 12 και 13 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα και να καλωσορίσει τα νέα μέλη της Κρήτης.

Πηγή: The Local.it, Gruppo 25 Aprile.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες