Σαντορίνη - Σ. Κίτσου: «Συνδέουμε το Santorini Experience με τον πολιτισμό μας» (video)

Σαντορίνη - Santorini Experience - Αθλητισμός - Πολιτισμός

Η Αντιδήμαρχος Θήρας, αρμόδια για θέματα πολιτισμού και υγείας κα Σοφία Κίτσου, φιλοξενήθηκε στη συχνότητα του Aegean Voice 107.5 – Η φωνή του Αιγαίου και την εκπομπή “Cyclades On Air”.

Με αφορμή το Santorini Experience που θα διεξαχθεί στο νησί του ηφαιστείου από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, η κα Αντιδήμαρχος μας μίλησε και για άλλα θέματα του αφορούν στις αρμοδιότητες της.

Ο  τουρισμός φέτος..

«Η Σαντορίνη έχει πάρα πολύ κόσμο, είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά από το 2019 με ότι αυτό συνεπάγεται , όμως αντιμετωπίζουμε τα θέματα που προκύπτουν από τη μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας. Ανοίγουμε παρκινγκ, δημιουργούμε χώρους,  προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών. Φέτος έχουμε πάρα πολλούς Αμερικανούς και Αυστραλούς που μας είχαν λείψει στο παρελθόν, αλλά και επισκέπτες από τις Ευρωπαϊκές χώρες... επιπλέον προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Ολοκληρώσαμε (παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε ο πόλεμος) μια μεγάλη εργολαβία που αφορούσε 23 χιλ του Δημοτικού οδικού δικτύου, έχει επιλεγεί η θέση για το νέο λιμένα, η μαρίνα είναι στο στάδιο δημοπράτησης και το κυριότερο, σε λίγο καιρό δημοπρατείται η ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα οδηγήσει στην οριστική λύση και στο κλείσιμο του ΧΑΔΑ…»

Σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

«Έχουμε κάποια προβλήματα στελέχωσης, έχουμε περίπου 23 γιατρούς, είχαμε ένα κενό σε κάποιες ουσιαστικές ειδικότητες, όμως σήμερα φτάνει ο παθολόγος, ο διευθυντής που επελέγη για μια τριετία. Επίσης περιμένουμε μια μικροβιολόγο, τέσσερις νοσηλεύτριες ήρθαν να ενισχύσουν και περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για εμπλουτισμό διοικητικού προσωπικού που αφορά στη βοήθεια που θα έχουν οι γιατροί για τα γραφειοκρατικά τους θέματα. Γίνεται μια προσπάθεια και από την πλευρά του Δήμου επικουρικά, - γιατί δεν διοικούμε εμείς το νοσοκομείο-, να διευκολύνουμε  στην εύρεση στέγης,  ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Σαντορίνη…»

Ο πολιτισμός, τα μουσεία και η Δαιδαλική Κόρη

«Όσον αφορά στο Δήμο που εκπροσωπώ, υπήρξε μια μεγάλη απόφαση στην αρχή της θητείας μας. Δε νοείται να  μιλάμε για πολιτισμό όταν κατέρρεαν πολύ βασικοί χώροι πολιτισμού όπως ήταν το αρχαιολογικό στα Φηρά. Συμφωνήσαμε μια προγραμματική με το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο συμμετέχει λίγο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο Δήμος δέσμευσε 630.000 ευρώ σε μια τριετία, προκειμένου να ενισχύσει τα μουσεία του νησιού και κάποιους πολιτιστικούς χώρους, έγιναν ήδη πέρσι τα εγκαίνια της μεσαίας στάθμης του μουσείου προϊστορικής Θήρας όπου εκτίθενται οι εκπληκτικές τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου και φέτος ολοκληρώνεται ή ανακατασκευή όλου του ισόγειου χώρου του αρχαιολογικού μουσείου και του αίθριου όπου η Δαιδαλική Κόρη θα δει το φως. Θα βγει από το υπόγειο του μουσείου προϊστορικής Θήρας και θα εκτεθεί στο παγκόσμιο κοινό για πρώτη φορά 22 χρόνια μετά την ανακάλυψή της στη Σελάδα της Αρχαίας Θήρας από τον Χαράλαμπο Σιγάλα…»

To Santorini Experience

«Οι συμμετέχοντες στο Santorini Experience θα απολαύουν με τον ωραιότερο τρόπο την καλντέρα.!!

Στην κολυμβητική διαδρομή που θα γίνει για 6η φορά από το ηφαίστειο προς τον όρμο των Φηρών, ο κολυμβητής θα έχει μπροστά του αυτό το καταπληκτικό τοπίο. Και μάλιστα αυτή η διαδρομή φέτος θα συμμετέχει στο εξωτερικό σε έναν διαγωνισμό διεκδικώντας την πρώτη θέση ως καλύτερης κολυμβητικής διαδρομής στον κόσμο. Επιπλέον επειδή ο τερματισμός της διαδρομής γίνεται στο γιαλό, -δηλαδή στο τελεφερίκ- και με δεδομένο ότι κλείνουμε 40 χρόνια από τη δημιουργία του, ο Δήμος Θήρας θεώρησε πάρα πολύ σημαντικό ως χρέος τιμής,  να ονοματιστεί πλέον αυτή η διαδρομή ‘L & E NOMIKOS’. Αυτό, προς τιμήν του Ευαγγέλου και της Λούλας Νομικού στη μνήμη της οποίας έγινε και το ίδρυμα το οποίο κατασκεύασε το τελεφερίκ που έχει τεράστια προσφορά στο νησί από τα έσοδά του. Κατασκευάστηκε ως αποτέλεσμα του μεγάλου οράματος του Ευάγγελου Νομικού που αγαπούσε και το νησί και τη θάλασσα.

Επιπλέον υπάρχει ο σκοπός της καθιέρωσης του ημι-μαραθωνίου  της Θήρας που για πρώτη φορά θα γίνει φέτος ξεκινώντας από την Οία και καταλήγοντας στο Ημεροβίγλι. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως μετά την ανακοίνωση του γεγονότος, έχουμε email ανθρώπων οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι επειδή επανέρχεται το santorini experience μετά από δυο χρόνια που δεν είχε γίνει λόγω του covid. Έγινε μια μελέτη πριν ξεκινήσουμε και είναι εντυπωσιακό το ότι η αναζήτηση στο google για το santorini experience, είναι διπλάσια σε νούμερα από αυτή τη Μαραθωνίου της Αθήνας και από τις αναζητήσεις για το Μαραθώνιο του Ολύμπου. Ήταν πολύ βασικό το σκεπτικό μας να το συνδέσουμε με τον πολιτισμό γιατί προς το τέλος Σεπτέμβρη θα βγει και η Δαιδαλική κόρη . Με ένα κλικ θα γίνει και η γνωστοποίηση αυτού του σπουδαίου γεγονότος σε όλο τον πλανήτη. Επιπλέον, σε λίγο καιρό θα ανακοινώσουμε και κάτι ακόμα που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου (είμαστε στο στάδιο να οριστικοποιήσουμε μια άλλη διαδρομή τρεξίματος).

Με αναφορά στην αγαπημένη της Νάξο έκλεισε η συζήτησή μας με την κα Αντιδήμαρχο, με την ίδια να αναφέρει χαρακτηριστικά: «…έρχομαι στη Νάξο από το 1988 και ακόμα δεν έχω τελειώσει την εξερεύνησή της, δεν έχω ακόμα επισκεφτεί κάποια μέρη. Κάθε φορά που έρχομαι εκπλήττομαι από τον πλούτο που δεν αφορά μόνο στις θάλασσες και  τις παραλίες, αλλά και στην ιστορία της, την παράδοσή της. Έχω βέβαια ιδιαίτερη αδυναμία στην ορεινή Νάξο. Δέχονται τον τουρισμό στη Νάξο, αλλά δεν τον υπηρετούν με όλο τους το είναι διότι υπηρετούν εξίσου τη μητέρα γη. Είναι ένας προορισμός κόσμημα για τις Κυκλάδες. Θα χαρούμε πολύ αν δούμε φίλους Ναξιώτες να συμμετέχουν στο Santorini Experience».

Στις 27 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε  για το γεγονός στο Μουσείο της Ακρόπολης συνέντευξη τύπου προς τα ελληνικά και τα ξένα μέσα, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κας Ζαχαράκη, της προέδρου του ΕΟΤ κας  Α. Γκερέκου, του Δημάρχου Θήρας κ. Α. Σιγάλα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Σ. Κίτσου και του κ Άκη Τσόλης, διευθύνοντα  συμβούλου της Active Media Group.

Πηγή: https://aegeanvoice1075.com/

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News