Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: Στο +30% οι προκρατήσεις, πάμε για 2,5 εκατ. επισκέπτες το 2022...

Σαντορίνη: Στο +30% οι προκρατήσεις, πάμε για 2,5 εκατ. επισκέπτες το 2022 (!!!)

|

Στο 70% του 2019 οι φετινές επιδόσεις της Σαντορίνης που θέτει ως στόχο να γίνει παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης – Αντώνης Ηλιόπουλος (Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης): “είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε 2,5 εκατ. τουρίστες – θα ανοίξει η σεζόν από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο”

Το… καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του στη σαγηνευτική Σαντορίνη όπου σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο νησί, η σεζόν αναμένεται να λήξει και τυπικά στις 14 Νοεμβρίου, μόλις δηλαδή ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και οι τελευταίοι Αμερικανοί (κυρίως) τουρίστες.

Οι άνθρωποι του τουρισμού δηλώνουν ευχαριστημένοι από τα «καλά χαρτιά» που έκρυβε τελικά το 2021 από τον Ιούλιο και έπειτα, αφού τόσο οι ποιοτικοί δείκτες βελτιώθηκαν, όσο και οι διεθνείς απευθείας αφίξεις ξεπέρασαν ακόμη και εκείνες της συγκρίσιμης «χρυσής εποχής» του 2019:

# Ιούλιος: Από 114.836 διεθνείς αφίξεις το 2019, ο αριθμός ανέβηκε στις 119.769 το 2021

# Αύγουστος: 107.874 αφίξεις το 2019, 136.523 το 2021

# Σεπτέμβριος: 79.854 το 2019, 96.620 το 2021

# Οκτώβριος: 38.035 το 2019, υπολογίζεται ότι οι αφίξεις του 2021 θα πλησιάσουν τις 55.000

Οι ξενοδόχοι κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς με βάση τα παραπάνω στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, στα οποία φυσικά δεν υπολογίζονται οι αφίξεις στη Σαντορίνη μέσω άλλων αεροδρομίων (λείπουν οι Αμερικανοί μέσω «Ελ. Βενιζέλος») και τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Ωστόσο, η δαπάνη ανά πελάτη όπως μαρτυρούν ανέβηκε στα 600 ευρώ αλλά και οι μέρες διαμονής και παραμονής στο νησί αυξήθηκαν από τις 3,2 κατά μέσο όρο, σε πάνω από 4 μέρες.

Γερμανοί και Γάλλοι αγάπησαν περισσότερο το νησί

Ανάμεσα στα 1,75 εκατ. τουρίστες που υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν φέτος τη Σαντορίνη, μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει τη «δυνατή τριάδα» χωρών εν μέσω πανδημίας. Η… επίσημη αγαπημένη, δηλαδή οι ΗΠΑ, έκανε δυναμικό come bank στην καλντέρα και ακολούθησαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αφού άλλες αγορές παρέμειναν κλειστές, ενώ οι Βρετανοί ήταν φέτος λιγότεροι.

Ήδη η Σαντορίνη καταγράφει 30% περισσότερες προκρατήσεις σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, γεγονός που φέρνει το προσκήνιο τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

«Πιστεύουμε ότι του χρόνου θα πιάσουμε άνετα τα νούμερα του 2019 και είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε 2,5 εκατ. τουρίστες. Η σεζόν ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και είμαστε ικανοποιημένοι που κατορθώνουμε μέσα στις δυσκολίες να ανακτήσουμε το 70% εκείνης της χρονιάς, αν και πιστεύουμε ότι το 2023 ίσως φτάσουμε να μετράμε έως και 3 εκατ. επισκέψεις.

Στόχος μας είναι του χρόνου να ξεκινήσουμε τη θερινή περίοδο τον Απρίλιο και την ολοκληρώσουμε τον Νοέμβριο, να επιμηκύνουμε δηλαδή τη συνήθη διάρκειά της κατά 1,5 μήνα και να καθιερώσουμε από το 2022 8μηνη σεζόν στο νησί», λέει στην σελίδα Bankingnews.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αντώνης Ηλιόπουλος.

santooooo11.jpg

Η «υπόθεση» υπερτουρισμός

Για τους επαγγελματίες που καταστρώνουν ήδη τα πλάνα τους για του χρόνου, η «υπόθεση» υπερτουρισμός που αναδείχθηκε φέτος και στη χώρα μας, ελπίζει να βρει τη λύση της σε μια σειρά από σχεδιασμούς που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Για τους ίδιους «η Σαντορίνη αντέχει και 2,5 και 3 εκατομμύρια τουρίστες και δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα» και άρα του χρόνου ίσως να είναι μια κομβική στιγμή που θα ζυγίσει τις πραγματικές αντοχές του νησιού.

Όλοι εστιάζουν στο κομμάτι των υποδομών που «πάει πακέτο» όμως, με την διαχρονική παθογένεια των συναρμοδιοτήτων υπουργείων που εμπλέκονται γύρω από τον τουρισμό και υπολογίζουν πολύ στο 2023 για να “συμπλεύσουν” τρεις βασικοί πυλώνες:

# H μελέτη του Δήμου Θήρας με την καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας

# Η μελέτη του νέου χωροταξικού σχεδίου

# O στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού που θα καταστήσει τη Σαντορίνη παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Να δημιουργήσουμε απαραίτητες υποδομές

Θα χρειαστούν μια σειρά από δράσεις, ανάμεσά τους η ψηφιακή μετάβαση, η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, λύσεις για το μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης, ανακατασκευή δρόμων, πράσινη διαχείριση φυσικών πόρων κ.α. σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ώστε θωρακιστεί το νησί απέναντι στην απειλή του υπερτουρισμού.

Υπολογίζουν ότι καθημερινά, πέραν των 15 χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων, η Σαντορίνη δέχεται διαμένοντες τουρίστες ή επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια που αγγίζουν τις 100 χιλιάδες.

«Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές που μας λείπουν. Δηλαδή, χρειαζόμαστε ένα δεύτερο τελεφερίκ και ένα δεύτερο λιμάνι, αλλά μεγάλη μας αγωνία παραμένει η υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης από το 2023», εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος, συμπληρώνοντας τον «καμβά» για να ολοκληρωθεί ο «επανασχεδιασμός» του νησιού.

Άλλωστε και για την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, είναι σημαντική και απαραίτητη η μελετημένη εκτίμηση των ορίων αντοχής της Σαντορίνης αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που δέχεται, έτσι ώστε να κατορθώσει να γίνει βιώσιμο τουριστικό πρότυπο ανάπτυξης καθώς πρόκειται για έναν παγκόσμιας εμβέλειας προορισμό με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη