Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: ξεπέρασε τα όριά της και εκπέμπει SOS

Σαντορίνη: ξεπέρασε τα όριά της και εκπέμπει SOS

|

Η Σαντορίνη έχει ξεπεράσει τα όρια της, όλοι φοβούνται για το …αύριο του νησιού και τονίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή…. Τι λένε οι αρμόδιοι 

Σαντορίνη ώρα μηδέν… Καθώς η φετινή τουριστική σεζόν οδεύει προς τη λήξη της, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για την επόμενη ημέρα της Σαντορίνης. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα μικρό νησί που ήδη δέχεται δύο εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση, με την τάση επισκεψιμότητας να είναι ανοδική.
Η σημερινή κατάσταση της Σαντορίνης και κυρίως οι δύο «όψεις» του νησιού οδηγούν στις πρώτες φωνές που καλούν σε βοήθεια. Από τη μια υπάρχουν οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν μετάθεση για τη Σαντορίνη και δεν βρίσκουν στέγη να μείνουν.
«Φοβάμαι για το αύριο του νησιού, πού θα φτάσουμε. Ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή», επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλης Καραμολέγκος, ενώ μαζί του συμφωνεί και ο δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι Κινέζοι και οι άλλοι ξένοι επισκέπτες από όλα τα σημεία του πλανήτη που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί. Η δημοτικότητα της Σαντορίνης ανεβαίνει, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι ο τόπος τους έφτασε σε σημείο κορεσμού. Ηδη το νησί έχει γίνει διεθνής προορισμός, ενώ επανειλημμένα έχει ψηφιστεί ως ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ευρώπης.

Πίεση στις υποδομές
Ομως οι κάτοικοί του μιλούν για «μεγάλη πίεση στις υποδομές» και χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: στους απλούς κατοίκους που βιώνουν σε κάθε βήμα τους τις συνέπειες του «υπερπληθυσμού» και στους κατοίκους θιασώτες του «ηλιοβασιλέματος στη Σαντορίνη» που δρέπουν το οικονομικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τάσης.
Τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, ισχυρά.
Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά φέτος 141 ξενοδοχεία – από τα 35 το 2013 – παρέτειναν τη λειτουργία τους και τον χειμώνα, διευρύνοντας την τουριστική σεζόν και διασφαλίζοντας ότι οι ντόπιοι επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από τη συνεχή αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Μια βίλα που «κρέμεται» στα βράχια της ηφαιστειακής Καλντέρας μπορεί να κοστίσει έως 5.000 ευρώ τη βραδιά! Κανένας άλλος τόπος στην Ελλάδα – με εξαίρεση τη Μύκονο – δεν μπορεί να κατακτήσει τέτοια επιτυχία. Σχεδόν οι μισοί επισκέπτες της Σαντορίνης ταξιδεύουν στο νησί με χάρτες και ιδιωτικά τζετ απευθείας από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Περισσότεροι από 850.000 επισκέπτες φτάνουν με τα γοητευτικά κρουαζιερόπλοια που αγκυροβολούν καθημερινά στον ηφαιστειακό κρατήρα του νησιού.

Οι Κινέζοι
Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι Κινέζοι. Η Σαντορίνη έχει γίνει πλέον ο αγαπημένος προορισμός των κινέζων τουριστών, που προτιμούν να παντρευτούν ή και να περάσουν εκεί τον μήνα του μέλιτος. Απολαμβάνουν τον ήλιο, το φως και τη θάλασσα, όπως και τον πολιτισμό. Για τους Κινέζους, η Ελλάδα και ειδικότερα η Σαντορίνη μοιάζει με μικρό παράδεισο, πράγμα καθόλου παράξενο εάν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη που συναντά στην Κίνα.
Η ταινία «Beijing Love Story», της οποίας ένα μέρος γυρίστηκε στη Σαντορίνη και αφηγείται πέντε ερωτικές ιστορίες ζευγαριών (προβλήθηκε το 2014), βοήθησε στον χαρακτηρισμό του κυκλαδίτικου νησιού ως αγαπημένου προορισμού των Κινέζων.
Οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ότι η κινεζική αγορά είναι για αυτούς ένα νέο πεδίο προς εξερεύνηση, τώρα που υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που συνεργάζονται άμεσα με αντίστοιχα κινεζικά, ενώ και η Air China εκτελεί πλέον απευθείας δρομολόγια από το Πεκίνο στην Αθήνα.

Είναι πλέον μια αστική πόλη
Το «πάντρεμα» του τουριστικού μπουμ με την καθημερινότητα των απλών κατοίκων της Σαντορίνης εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Σαντορίνης, κάθε χρόνο γεννιούνται στο νησί 150 παιδιά – πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα –, χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαιτούμενες σχολικές υποδομές, ούτε και οι παιδικές χαρές (!) για να καλύψουν μια τέτοια ανάπτυξη. Ολοι συμφωνούν ότι η Σαντορίνη είναι πλέον μια αστική πόλη. Μόνο η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46% τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 11% του νησιού είναι πλέον τσιμέντο. Ηδη καταγράφονται περισσότερες από 1.000 τουριστικές κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – περισσότερες από ό,τι σε νησιά όπως η Κως και η Ρόδος – ενώ σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν πάνω από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι.

Πηγή: Το Βήμα 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν