Σίφνος: Νο 1 προορισμός στην Ελλάδα για πεζοπόρους

Ιανουάριος του 2018 και η βρετανική εφημερίδα Daily Mail προχωρεί σε ένα άρθρο – ύμνο για την Σίφνο μιλώντας για ένα μαγευτικό νησί όπου «μπορείτε να φάτε σαν βασιλιάς και στη συνέχεια να περπατήσετε στα πιο παραδεισένια μονοπάτια της Ελλάδας». Και αφήνοντας για λίγο το …βασιλικό φαγητό θα μείνουμε στα … μονοπάτια. Κουραστικό μεν αλλά ιδιαίτερο και ξεχωριστό… Όπως άλλωστε αναφέρουν και οι βρετανοί  το νησί ενδείκνυται για πεζοπορία στο εκτενές δίκτυο μονοπατιών του, ένα εκ των οποίων οδηγεί σε μια μυστηριώδη μυκηναϊκή ακρόπολη, στο ύψωμα ενός βουνού, κάποιο άλλο σε ένα μοναχικό σημείο κολύμβησης δίπλα σε ένα αρχαίο ορυχείο και ένα άλλο στην πρώην πρωτεύουσα, το παράκτιο Κάστρο.

Και οι άνθρωποι στην Σίφνο δεν άφησαν την ευκαιρία χαμένη… Ο Δήμος Σίφνου ήρθε σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Paths of Greece” όπου στην προσπάθεια αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών δημιούργησε μία νέα δράση προβολής, που έχει ως στόχο να ενισχύσει την εμπειρία των πεζοπόρων. Και μάλιστα σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Γαλλικά και Αγγλικά…  Αναφερόμαστε στην εφαρμογή Sifnos Trails topoGuide, η οποία έρχεται να προστεθεί στις ηλεκτρονικές παροχές πληροφοριών προς τους πεζοπόρους, όπως τα QR-Codes, είναι ένας ψηφιακός οδηγός για το δίκτυο μονοπατιών της Σίφνου, το οποίο ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα.

Μέσα σ' αυτή την εφαρμογή μπορεί κανείς να βρει 19 πεζοπορικές διαδρομές που απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση του νησιού, από τη Χερρόνησο μέχρι τον Πλατύ Γιαλό, κι από τις Καμάρες μέχρι το Κάστρο. Ως υπόβαθρο χρησιμοποιούνται οι αναλυτικοί χάρτες Toponavigator και παρέχονται στους περιπατητές περιγραφές ιστορικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, σημεία ενδιαφέροντος και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όλα σε διαδραστική σύνδεση με το χάρτη. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να συνδυάσει τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία με το τοπίο, διαβάζοντας την περιγραφή ενός μνημείου ή μιας στέρνας, τη στιγμή που τα βλέπει μπροστά του. Το ενδιαφέρον με την εν λόγω εφαρμογή είναι ότι άπαξ και μεταφορτωθεί σε κινητό τηλέφωνο, δεν χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ για να λειτουργήσει.

Και φτάνουμε στο … σήμερα και με αφορμή την παρουσία της Σίφνου στην εξειδικευμένη έκθεση για τον πεζοπορικό τουρισμό στην Ευρώπη, το “Salon du Randonneur” που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τις 23 έως τις 25 Μαρτίου με τον Δήμο των Δυτικών Κυκλάδων να κλέβει τη παράσταση παρουσιάζοντας διαδρομές όπως «Θόλος - Παναγία Χρυσοπηγή», «Φυρόγια - Άγιος Προφήτης Αψηλός», και «Καμάρες – Κάψαλος».  Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Δημάρχου κου Ανδρέα Μπαμπούνη «Το “Salon du Randonneur” πραγματοποιείται εδώ και 12 χρόνια στην πόλη Λυών της Γαλλίας και αποτελεί πια θεσμό. Πρόκειται για την πιο εξειδικευμένη έκθεση πεζοπορικού τουρισμού στην Ευρώπη, η οποία προσελκύει χιλιάδες πεζοπόρους από τη Γαλλία αλλά και την Ελβετία. Η Σίφνος είναι ο πρώτος ελληνικός προορισμός που παρουσιάστηκε σε αυτή την έκθεση.

Στο περίπτερο της Σίφνου, το γαλλικό κοινό ενημερώθηκε από την κα. Αφροδίτη Ψαθά και τον κ. Φοίβο Τσαραβόπουλο και εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του νησιού αλλά και από το επίπεδο οργάνωσης των μονοπατιών. Ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες κρατήσεις για πεζοπορικά ταξίδια από οικογένειες που έμαθαν για τη Σίφνο και τα μονοπάτια της μόλις πριν από λίγες ημέρες!

Αξίζει να τονισθεί, πως η Σίφνος παρουσιάζεται ως πεζοπορική πρόταση και από μεγάλες γαλλικές εταιρείες που διοργανώνουν οργανωμένα ταξίδια στην Ελλάδα, και μάλιστα υπό τον τίτλο « L’ île des randonneurs », δηλαδή «το νησί των πεζοπόρων»!!"