Στα 26 εκατομμύρια οι τουρίστες για το 2015

Μετά από μια σύντομη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη πέρυσι, η ΕΕ αναμένει για το 2016 συρρίκνωση της τάξης του 1,3%. 

Η οικονομική ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε ο τουρισμός, που από χρονιά σε χρονιά πηγαίνει ολοένα καλύτερα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ελληνικό ΑΕΠ. Παρά τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για το κλείσιμο τραπεζών, την επιβολή capital controls και τις απεργίες, ο αριθμός των τουριστών το 2015 αυξήθηκε σε περίπου 26 εκατομμύρια, από 22 εκατομμύρια που ήταν το 2014. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανοδική είναι και η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό: Από 14,3 δισεκατομμύρια το 2014 ανήλθαν στα 14,5 το 2015. 

Και το 2016 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. 

Το 2016 αναμένονται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες, κυρίως από τη Ρωσία.

Οι πιο αγαπητοί τουριστικοί προορισμοί των Ρώσων ήταν μέχρι πρόσφατα η Αίγυπτος και η Τουρκία. 

Μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά περί τα τέλη Οκτωβρίου με 224 θύματα αλλά και την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και τις κατά συνέπεια δύσκολες διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι θα στραφούν σε άλλους προορισμούς. 

Κατά προτίμηση μάλιστα στην Ελλάδα.  

 

Αύξηση και των Γερμανών τουριστών το 2016 

Διευρύνουν την προσφορά τους για την Ελλάδα Γερμανοί tour operator 

Το πιθανότερο είναι ωστόσο ότι δεν θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τα 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες που πέρυσι έκαναν διακοπές στην Τουρκία. 

Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους αλλά και των υψηλότερων φόρων, σχεδόν τρεις φορές ακριβότερές από ό,τι ένα ταξίδι στην Τουρκία ή την Αίγυπτο. Εκτός αυτού, λόγω του αδύναμου ρουβλίου, πολλοί Ρώσοι δεν αναμένεται να ταξιδέψουν μέσα στο 2016 για διακοπές στο εξωτερικό. Παρ΄ όλα αυτά όμως το 2016 αναμένονται και στην Ελλάδα αρκετές εκατοντάδες Ρώσοι. Αύξηση θα σημειώσει, όπως όλα δείχνουν, και ο αριθμός των γερμανών τουριστών το 2016. Αρκετοί από τους μεγάλους γερμανικούς tour operator προσφέρουν για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο περισσότερα ξενοδοχεία στους ενδιαφερόμενους σε σχέση με πέρυσι. Παρά το κλίμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό το 2016, ο σύνδεσμος ξενοδόχων στην Κω εκφράζει φόβο για μείωση σε επισκέπτες και έσοδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το περασμένο καλοκαίρι οι εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφθαναν κάθε μέρα στο νησί έκαναν το γύρο του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν 170.000 ακυρώσεις και μείωση τουριστικών εσόδων κατά 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.  

 

Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΣΕΤΕ

· Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά +5,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου που οφείλεται σχεδόν στο σύνολό της στην αύξηση των αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Το Νοέμβριο η αύξηση διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας επανήλθε σε διψήφια νούμερα (+11,3%). 

Εκτός Αθήνας, ουσιαστική κίνηση υπήρξε μόνο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρήθηκε οριακή μείωση. 

· Αυξημένη υπήρξε επίσης η κίνηση στις εγχώριες πτήσεις (+21,7% το Νοέμβριο και +24,4% από 1ης Ιανουαρίου). 

· Την ίδια περίοδο οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση +16,3%, ξεπερνώντας το σύνολο αφίξεων του 2014. 

Το Νοέμβριο οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν +28,9%. 

· Στις θαλάσσιες μετακινήσεις από και προς την Ιταλία, παρατηρείται μείωση -11,4% για τους μήνες Ιανουάριο έως Οκτώβριο. Η μεταβολή είναι αρνητική όλους τους μήνες του 2015. 

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος: 

· Τον Οκτώβριο του 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά -4,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. 

· Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +4,1%. 

· Η εισερχόμενη κίνηση τον Οκτώβριο του 2015 διαμορφώθηκε στις 1.853 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. 

· Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015 αυξήθηκε κατά 7,9% και ανήλθε σε 22,5 εκατ. ταξιδιώτες. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα τα μεγέθη έχουν επηρεασθεί από την κατάρρευση της ρωσικής αγοράς, η οποία έχει παρασύρει ορισμένους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο ενώ σε άλλους έχει ανακόψει την αύξησή τους. 

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία αεροπορικών αφίξεων που δημοσιεύθηκαν στο Δελτίο Σεπτεμβρίου 2015. 

Επίσης, στο παρόν δελτίο παρουσιάζονται τα στοιχεία της «Έρευνας Διακοπών» Ημεδαπών (= Μόνιμος Κάτοικος Ελλάδος) Τουριστών που εκπόνησε και δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Τα βασικά συμπεράσματα της Έρευνας Διακοπών είναι: 

· το 2014 ταξίδεψαν περισσότεροι ημεδαποί (+15,9%), κάνοντας περισσότερα ταξίδια (+13,4%) και διανυκτερεύσεις (+8,8%) και δαπανώντας (+7,2%). 

· Οι εν λόγω αυξήσεις οφείλονται σε μια αυξημένη τάση για περισσότερες διακοπές μικρής διάρκειας (‘short breaks’), που είχαν και αυξημένη δαπάνη ανά διανυκτέρευση.

 

ΠΗΓΕΣ: DW, Στέφανος Γεωργακόπουλος και ΣΕΤΕ