Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΤήνος: Η αγωνία των πολιτών για την επόμενη ημέρα του νησιού

Τήνος: Η αγωνία των πολιτών για την επόμενη ημέρα του νησιού

|

Η αγωνία των κατοίκων της Τήνου για την επόμενη ημέρα…  “Το νησί διατρέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί εξολοκλήρου σε ένα θέρετρο αναψυχής” – Τι έγινε στην τελευταία συνεδρίαση (video) 

Το Σάββατο , 19/11/2022 και ώρα 17:30 μμ., στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Το Μπατίκι», στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματός της, διοργάνωσε Ανοικτή Συζήτηση με θέμα : «Οι επιδράσεις της τουριστικής περιόδου 2022 στην οικονομία , το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού» .

Στόχος της συζήτησης είναι να αποτιμηθεί η τουριστική περίοδος και η επίδρασή της σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς και να τεθούν οι προβληματισμοί κατοίκων, φορέων και επισκεπτών.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η Προέδρος της Κοιν.Σ.Επ κας Ψάλτη Αναστασίας και στην συνέχεια παρουσίασε την ομάδα του ακαδημαϊκού συνεργάτη της Κοιν.Σ.Επ. στην εκπόνηση της Μελέτης Φέρουσας Ικανότητας του νησιού , καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κου Σπιλάνη Ιωάννη, ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, νησιωτικής ανάπτυξης και τουριστικού σχεδιασμού και της επιστημονικής ομάδας του.

Ο κ. Σπιλάνης παρουσίασε τις βασικές αρχές της μεθοδολογίας εκπόνησης αυτής της Μελέτης , η οποία αποτελεί καινοτομία για το νησί, μιας και όμοιά της δεν έχει διεκπεραιωθεί ποτέ στην Τήνο. Ενώ ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών της ομάδας του το τριήμερο 1-3/12/2022 με την Ομάδα Ενδιαφερομένων Μερών , η οποία συναπαρτίζεται από Τηνιακούς επαγγελματίες, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων από όλο το κοινωνικό και επαγγελματικό φάσμα της Τήνου και η οποία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και κομβικό ρόλο στη διεκπεραίωση της Μελέτης Φέρουσας Ικανότητας.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Τήνου κ. Δεσύπρης Ιουλιανός, ο οποίος ανέλυσε τον αντίκτυπο που είχε η φετινή τουριστική περίοδος στον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στάθηκε τόσο στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος , καθώς και στις προκλήσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ακινήτων βραχύβιας μίσθωσης.


 

Ενώ με την σειρά του τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Τήνου «Η ΞΕΝΙΑ», κ. Λεβαντής Γεώργιος, ο οποίος εξέφρασε , τόσο την έλλειψη κύριων υποδομών , οι οποίες δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών στους φιλοξενούμενους που επισκέπτονται το νησί, όσο και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος από τις συνεχείς επεμβάσεις στη Γεωμορφολογία της τηνιακής υπαίθρου από τη συνεχή διάνοιξη ιδιωτικών δρόμων για την ολοένα και αυξανόμενη ανεξέλεγκτη έγερση ακινήτων βραχύβιας μίσθωσης.

Την συζήτηση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πλήθος πολιτών, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από την την τροπή που έχει αρχίσει να παίρνει το νησί με κίνδυνο αλλοίωσης τόσο του περιβάλλοντός του, όσο και του μοναδικού πολιτιστικού χαρακτήρα του.

Οι πολίτες που πήραν τον λόγο στην εκδήλωση εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η Τήνος μας διατρέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί εξολοκλήρου σε ένα θέρετρο αναψυχής.

Η διαχείριση του αυξανόμενου όγκου των απορριμμάτων, η διαχείριση των λυμάτων , η ποσότητα των οποίων διογκώνεται τρομακτικά την τουριστική περίοδο, η πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα , ο οποίος θυσιάζεται στο βωμό του «εκσυγχρονισμού» ήταν τα κυριότερα από τα θέματα που τέθηκαν κατά την συζήτηση.

Στο τέλος παρετέθη κέρασμα , το οποίο προσέφεραν οι επιχειρήσεις «Χάλαρης» και Δυναμική Τήνου / Δελατόλλας Φραγκίσκος και Σία Ο.Ε.

Η Ανοικτή Συζήτηση στέφθηκε με επιτυχία και αυτό φάνηκε τόσο από την δια ζώσης συμμετοχή πολιτών από όλη την Τήνο κυρίως όμως από το υψηλό νούμερο συμμετεχόντων από την live παρουσίαση της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε πολύ όλους για τη συμμετοχή τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης