Τουρκία: Στη Σμύρνη χτίζουν συνοικία με το όνομα "Σαντορίνη"

Την ώρα που η Αγκυρα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, Τούρκος κατασκευαστής ( IZKA Construction) δημιουργεί ένα μπλοκ κατοικιών στη Σμύρνη με το όνομα «Σαντορίνη».  Οπως καταλαβαίνει κανείς από την ονομασία του έργου, Park Life Σαντορίνη (Park Yaşam Santorini), είναι εμπνευσμένη από τη Σαντορίνη, το αγαπημένο νησί για διακοπές στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κατασκευαστής στην επίσημη ιστοσελίδα του και συνδυάζει "«την ομορφιά του Αιγαίου και της Μεσογείου» με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον.. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μilliyet», η Τουρκία αποκτά την δική της Σαντορίνη, σε μία από τις καλύτερες περιοχές της Σμύρνης.ενώ όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Sabah «θα παρέχει στους επενδυτές του ζωή χωρίς άγχος σε ένα ασφαλές περιβάλλον με θέα την πόλη της Σμύρνης».

Το μόνο ωστόσο που μοιάζει με το δημοφιλές ελληνικό νησί, και αν (καθότι παραπέμπει περισσότερο σε Ολλανδία), είναι ο μύλος που έχει τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο του. Κατά τα λοιπά η τοποθεσία δεν θυμίζει σε τίποτα το γραφικό ελληνικό νησί αφού το συγκρότημα απαρτίζεται από 15όροφες πολυκατοικίες.. 

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή (όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα iefimerida.gr), πρόκειται για μία γειτονιά που θα καταλαμβάνει έκταση 21.000 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο θα αποτελείται από 507 συγκροτήματα διαμερισμάτων, καθώς και 17 μονοκατοικίες. Το Park Life Σαντορίνη θα καταλαμβάνει μία έκταση  52 τετραγώνων με συγκροτήματα των 5 και 8 ορόφων. Τα διαμερίσματα θα έχουν εμβαδόν από 53 έως 114 τετραγωνικά μέτρα. Οι τιμές των ακινήτων ξεκινούν από 228.000 τουρκικές λίρες.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η απαράμιλη ομορφιά του κυκλαδίτικου νησιού εμπνέει ξένους κατασκευαστές να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο. Ήδη στην μακρινή Ταϊλάνδη υπάρχει το Santorini Park Cha-Am  στην παραθαλάσσια περιοχή Cha Am , το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς πιο επιτυχημένη απομίμηση.

Το πάρκο ψυχαγωγίας περιλαμβάνει πέντε ζώνες, μια εκ των οποίων ονομάζεται χωριό (Village Zone) και έχει παρόμοια αρχιτεκτονική με αυτή του κυκλαδίτικου νησιού και κατά τους κατασκευαστές της και παρόμοια ατμόσφαιρα χάρη στα πλακόστρωτα σοκάκια, τα διώροφα ασβεστωμένα σπίτια καθώς και τις περισσότερες από 140 μπουτίκ για ψώνια που περιλαμβάνει εντός του «χωριού».

Οι κατόψεις των σπιτιών 

Το μικρότερο, με εμβαδόν 53,24 τ.μ.:

Το μεγαλύτερο, με εμβαδόν 175,57 τ.μ.: