Βρετανία: Τήνος, η επιλογή των Βρετανών για το 2021

Πανερμος, Τήνος ...  Photograph: Georgios Tsichlis/Alamy

Με το καλημέρα του 2021 και έχουμε τις Κυκλάδες και δη την Τήνο σε πρωταγωνιστικό ρόλο… Και την .. ευθύνη έχει η βρετανική εφημερίδα ο Guardian που μας ταξιδεύει σε 21 διαφορετικά μέρη του κόσμου με την υπόσχεση ότι οι διακοπές θα είναι «ονειρεμένες»

Και ανάμεσα τους 21 προορισμούς της βρετανικής εφημερίδας είναι και η Τήνος …  Και στην οποία προσδίδει τον χαρακτηρισμό της «νησί με αρχέγονη ομορφιά»

Όπως αναφέρει η Rachel Howard «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν ζεις στο αστικό – ένδοξο – αλλά κουραστικό περιβάλλον της Αθήνας είναι να πάρεις το πλοίο και σε μία ή δύο ώρες να βρεθείς σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου… δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεπλένεις στο Αιγαίο όλη τη πίεση της Αθήνας… Και με την πρώτη ευκαιρία θα πάρω το πλοίο και θα πεταχτώ στην Τήνο, ένα νησί των Κυκλάδων με φωτεινά λόγω μάρμαρου χωριά με βαθιά σχεδόν αρχέγονη ομορφιά…" 

Συνεχίζει δε λέγοντας " Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi στον Κρόκο (σ.σ. κτισμένο σε κατάφυτη ρεματιά πριν το "Λιβάδι της Κώµης" και είναι τόπος καταγωγής της οικογένειας ιατρών Ζαλλώνη του 17ου αιώνα, με πιο γνωστό μέλος της τον ιατροφιλόσοφο Μαρκάκη Ζαλλώνη) ένα χωριό που θυμίζει περισσότερο κρησφύγετο στα ομιχλώδη βουνά του νησιού.  

Ενα κρησφύγετο εκτός δικτύου πάνω στα ομιχλώδη, σπάνια κατοικήσιμα βουνά της Τήνου. Κρυμμένα ανάμεσα σε σφαιρικούς λίθους όπως γιγάντιες μπάλες, οι δύο καλύβες - πλάκες σχιστόλιθου που στοιβάζονται από βοσκούς σε μια προηγούμενη εποχή - φαίνεται να εμφανίζονται από το τοπίο. Τα δροσερά δωμάτια μέσα σε σπήλαια συνοδεύονται από κομψή υπαίθρια αγορά, ενώ οι βεράντες κρέμονται πάνω από λόφους. Ο Κρόκος βρίσκεται στο κέντρο της Τήνου, οπότε μπορείτε κάθε μέρα να πάρετε και μία διαφορετική κατεύθυνση ώστε να γνωρίσετε το νησί των Κυκλάδων…"

Τέλος, γίνεται δε αναφορά στην Sabrina και τον Jerome Binda, που άφησαν το Παρίσι για να συνεχίσουν τις δημιουργίες τους στην Τήνο: δημιούργησαν στούντιο κεραμικής και ενώ κατασκεύασαν οινοποιείο, το Domaine de Kalathas. Σημειώνει δε η δημοσιογράφος ότι «Μετά από μία ή δύο εβδομάδες στον Κρόκο, μαθαίνοντας να τη ζωή του αγρότη και αποκτώντας γεύση για τα σταφύλια (και όχι μόνο), μπαίνω στον πειρασμό να εγκαταλείψω τη ζωή της πόλης και να ακολουθήσω τα βήματά τους"

 

Φωτογραφία: Πάνερμος, Τήνος ...  Photograph: Georgios Tsichlis/Alamy

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News