Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΞεσπιτωνόμαστε για το εύκολο ...κέρδος: οι τιμές στις κατοικίες των Κυκλάδων εκτοξεύονται

Ξεσπιτωνόμαστε για το εύκολο …κέρδος: οι τιμές στις κατοικίες των Κυκλάδων εκτοξεύονται

|

Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες νοικιάζουν μέσω Airbnb από γκαρσονιέρες στο Κουκάκι, μέχρι την τελευταία αποθήκη στα νησιά για να βγάλουν τον χειμώνα – Τρία εκατομμύρια τουρίστες θα φιλοξενηθούν φέτος στα σπίτια μας – Πως είναι η εικόνα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο και Σύρο 

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε ότι η «οικονομική κρίση» είναι η αιτία όλων των δεινών, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσω αυτής υπάρχουν και ευκαιρίες. Όπως η έλευση του Airbnb (πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών) όπου σπίτια από φτωχογειτονιές μέχρι βίλες σε όλη την Ελλάδα, είναι στον …αέρα, από τους ιδιοκτήτες τους, οι περισσότεροι δυστυχώς παράνομοι, όπου αναγκάζονται να γίνουν «ξενόδοχοι» από ανάγκη, εκμεταλλευόμενοι τη ζήτηση καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών έχει κυριολεκτικά χτυπήσει κόκκινο. Και με δεδομένο ότι οι οκτώ από τους δώδεκα μισθούς πηγαίνουν σε έμμεσους και άμεσους φόρους, έρχετια η ώρα της αντίδρασης. Πολλοί  ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα νοικιάζουν τα σπίτια τους και οι ίδιοι φτάνουν στο σημείο να μένουν ακόμη και σε αποθήκες ώστε -τουλάχιστον- να εισπράττουν ένα έξτρα εισόδημα για να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ…
Aκριβή νούμερα για τους τουρίστες που μένουν σε σπίτια δεν υπάρχουν, ωστόσο υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που νοικιάζονται μέσω των σχετικών πλατφόρμων κυμαίνονται, ανάλογα με την εποχή, από 6.000 έως 8.000. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρυσι τον  Ιούλιο στην Κρήτη προέκυψε ότι 10 στους 100 τουρίστες έκλεισαν κατάλυμα τύπου Airbnb.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος περιμένουμε 30 εκατομμύρια τουρίστες, εύκολα θα συμπεραίνει ότι το 10%, δηλαδή 3.000.000 θα μείνουν σε καταλύμματα τύπου Airbnb

Εν αρχή η Μύκονος

Και τα νησιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Και πρώτη και καλύτερη η Μύκονος.. Με το νησί των ανέμων να επιβεβαιώνει φέτος το καλοκαίρι περισσότερο από ποτέ ότι αποτελεί μια περίπτωση από μόνη της στην ελληνική επικράτεια! Με βάση τα στοιχεία της E-Real Estates, παρατηρείται ότι τη φετινή σεζόν το κόστος μίσθωσης για μια βίλα τεσσάρων ατόμων, (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) με ιδιωτική ή κοινόχρηστη πισίνα, σε συγκρότημα κατοικιών για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αγγίζει το κόστος του Ιουλίου, ειδικότερα σε περιοχές όπως η Χώρα της Μυκόνου, ο Αγιος Στέφανος, ο Ορνός, η παραλία Ελιά και τα Χουλάκια.

Οι πληρότητες στο νησί είναι φέτος αυξημένες, εκτός από τη – δεδομένη- περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, όπου πλέον είναι ελάχιστη η διαθεσιμότητα, και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου όσον αφορά τις βίλες που προσφέρονται για μίσθωση. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων που συνεργάζονται με το δίκτυο της E-Real Estates για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η πληρότητα στις βίλες στο νησί αγγίζει το 60%, ενώ λίγο χαμηλότερα του 50% κυμαίνεται το αντίστοιχο ποσοστό πληρότητας για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Πέρυσι στις αρχές  Σεπτεμβρίου οι πληρότητες στις βίλες του Νησιού των Ανέμων ήταν λίγο χαμηλότερα του 50% και για τον Οκτώβριο κοντά στο 30%, γεγονός ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της ζήτησης κατά τη φετινή χρονιά. Σημειωτέον ότι το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών ειδικά στη Μύκονο, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, είτε πρόκειται για παράνομες είτε για νομίμως φορολογημένες δραστηριότητες, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό και στους ξενοδόχους του νησιού.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι γνωστές πλατφόρμες μίσθωσης κατοικιών που τοποθετούν το νησί μαζί με την Αθήνα και τη Σαντορίνη στις καλύτερες αγορές σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τα νούμερα από την E-Real Estates, η πιο ακριβή τιμή με την εβδομάδα στο νησί παρατηρείται στην παραλία της Ελιάς, όπου η μίσθωση για επτά διανυκτερεύσεις σε μία βίλα 4 ατόμων (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει για τον Αύγουστο τα 10.000 ευρώ, ενώ στον Αγιο Ιωάννη το αντίστοιχο νούμερο ξεπέρασε τα 9.000 ευρώ. Στις σχετικά φθηνές περιοχές του νησιού συγκαταλέγεται ο Πλατύς Γιαλός, με ένα εύρος τιμών από 2.900 έως 3.500 ευρώ τον Αύγουστο, και ο Πάνορμος στα πέριξ των 3.200 ευρώ για τον ίδιο μήνα επίσης.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ανοδος στις τιμές των ενοικίων, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, παρατηρείται και στους λοιπούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Στις Σπέτσες και στη Σκιάθο σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές για τον Αύγουστο, με τη μίσθωση για επτά διανυκτερεύσεις να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 4.000 ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη το αντίστοιχο νούμερο, με βάση πάντα τα στοιχεία του γνωστού κτηματομεσιτικού δικτύου υπηρεσιών, είναι κοντά στα 3.300 ευρώ. Για τον Σεπτέμβριο οι τιμές μειώνονται στις ίδιες περιοχές κατά περίπου 40%, ενώ μείωση σε ποσοστό πάνω από 60% εμφανίζουν οι τιμές μίσθωσης για μία εβδομάδα τον Οκτώβριο.

Η Σαντορίνη, η οποία είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που έχει εντείνει τις προσπάθειές της ως τουριστικός προορισμός προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τείνει να εμφανίσει κοινά χαρακτηριστικά με τη Μύκονο όπου, όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές Ιουλίου και Οκτωβρίου συγκλίνουν. Η ανώτατη μέση τιμή του Οκτωβρίου, στα 2.100 ευρώ είναι στην περίπτωση αυτή η κατώτατη μέση τιμή του Ιουλίου, όπου οι τιμές στο νησί κυμαίνονται στα 2.100-2.500 ευρώ. Φαινόμενα Μυκόνου τείνει να εμφανίσει και το Πόρτο Χέλι: Οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται από 1.200 έως 2.400 ευρώ για τον Ιούλιο (επτά διανυκτερεύσεις) και φτάνουν έως τα 2.200 ευρώ τον Οκτώβριο.

Στον αντίποδα, οι πιο ελκυστικές τιμές ενοικίασης κατοικιών φέτος προσφέρονται στην Τήνο, όπου τον Αύγουστο η μίσθωση για μία εβδομάδα αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, στα 1.200 ευρώ, όπως και στη Σύρο, όπου το αντίστοιχο νούμερο για τον ίδιο μήνα φτάνει τα 1.300 ευρώ.

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα είναι από τις περιπτώσεις των νησιωτικών προορισμών που βρίσκονται σε άνοδο φέτος τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τις τιμές. Ενδεικτικά στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο η μίσθωση για μία εβδομάδα ανεβαίνει στα 2.200 ευρώ, ενώ στη Ζάκυνθο αυξάνεται στα 2.400 ευρώ. Η Λευκάδα είναι πιο φθηνή και πέφτει στα 1.900 ευρώ τον Αύγουστο, τιμή που μειώνεται… εντυπωσιακά τον Οκτώβριο, στα 700 ευρώ για μια κατοικία 4 ατόμων με πισίνα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δανακός: “Γιατρικό” για τον “γεροπλάτανο” και οι υπόλοιπες δράσεις

Μέσω άρθρου από την γεωπόνο Νίκη Κεφαλά βλέπουμε τις εξελίξεις γύρω από τον "γεροπλάτανο" του Δανακού...

Ενδοκυκλαδικά: Τροποποίηση δρομολογίου “Σαόνησος” λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Δείτε πως διαμορφώνεται το δρομολόγιο (19-20 Μαρτίου) του "Σαόνησος" λόγω κακών καιρικών συνθηκών (πίνακας)

Το εγκώμιο της Τήνου πλέκει o Guardian

Αυτό το ελληνικό νησί εξυμνεί ο «Guardian» και προτείνει διακοπές εκεί την άνοιξη

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air