Αμερική: Η επιστολή Τραμπ προς Ερντογάν που προκάλεσε γέλια και .. πήγε στα σκουπίδια

Από χθες το βράδυ, έχουμε εκεχειρία ανάμεσα σε Τουρκία - Κούρδους που όμως έχει χρονοδιάγραμμα: 120 ημέρες. Ο μόνος που χάρηκε πραγματικά ήταν ο Πρόεδρος των Αμερικανών, Ντόναλντ Τραμπ που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. κεντρική φωτό από την ιστοσελίδα cnn.gr), αν και οι περισσότεροι με αφορμή της δημοσίευση της επιστολής που εστάλη την 9η Οκτωβρίου από ...Λευκό Οίκο προς Άγκυρα, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ψυχική υγεία του Προέδρου.. Μάλιστα, η επιστολή δόθηκε από τον Λευκό Οίκο στα ΜΜΕ για να κλείσει το στόμα όσων καυτηριάζουν τον Τραμπ, χρεώνοντάς του ότι έδωσε το πράσινο φως για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων. Η επιστολή διαβιβάστηκε στον Ερντογάν την 9η Οκτωβρίου, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η τουρκική εισβολή.

Τι θέλουμε να πούμε;  Στις τέσσερις παραγράφους της συνιστά ένα αλλοπρόσαλλο κοκτέιλ κολακείας, απειλών και εκφράσεων καφενείου, που αρχίζει με την ευχή «να κλείσουμε μια καλή συμφωνία» και τελειώνει με την προειδοποίηση «Μην παριστάνεις τον σκληρό. Μη γίνεσαι ανόητος!». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

Ας εργαστούμε  για μια καλή συμφωνία! Δεν θέλεις να γίνεις υπεύθυνος για τον σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων και εγώ δεν θέλω να γίνω υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας - και θα το κάνω. Ηδη σου έχω δώσει ένα μικρό δείγμα με την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.

Εχω εργαστεί σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου. Μην απογοητεύσεις όλο τον κόσμο. Μπορείς να κλείσεις μια σπουδαία συμφωνία. Ο (στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων) στρατηγός Μαζλούμ είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί μαζί σου και είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις οι οποίες θα ήταν αδύνατες στο παρελθόν. Σου στέλνω εμπιστευτικώς αντίγραφο της επιστολής που μου έστειλε και την οποία μόλις παρέλαβα. Η Ιστορία θα σε κοιτάζει με ευνοϊκή ματιά, αν κλείσεις αυτή την υπόθεση με τον σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Θα σε αντικρίζει για πάντα σαν τον διάβολο, αν δεν συμβούν καλά πράγματα. Μην παριστάνεις τον σκληρό. Μη γίνεσαι ανόητος!

Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα.
Με ειλικρινή εκτίμηση,

Ντόναλντ Τραμπ».

Οπως δήλωσε στο BBC πηγή από το προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ο Ταγίπ Ερντογάν, μόλις διάβασε την επιστολή, την απέρριψε μονομιάς και την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. «Η επιστολή που έστειλε ο Τραμπ δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε στην Τουρκία, γιατί δεν υπήρχε τίποτα σε αυτήν που θα μπορούσε κανείς να πάρει στα σοβαρά», σχολίασε άλλος Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Το τηλεφώνημα του Τραμπ, που ακολούθησε, δεν άλλαξε σε τίποτα τις διαθέσεις του Τούρκου ηγέτη. Λίγο αργότερα, η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ξεκινούσε.

Προχθές το βράδυ, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το απίθανο ντοκουμέντο, η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του δίκτυου MSNBC δήλωσε προκαταρκτικά ότι, όταν έπεσε στα χέρια των δημοσιογράφων η επιστολή του προέδρου, «μας φάνηκε τόσο αλλόκοτη, που σπεύσαμε να το διασταυρώσουμε με τον Λευκό Οίκο. Ε, λοιπόν ναι, είναι αληθινή», κατέληξε, προτού αρχίσει να τη διαβάζει με αδιόρατη ειρωνεία.