Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒιβλίοΑμοργός - Λαογραφικό Μουσείο: Ταξιδέψτε με Παραμύθια και Ιστορίες

Αμοργός – Λαογραφικό Μουσείο: Ταξιδέψτε με Παραμύθια και Ιστορίες

|

Ηχογραφημένα παραμύθια και δοξασίες στο Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού (Χώρα) – Τραχιές και τρυφερές ιστορίες δίνουν μαθήματα επιβίωσης και ελπίδας  – Από τις 19 Αυγούστου 2020, καθημερινά 19:00 – 21:00 .

Ηχογραφημένες ιστορίες και δοξασίες της Αμοργού, που πέρασαν από γενιά σε γενιά και μιλούν για πειρατικές επιδρομές, γυναίκες που μάγευαν με το βλέμμα τους, αλλά και παραμύθια όπου μια συκιά, μια γούρνα ή ένα καβούρι δίνουν λύσεις στα βάσανα μικρών ηρώων, μπορούν να μαθαίνουν ακούγοντας όσοι από σήμερα το απόγευμα, από τις 7 έως και τις 9 το βράδυ, επισκέπτονται το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, στη Χώρα.

Της Μάνιας Ζούση (avgi.gr)

Πίσω από τα μικρόφωνα βρίσκονται κάτοικοι του νησιού που τα τελευταία χρόνια αποτελούν έναν δημιουργικό καλλιτεχνικό πυρήνα, ο οποίος με την καθοδήγηση της ομάδας Nomades Artcore «επικοινωνεί μέσα από το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες όσα εμπνέουν και προβληματίζουν» μας λέει ο Γιάννης Σιούτης, που μαζί με τον Πέτρο Ρούσσο έχουν την επιμέλεια και τον συντονισμό της ομάδας και των δράσεων.

Οι Nomades Artcore τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με βάση την Αμοργό, ερευνούν και δημιουργούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη «ανακαλύπτοντας πτυχές της νησιωτικότητας μέσα από σύγχρονες φόρμες».

Έτσι, με τη χρηματοδότηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμοργού, έγινε πραγματικότητα η αναζήτηση, καταγραφή και ανάγνωση παραδοσιακών μύθων, θρύλων και γνωστών παραμυθιών «που αφομοιώθηκαν διαφορετικά στην Αμοργό κι έγιναν αφορμή να γνωρίσουμε μια άλλη πλευρά του νησιού, άυλη αλλά πυκνή» εξηγεί ο Γ. Σιούτης διευκρινίζοντας πως αυτήν την πλευρά ήθελαν να θυμίσουν στους κατοίκους, αλλά και να κάνουν γνωστή στους παραθεριστές και τους επισκέπτες του νησιού.

Στις παγκάδες του νησιού

Έτσι, σε «μια εποχή που δοκιμάζει τα όρια της εν μέσω πανδημίας», οι Nomades Artcore έβαλαν στο επίκεντρο της μελέτης και της ενασχόλησης της ομάδας των ντόπιων που συμμετέχουν την αφήγηση, το storytelling.

«Θύμησες παλιές ήρθαν στον νου, με τους μεγαλύτερους, χρόνια πριν, να κάθονται στις παγκάδες του νησιού, την ώρα που έδυε ο ήλιος και να αφηγούνται στους μικρότερους ιστορίες, μύθους και κατορθώματα μιας άλλης εποχής». Έτσι αναδύθηκαν ιστορίες, θρύλοι και παραμύθια και με οδηγό τη φωνή, το βλέμμα και το σώμα, ακούστηκαν ξανά από καινούργια στόματα.

«Η ιδέα μετουσιώθηκε σε μια ηχητική εγκατάσταση, όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει δυο ακουστικά και να γευτεί αυτές τις ιστορίες, σαν να του τις ψιθυρίζουν στο αυτί. Έτσι επικεντρωθήκαμε στον λόγο και την εκφορά του κρατώντας τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς. Συνοδεία των ιστοριών μελωδίες σύγχρονες, παραδοσιακές, παράξενες, που γράφτηκαν πάνω στο άκουσμα τους, δίνοντας άλλη οπτική, είτε σε αντίστιξη είτε υποστηρίζοντάς τες».

Τα ηχητικά αυτά παραμύθια θα μπορούν να απολαύσουν κι από τα ψηφιακά μέσα του Δήμου Αμοργού, σε λίγο καιρό, όσοι το επιθυμούν. Οι Nomades Artcore προτείνουν μάλιστα να το κάνουν αυτό περπατώντας στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού. Κάποιες ιστορίες θα ακούγονται στα ελληνικά, άλλες στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά. Στόχος είναι να γίνουν και στη νοηματική γλώσσα ώστε να είναι προσβάσιμες σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

21c-ubk6popz.jpg

Το αναγκαίο γίνεται μαγικό

«Το λιτό σκηνικό των Κυκλάδων μέσα από τις ιστορίες αλλάζει διάσταση και το αναγκαίο γίνεται μαγικό. Τα βράχια και οι σπηλιές είναι καταφύγια, τα καράβια διέξοδος, τα ποντίκια βοηθοί, τα λιγοστά δέντρα ή οι στέρνες θησαυροφυλάκια.

Ακόμα και τα τοπωνύμια παίρνουν άλλη διάσταση, όπως για παράδειγμα δίπλα στο λιμάνι των Καταπόλων, μια τοποθεσία που λέγεται ‘της Λουβής το αμπέλι’.  Όνομα που προήλθε επειδή οι συγχωριανοί μιας λουβής (λεπρής) φύτεψαν μια ολόκληρη πλαγιά με αμπέλια, φραγκοσυκιές, συκιές και αχλαδιές, για να έχει εκείνη όσα χρειαζόταν για όσο θα ζούσε μακριά τους. Τέτοιες μικρές ιστορίες συλλέξαμε, που κρύβουν μέσα τους τραχύτητα και τρυφερότητα και μας δίνουν μαθήματα επιβίωσης και ελπίδας. Το παρελθόν κατοικεί μέσα στο αγέννητο παρόν και μας καθορίζει» σχολιάζει ο Γ. Σιούτης, προσθέτοντας:

«Αυτοί οι ήχοι, τα λόγια και οι θρύλοι μπορεί να μην έχουν κάτι ξεχωριστό, διότι στην εποχή μας η τεχνολογία μας έχει κάνει να αναθεωρήσουμε την έννοια του εξωπραγματικού, αλλά ξυπνούν ακόμα δονήσεις και σύμβολα που υπάρχουν μέσα μας και μας βοηθούν να αντιληφθούμε διαφορετικά την πορεία της ζωής μας».

Στις αφηγήσεις με μουσική σύνθεση από τον Yinnon Valensi ακούγονται οι Καλλιρρόη Ασκαρίδου,  Άγγελος Βαβλέκης, Νατάσα Καλπάκη, Πηνελόπη Καραγιάννη, Ελένη Κουντουρούπη, Βιολέτα Κουτσούκου,  Άννα Μαρκεντούδη, Γιώργος Πέτικας και Ελένη Τζιτζιφοπούλου.

Μουσική Σύνθεση – Ηχοληψία: Yinnon Valensi

Επιμέλεια: Πέτρος Ρούσσος – Γιάννης Σιούτης

Παραγωγή: nomades artcore

Ο Πολιτισμός, η διάσωση των παραδόσεων και η γνώση της τοπικής ιστορίας αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Αμοργού. Η πολιτιστική δράση πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμοργού.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν