Διακόσια χρόνια ιστορίας Νάξου διά χειρός Λεβογιάννη

"Ήταν μια συναρπαστική πορεία, ένα ταξίδι στην ιστορία, ετούτο το βιβλίο, όταν πριν 20 χρόνια ακριβώς ξεκίνησε. Τώρα που έφθασε στο τέλος της, σαν ταινία κινηματογραφική περνά μπροστά μου η ιστορία, η ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της γενέθλιας γης, της ΝΑΞΟΥ μα και των ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Μπορεί το ερευνητικό ταξίδι να αφορούσε δυο αιώνες, τον 19ο και τον 20ο, τους πλέον συγκλονιστικούς στην ιστορία του ανθρώπου, αλλά η ιστορική συνέχεια δεν κόβεται στο έμπα κάθε αιώνα, πάει και πίσω, πάει και μπροστά, πάει παντού κι αν δεν την συγκρατήσεις θα σε ξεστρατίσει και θα βρεθείς απ’ το 2000 μ.Χ. στο 3000 και 4000 π.Χ.

 Η συγκλονιστική αυτή περιδιάβαση, που ξεκίνησε στο έμπα του 19ου αιώνα, αφού κοίταξε και πίσω της στα σκοτάδια της Φραγκοκρατίας, που βρίσκονταν οι εστίες του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικού μεσαίωνα κι αφού, με αγωνία, πόνο και δάκρυα, περπάτησε μέσα στις δεκαετίες τον μακρύ Γολγοθά των νησιωτών, μαζί με τους λαϊκούς αγωνιστές, τους σμυριγλάδες, τους λατόμους, τους βοσκούς, τους αγρότες, τις υφάντρες, τις παραμάνες, τους πολιτικούς, τους κορυφαίους διανοούμενους, καλλιτέχνες και λόγιους του τόπου, έφτασε στο τέλος της, παραδίδοντας στους αναγνώστες ένα συναρπαστικό αφήγημα και στους επόμενους ερευνητές τη συνέχεια.

 Η ιστορία, δεν είναι απλά η καταγραφή του παρελθόντος, είναι και υπόμνηση χρέους, άσβεστη φλόγα ελπίδας, πηγή άντλησης πείρας, διδαγμάτων, παραδειγμάτων. Κι η νεότερη ιστορία της Νάξου αφήνει στα παιδιά της γερές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές παρακαταθήκες, γεγονότα και πρόσωπα, αξίες διαχρονικές».

Αυτό είχε αναφέρει ο φιλόλογος πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης έχοντας ολοκληρώσει ένα ταξιδι είκοσι χρόνων ... Με στόχο να αποδώσει την αλήθεια όσον αφορά την ιστορία της Νάξου και δη τη Νεότερη. Και το κερασάκι της προσπάθειας ήταν ο 6ος τόμος (Παράρτημα) του 2ου τεύχους της «Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Νάξου» 

Και σήμερα έχουμε την παρουσίαση με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Σκαδιωτών –Μεσωτών Νάξου. Εκδήλωση που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19:00 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου, οδός Ρεθύμνου και Χρήστου Καψάλη 38 στο Γαλάτσι.

Ποιο είναι το πρόγραμμα; 

Συντονίστριες: Αθηνά Χωριανοπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών.

                        Στέλλα Πρωτονοταρίου, δασκάλα -πρώην Διευθύντρια 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων.

Προβολή εικόνων και συνεντεύξεων Ναξιωτών Αντιστασιακών.

Επιμέλεια: Γιάννης Εμμ. Πρεβενιός.

Χαιρετισμός: Προέδρου Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Αθηνάς Χωριανοπούλου.

Χαιρετισμός: Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Γαλατσίου Μάνου Ελευθερίου.

Ομιλητές: Λάζαρος Θεόφιλος-χημικός, τέως Έπαρχος Νάξου, Διοικητής Γεν. Νοσοκομείου Σάμου. Στάθης Φατούρος -φιλόλογος, Διευθυντής Γυμνασίου.

Ανάγνωση κειμένων: Ελένη Παρτσινεβέλου - Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παρτσινέβελος, Μαρία Ιω.  Πρεβενιού, Έφη Γρατσία.

Χαιρετισμός του  συγγραφέα.

Προβολή ντοκουμέντων από το βιβλίο.

Παρεμβάσεις - ερωτήσεις από τους παρισταμένους-συζήτηση.