Ειρ. Γρατσία: "Η μεγάλη κυρία των νομισμάτων"

Έλα να μιλήσουμε για την κυρία Αδαμαντία την αρχαιολόγο, είπα στον εγγονό μου και κάθισε στην καρέκλα ν’ αρχίσει το παραμύθι... «Μια φορά κι έναν καιρό πριν από πολλά μα όχι πάρα πολλά χρόνια. Η κυρία Αδαμαντία, η αρχαιολόγος, πήρε, όπως κάθε πρωί το δρόμο για το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η μέρα ήταν γεμάτη ήλιο και είχε ήδη αρχίσει να κάνει πολλή ζέστη...

... Πάμπολλες ήταν οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν και σήμερα. Ωστόσο παραμέρισε για λίγο τα γράμματα και διάβασε πάλι την εκατοστή σελίδα του χοντρού δερματόδετου βιβλίου. Τα λόγια του αρχαίου συγγραφέα επιβεβαίωναν τις σκέψεις που κυκλοφορούσαν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες στο μυαλό της. Ο θησαυρός με τα αρχαία νομίσματα ήταν σίγουρα κρυμμένος στην Κόρινθο και έπρεπε να τον βρουν και να τον φέρουν στο Μουσείο...»

Και η ιστορία συνεχίζεται … Όμως, δεν θα μαρτυρήσω τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη της ιστορίας, μόνο θα πω ότι τελικά τα χρυσά νομίσματα βρέθηκαν από την κυρία Αδαμαντία και τους συνεργάτες της και τώρα μπορεί καθένας και καθεμιά μας να τα απολαύσουμε στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, σ’ εκείνο το όμορφο κτίριο της Πανεπιστημίου, το Ιλίου Μέλαθρον, το οποίο είχε χτίσει ο Ερνέστος Τσίλλερ για να γίνει αρχικά κατοικία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν.

Και ... για να πούμε την αλήθεια, η κυρία Αδαμαντία του παραμυθιού είναι η μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων, είναι δηλαδή η σπουδαία αρχαιολόγος Μάντω Οικονομίδου, στην οποία και οφείλεται η ίδρυση του Μουσείου των Νομισμάτων. Και όλα αυτά μας τα διηγείται μια άλλη σπουδαία γυναίκα, αρχαιολόγος επίσης, πολύ νεώτερη της κυρίας Αδαμαντίας, κάτι σαν ... μαθήτριά της δηλαδή αφού δούλεψε κοντά της, η Ειρήνη Γρατσία. Όσοι δεν γνωρίζετε την Ειρήνη, μπορεί να έχετε ακούσει τη Monumenta, τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με πολύ πάθος και μεράκι για την προστασία των μνημείων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, παντού.

Με την ιστορία αυτή, η Ειρήνη δεν λέει στα παιδιά μόνο ένα απλό παραμύθι, με τους καλούς και τους κακούς (γιατί όχι;), αλλά δίνει την ευκαιρία να κάνουμε κουβέντα μαζί τους, να μιλήσουμε για έννοιες όπως μουσείο, αρχαιολόγος, ανασκαφή, αρχαιοκάπηλοι, νομίσματα, κι ακόμη να πάμε μαζί τους στο Μουσείο, σε όποιο μουσείο και να τους δείξουμε νομίσματα, αμφορείς, πιθάρια, αντικείμενα δηλαδή σαν αυτά που βρήκαν με το σκάψιμο η κυρία Αδαμαντία και οι συνεργάτες της.

Ουσιαστικά λοιπόν το παραμύθι "Η μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού" είναι η νέα έκδοση της MONUMENTA.  Η Μαγδαληνή Θεοχάρη ανέλαβε την εικονογράφηση δίνοντας ζωή στους ήρωες του παραμυθιού, ταξιδεύοντάς μας από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Νομισματικό Μουσείο, στο ναό του Απόλλωνα, στην ανασκαφή.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες και προτάσεις και αποτελεί μια καλή αφορμή για να επισκεφθούν οι μικροί αναγνώστες του το Νομισματικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο.

Τα έσοδα από την πώληση του παραμυθιού θα διατεθούν στη Στέγη Κοριτσιού "Αγία Άννα" και στη MONUMENTA. Το παραμύθι, το οποίο κοστίζει μόνο 9 ευρώ, μπορεί ν’ αγοραστεί από τα γραφεία της MONUMENTA (6973308857), καθώς και από κεντρικά βιβλιοπωλεία..

Εκδότης: ΜΟΝUΜΕΝΤΑ www.monumenta.org

Λεπτομέρειες

ISBN13       9789609954730

Εκδότης       MONUMENTA

Χρονολογία Έκδοσης      Δεκέμβριος 2016

Αριθμός σελίδων    48

Διαστάσεις   21x21

Προτεινόμενες ηλικίες    6-9 ετών

Εικονογράφηση     ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Κωδικός Πολιτείας 2794-0003

Θέμα ΠΑΙΔΙΚΑ/ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ