Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒιβλίοΕλλάδα: Ο Βολιώτης Κυτούδης διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας με την "Ελιαμιάδα"

Ελλάδα: Ο Βολιώτης Κυτούδης διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας με την “Ελιαμιάδα”

|

Υποψήφιος για να λάβει την υψηλότερη διάκριση, αυτή του βραβείου Νόμπελ, στο πεδίο της λογοτεχνίας είναι ο Βολιώτης Κυριάκος Κυτούδης.  – Το έργο του; “Ελιαμιάδα”, ποιητικό έπος με 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους, σε δακτυλικό εξάμετρο (Ομηρικό μέτρο)

Υποψήφιος για να λάβει την υψηλότερη διάκριση, αυτή του βραβείου Νόμπελ, στο πεδίο της λογοτεχνίας είναι ο Βολιώτης Κυριάκος Κυτούδης.  Ο ποιητής και συγγραφέας (έχει ήδη δώδεκα βιβλία στο …βιογραφικό του) δημιούργησε ένα ποιητικό έπος με 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους, σε δακτυλικό εξάμετρο (Ομηρικό μέτρο), με εννέα ραψωδίες, το οποίο είναι μεγαλύτερο της Οδύσσεις του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική.

Μιλώντας στο iapopsi.gr, ο κ. Kυτούδης τόνισε ότι «η “Ελιαμιάδα” είναι κατά βάση αλληγορικό έργο. Έχει έναν κεντρικό ήρωα, ο οποίος αναζητά τον σκοπό του ξεκινώντας ένα απόκρυφο ταξίδι, πρώτα στον άνθρωπο και στη φύση, και αργότερα οι συνθήκες τον οδηγούν σε μια περιπλάνηση όπου συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερες συνθήκες. Ο ρόλος του στη ζωή αυτών των ανθρώπων είναι καταλυτικός αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας τους, κάποιες φορές με τρόπο ανατρεπτικό, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και το δικό του πεπρωμένο. Μέσα από μυήσεις του πρωταγωνιστή και περιπέτειες, προάγονται τα μεγάλα ιδανικά, αξίες και ιδεώδη του ανθρώπου. Όλα τα παραπάνω, εμπλουτίζονται με στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, βοτανικής κ.ά»

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που το κατέστησαν υποψήφιο γαι το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας ο κ. Κυτούδης σημείωσε: «Τα στοιχεία και τα κριτήρια που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι παρόμοιο έργο έχει να γραφτεί από την εποχή του Ομήρου. Η “Ελιαμιάδα” είναι ένα ποιητικό έπος με 12.138 και για πρώτη φορά παγκόσμια ομοιοκατάληκτους στίχους, με εννέα ραψωδίες, μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική, σε 77 συνολικά διαλέκτους και γλωσσικά ιδιώματα. Ακόμη, το γεγονός ότι το έργο στο σύνολό του συνάδει απόλυτα με τις επιταγές του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που είναι να έχει μια ιδεατή, ιδεαλιστική παγκόσμια κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, είναι πέραν του δέοντος τιμητική και μόνο η υποψηφιότητα την οποία, υπογράφουν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες και άλλοι». 

Και στην ερώτηση ποιοι είναι οι στόχοι της έκδοσης αυτού του έπους αλλά και για τον χρόνο έκδοσης, ο βολιώτης ποιητής ανέφερε ” Πρώτον, την εκκίνηση του παγκόσμιου προγράμματος “Ελιαμική Διατροφή & Γαστρονομία” του Ινστιτούτου. Δεύτερον, τα όσα επί σειρά ετών ευαγγελίζομαι ότι η ποίηση σαφώς και διδάσκεται. Διέπεται από τέχνες και δεν είναι απλώς σκέφτομαι και γράφω. Χωρίς τη γνώση των τεχνών της ποιήσεως, φυσικά δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το έργο. Και τρίτον, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο αρκεί κανείς να έχει τα εχέγγυα για να το κάνει, που σημαίνει μια ατέλειωτη μαθητεία για τα πάντα και δη στην ποίηση. Προσωπικά, μου πήρε σαράντα χρόνια προετοιμασίας στη συνολική γνώση για να μπορέσω να γράψω αυτό το έργο». Και κατέληξε λέγοντας “Η προσπάθεια θα είναι όχι μόνο να μελοποιηθεί, αλλά να γυριστεί και ταινία. Οι ραψωδίες είναι μεν συνδεδεμένες μεταξύ τους ως προς την πλοκή, αλλά μπορεί η καθεμία να σταθεί ως αυτοτελές έργο».

Και τέλος να αναφέρουμε ότι ο Κυριάκος Κυτούδης είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις». Και όπως αναφέρει: «Το όνομα “Έλξευσις” δημιουργήθηκε από τη λογοτεχνική ομάδα του Ινστιτούτου και σημαίνει: Ελ (όπως Ελ – λάς), που είναι το εκλυόμενο φως, + ξεύσις = κατεργασία (λάξευσις). Συνεπώς το “Έλξευσις” σημαίνει: η κατεργασία του εκλυόμενου φωτός, της ενέργειας. Το Ιδρυμα ιδρύθηκε το 2016 από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με προσφορά στον πολιτισμό. Το μεγαλύτερο όμως ατού του Ινστιτούτου είναι ότι απαρτίζεται από ένα “Συμβούλιο Σοφών”. Ανθρώπους που ξεχώρισαν παγκοσμίως για τη συνολική τους προσφορά στον πολιτισμό, στις επιστήμες και στον άνθρωπο. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός με ιδέες και λύσεις για την υλοποίηση των μεγάλων στόχων μας όπως: Δημιουργία Θεματικού Πάρκου,  Ίδρυση Ρητορικής Σχολής, Διαλεκτική βιβλιοθήκη κ.ά.».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μικρές Κυκλάδες: Ομιλίες για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογικές εξετάσεις σπίλων

Σε Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εξετάσεις δωρεάν με επίκεντρο το καρκίνο του δέρματος - Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Naxos Medical: Ερχεται δωρεάν έλεγχος μαστών με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση

Μία ακόμη πρωτοβουλία από το πολυκέντρο Υγείας Naxos Medical για τις γυναίκες της Νάξου και όχι μόνο. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε την προληπτική αυτή εξέταση

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών γίνεται πραγματικότητα (!!!)

Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριο για παιδιά (6 – 15 ετών) - Ποιο είναι το θέμα και πότε θα γίνει

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποστολή δώρων στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”

Αποστολή δώρων από τη Νάξο στα παιδιά που νοσηλεύονται αυτές τις ημέρες στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

MyCoast: Διαθέσιμη η εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες όσον αφορά παρανομίες σε παραλίες

Πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη