Ελλάδα: Ο Βολιώτης Κυτούδης διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας με την "Ελιαμιάδα"

Υποψήφιος για να λάβει την υψηλότερη διάκριση, αυτή του βραβείου Νόμπελ, στο πεδίο της λογοτεχνίας είναι ο Βολιώτης Κυριάκος Κυτούδης.  Ο ποιητής και συγγραφέας (έχει ήδη δώδεκα βιβλία στο ...βιογραφικό του) δημιούργησε ένα ποιητικό έπος με 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους, σε δακτυλικό εξάμετρο (Ομηρικό μέτρο), με εννέα ραψωδίες, το οποίο είναι μεγαλύτερο της Οδύσσεις του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική.

Μιλώντας στο iapopsi.gr, ο κ. Kυτούδης τόνισε ότι «η "Ελιαμιάδα" είναι κατά βάση αλληγορικό έργο. Έχει έναν κεντρικό ήρωα, ο οποίος αναζητά τον σκοπό του ξεκινώντας ένα απόκρυφο ταξίδι, πρώτα στον άνθρωπο και στη φύση, και αργότερα οι συνθήκες τον οδηγούν σε μια περιπλάνηση όπου συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερες συνθήκες. Ο ρόλος του στη ζωή αυτών των ανθρώπων είναι καταλυτικός αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας τους, κάποιες φορές με τρόπο ανατρεπτικό, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και το δικό του πεπρωμένο. Μέσα από μυήσεις του πρωταγωνιστή και περιπέτειες, προάγονται τα μεγάλα ιδανικά, αξίες και ιδεώδη του ανθρώπου. Όλα τα παραπάνω, εμπλουτίζονται με στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, βοτανικής κ.ά»

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που το κατέστησαν υποψήφιο γαι το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας ο κ. Κυτούδης σημείωσε: «Τα στοιχεία και τα κριτήρια που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι παρόμοιο έργο έχει να γραφτεί από την εποχή του Ομήρου. Η “Ελιαμιάδα” είναι ένα ποιητικό έπος με 12.138 και για πρώτη φορά παγκόσμια ομοιοκατάληκτους στίχους, με εννέα ραψωδίες, μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική, σε 77 συνολικά διαλέκτους και γλωσσικά ιδιώματα. Ακόμη, το γεγονός ότι το έργο στο σύνολό του συνάδει απόλυτα με τις επιταγές του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που είναι να έχει μια ιδεατή, ιδεαλιστική παγκόσμια κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, είναι πέραν του δέοντος τιμητική και μόνο η υποψηφιότητα την οποία, υπογράφουν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες και άλλοι». 

Και στην ερώτηση ποιοι είναι οι στόχοι της έκδοσης αυτού του έπους αλλά και για τον χρόνο έκδοσης, ο βολιώτης ποιητής ανέφερε " Πρώτον, την εκκίνηση του παγκόσμιου προγράμματος “Ελιαμική Διατροφή & Γαστρονομία” του Ινστιτούτου. Δεύτερον, τα όσα επί σειρά ετών ευαγγελίζομαι ότι η ποίηση σαφώς και διδάσκεται. Διέπεται από τέχνες και δεν είναι απλώς σκέφτομαι και γράφω. Χωρίς τη γνώση των τεχνών της ποιήσεως, φυσικά δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το έργο. Και τρίτον, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο αρκεί κανείς να έχει τα εχέγγυα για να το κάνει, που σημαίνει μια ατέλειωτη μαθητεία για τα πάντα και δη στην ποίηση. Προσωπικά, μου πήρε σαράντα χρόνια προετοιμασίας στη συνολική γνώση για να μπορέσω να γράψω αυτό το έργο». Και κατέληξε λέγοντας "Η προσπάθεια θα είναι όχι μόνο να μελοποιηθεί, αλλά να γυριστεί και ταινία. Οι ραψωδίες είναι μεν συνδεδεμένες μεταξύ τους ως προς την πλοκή, αλλά μπορεί η καθεμία να σταθεί ως αυτοτελές έργο».

Και τέλος να αναφέρουμε ότι ο Κυριάκος Κυτούδης είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις». Και όπως αναφέρει: «Το όνομα “Έλξευσις” δημιουργήθηκε από τη λογοτεχνική ομάδα του Ινστιτούτου και σημαίνει: Ελ (όπως Ελ – λάς), που είναι το εκλυόμενο φως, + ξεύσις = κατεργασία (λάξευσις). Συνεπώς το “Έλξευσις” σημαίνει: η κατεργασία του εκλυόμενου φωτός, της ενέργειας. Το Ιδρυμα ιδρύθηκε το 2016 από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με προσφορά στον πολιτισμό. Το μεγαλύτερο όμως ατού του Ινστιτούτου είναι ότι απαρτίζεται από ένα “Συμβούλιο Σοφών”. Ανθρώπους που ξεχώρισαν παγκοσμίως για τη συνολική τους προσφορά στον πολιτισμό, στις επιστήμες και στον άνθρωπο. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός με ιδέες και λύσεις για την υλοποίηση των μεγάλων στόχων μας όπως: Δημιουργία Θεματικού Πάρκου,  Ίδρυση Ρητορικής Σχολής, Διαλεκτική βιβλιοθήκη κ.ά.».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News