Γαλλία: "Εφυγε" ο πατέρας του Asterix, ο Albert Uderzo

«Ο Αλμπέρ Ουντερζό πέθανε στο ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί από καρδιακή προσβολή που δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό. Ηταν πολύ κουρασμένος τις τελευταίες εβδομάδες»  Αυτό ανέφερε μέλος της οικογένειας Ουντερζό, κάνοντας γνωστό τον θάνατο του ... πατέρα, ενός εκ των κορυφαίων κόμικς, του "Αστερίξ"...  

Ο Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), σχεδιαστής, ήταν ο δημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) του "Αστερίξ", και έφυγε σήμερα σε ηλικία 92 ετών. Ο Γκοσινί έφυγε το 1977, μαζί με τον Ουντερζό δημιούργησαν τον "Αστερίξ", τον "Οβελίξ" και την παρέα τους, το 1959, για λογαριασμό του νεανικού περιοδικού «Pilote». Ο Ουντερζό ήταν ο εμπνευστής και του "Οβελίξ", του καρδιακού φίλου και συντρόφου του Αστερίξ στις περιπέτειες που γλύκαναν τις καρδιές μικρών και μεγάλων. 

Μάλιστα πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξη που είχε δώσει στην "Καθημερινή" είχε αναλύσει την πορεία του "Αστερίξ", την εμφάνιση των υπολοίπων πρωταγωνιστών και στην ερώτηση εάν περίμεναν την επιτυχία του κόμικ είχε απαντήσει " Τα πρώτα άλμπουμ εκδόθηκαν σχεδόν δύο χρόνια μετά τη γέννηση του χαρακτήρα, το 1961. Το πρώτο μάλιστα δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία – πουλήθηκαν μόνο 6.000 αντίτυπα. Ευτυχώς όμως η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη, διότι ο Αστερίξ άρχισε να γίνεται γνωστός από στόμα σε στόμα. Ποτέ όμως δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε γιατί είχε μεγαλύτερη επιτυχία από τους άλλους χαρακτήρες που είχαμε δημιουργήσει με τον Γκοσινί. Ο Ουμπαπά, για παράδειγμα, στον οποίον είχαμε βάλει τα ίδια συστατικά, δεν έπιασε. Με τον Αστερίξ συνέβη κάτι ιδιαίτερο. Όλοι μιλούσαν γι’ αυτόν. Το 1966, μάλιστα, το περιοδικό «Εξπρές» τον έβαλε στο εξώφυλλο, μιλώντας για κοινωνικό φαινόμενο. Έτσι, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι είχαμε αγγίξει κάτι μαγικό". 

Γεννημένος στις 25 Απριλίου 1927, ο Ουντερζό θεωρείται ευρέως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς των γαλλοβελγικών κόμικς, με μεγάλη επίδραση στις μεταγενέστερες γενιές. Σύμφωνα με δεδομένα της UNESCO, ανήκει στους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους γαλλόφωνους συγγραφείς και είναι ο τρίτος πιο πολυμεταφρασμένος δημιουργός κόμικς, μετά τον Γκοσινί και τον Hergé.

Ο Αστερίξ παραμένει το κόμικ που έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες -111 γλώσσες και διαλέκτους- παγκοσμίως