Γκέμμα: Η κορώνα που έδωσε ο Διόνυσος στην Αριάδνη

Και μιας που το προηγούμενό μου άρθρο αναφερόταν "στα Ελληνικά", νομίζω πως ήρθε η ώρα να γραψω δυο λόγια για ένα από τα βιβλία που διαβάζοντάς το ένιωσα να αναθεωρώ πολλά πράγματα σχετικά με την κοσμοθεωρία μου, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι ασπάζομαι τα λεγόμενά του!

Αυτο το βιβλίο δεν είναι άλλο από την "Γκέμμα" του Δ. Λιαντίνη, η οποία έφτασε στα χέρια μου χάρη στη φίλη μου τη Μαρία. Επίσης κομμάτια από αυτό το Διαμάντι (Γκέμμα=διαμάντι) με βοήθησε να ενώσω και να "αποκρυπτογραφήσω" ο φίλος μου Γρηγόρης. Οφείλω λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους δυο!

gemma-portara.jpg

Φωτογραφίζοντας αυτό το βιβλίο μπροστά στο εμβληματικό αξιοθέατο της Νάξου, την Πορτάρα, με κανει να νιώθω οτι το φέρνω ένα βήμα πιο κοντά στον τόπο του, καθώς λέγεται πως η Γκέμμα ή ο Βόρειος Στέφανος (Corona Borealis), συμβολίζει την κορώνα που ο Διόνυσος χάρισε στην Αριάδνη όταν την ερωτεύτηκε και την "έκλεψε" από τον Θησέα. Ο ίδιος ο Λιαντίνης συνδέει τα δύο βιβλία του (Ελληνικά - Γκέμμα) μέσω της "ναξιακής" καταγωγής των εξωφύλλων τους και όχι μόνο! Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο σίγουρα θα σας ανταμείψει! Ό,τι και να πω είναι λίγο γι αυτό το "τεράστιο" βιβλίο! Είναι για απαιτητικούς αναγνώστες, αλλά υπόσχομαι πως θα είναι διαφωτιστικότατο!

Απο την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ο Δημήτρης Λιαντίνης γεννήθηκε στην Πολοδίτσα της Λακεδαίμονος στις 23 Ιουλίου 1942. Αρχή των dies caniculares. Σπούδασε κλασικές γλώσσες, ίωνες φυσικούς, και ανθρωπολογία. Νέος περπάτησε, για μια στιγμή, στην Άνω Ενγκαντίν και στο κάστρο του Εζέ. Στα πάρεργά του ασχολήθηκε με τους κήπους και με τον ουρανό. Με τάξη και με κλιτότητα. Και στο μέτρο του ανθρώπου. 
Το ερώτημα που του τέθηκε στο δρόμο, κάτι σαν αίνιγμα της Σφίγγας στις Θήβες, εστάθηκε το ακόλουθο: 
"Καθώς κοιτάς το μηδέν στα μάτια δύνεσαι να μην αποκαρτερήσεις;"
Αποκρίθηκε: "Ναι".

gemma-front.jpgISBN13: 9789607088239
Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ - ΒΙΒΛΙΟΓΟΝΙΑ
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2006
Αριθμός σελίδων: 290
Διαστάσεις: 21x14