Η Ελένη Μενεγάκη μαγειρεύει με τον πνευματικό της, Γέροντα Ευδόκιμο στην Άνδρο

Την ποδιά του σεφ θα φορέσει η Ελένη Μενεγάκη για να μαγειρέψει μπροστά σε εκατοντάδες κόσμου το βράδυ του Σαββάτου στην Χώρα της Άνδρου. Η παρουσιάστρια θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο συνταγών του πνευματικού της, Γέροντα Ευδόκιμου, ενώ οι δυο τους θα μαγειρέψουν την περίφημη κόκκινη σάλτσα του.
Τα μοναστηριακά γαστρονομικά μυστικά του Ευδόκιμου Φραγκουλάκη της Ιεράς Μονής Παναχράντου θα αποκαλύψει η Ελένη Μενεγάκη στην Πλατεία Γηροκομείου στην Χώρα της Άνδρου. Ο Γέροντας έγραψε το δεύτερο βιβλίο μαγειρικής με συστατικά από την ελληνική γη ή ακόμη καλύτερα και από τον κήπο του καθενός. Στην εκδήλωση στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, ο Γέροντας, με την βοήθεια της παρουσιάστριας, θα ετοιμάσει μπροστά στον κόσμο την σάλτσα ντομάτας για την οποία φημίζεται. Μια σάλτα χωρίς κρεμμύδι, αλλά με μπόλικο σκόρδο, την οποία «δένει» με αλεύρι. Ακόμη θα δείξει πώς κάνει σκορδαλιά με χυλό, αλεύρι, νερό.

gerontas4.jpg

Η Ελένη Μενεγάκη, δίπλα του, θα παρουσιάσει την διαδικασία παρασκευής ενώ θα διαβάσει αρκετές συνταγές που μπορούν να βρούνε οι αναγνώστες-λάτρεις της μαγειρικής στις σελίδες του. Η σχέση της παρουσιάστριας αλλά και ολόκληρης της οικογένειας Παντζόπουλου με τον Γέροντα είναι πολύχρονη και δυνατή. Στην Μονή Παναχράντου εξάλλου, επέλεξε να βαπτίσει την κόρη της Μαρίνα αλλά και την ανιψιά της –κόρη του αδελφού του Ματέο - όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ people.
«Με την Ελένη Μενεγάκη μας συνδέει βαθιά φιλία χρόνων. Δέχτηκε την πρόσκλησή μου με χαρά. Το πρώτο βιβλίο μου το είχε παρουσιάσει ο Ηλίας Μαμαλάκης. Όπως γνωρίζετε, η Ελένη επισκέπτεται συχνά το μοναστήρι της Παναχράντου για να προσευχηθεί και να χαλαρώσει. Το μέρος εδώ έχει φυσική ομορφιά, είναι καταπράσινο, ιδανικό για στιγμές κατάνυξης και περισυλλογής», λέει ο Γέροντας Ευδόκιμος στο ΘΕΜΑ people.

gerontas1.jpg

 

Το πρώτο βιβλίο του Γέροντα κυκλοφόρησε το 2015. Είχε προηγηθεί η γνωριμία του με τον Ηλία Μαμαλάκη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών γυρισμάτων στην Άνδρο, ο οποίος τον βοήθησε αρκετά καθώς όταν ολοκληρώθηκε η συγγραφή του βιβλίου, ο γνωστός μάγειρας έγραψε τον πρόλογο και συμμετείχε στην παρουσίαση. Διάσημες συνταγές του είναι η ανδριώτικη φουρτάλια αλλά και το ψωμί του το οποίο μέσω γνωστής εταιρείας ταξιδεύει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

gerontas2.jpg


Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες ήθελαν μια επώνυμη αναφορά στην Άνδρο, στην περιοχή τους. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μέσα από μια παλιά παραδοσιακή συνταγή του Ευδόκιμου ένα ψωμί και να του δώσουν το όνομα του πλέον επώνυμου και αγαπητού μοναστηριού, «Καλογερικό της Μονής Παναχράντου». Πάνω στην παλιά συνταγή προσέθεσαν την δική τους πείρα και τεχνογνωσία και το έβγαλαν στην αγορά.

Ο χαρισματικός μοναχός της Άνδρου

gerontas3.jpg

Πολύ αγαπητός σε όσους τον γνωρίζουν, ο γέροντας Ευδόκιμος είναι γνωστός για το έργο του στην Ιερά Μονή Παναχράντου, στην οποία θα προσφερθεί το σύνολο των εσόδων από την πώληση του βιβλίου του. Τρανός μάγειρας και συγγραφέας, θεωρείται μια άκρως ενδιαφέρουσα, πολυσχιδής προσωπικότητα. Επί 62 χρόνια διακονεί το μοναστήρι, έδωσε μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου του προσφέροντας στην Άνδρο και σε όλα τα διπλανά στη μονή χωριά, στο Συνετί, στο Βουνί, στα Φάλικα, στην Παλαιόπολη, στην Καπαριά, στην Μεσαριά, στον Πιτροφό, στα Λειβάδια. Μέχρι το 1970 πήγαινε σε όλα αυτά με τα πόδια, να λειτουργήσει και να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη. Όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε φαγητό σε όσους έφτασαν εκεί πάνω, στα 500 μέτρα υψόμετρο, στους Γερακώνες. Απαρνήθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μήλο, και την καταγωγή του από την Κρήτη. Και έμεινε στην Άνδρο την οποία πλέον θεωρεί ιδιαίτερη πατρίδα του.
 

Πηγή: 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News