Η επιστολή του Αϊνστάιν για τον Θεό βγαίνει στο σφυρί

Τις απόψεις του για τον Θεό, τη θρησκεία και το νόημα της ζωής έγραφε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν σε επιστολή που είχε στείλει στον φιλόσοφο Ερικ Γκούτσκιντ, το 1954. Τον Δεκέμβριο αυτή η επιστολή του διασημότερου φυσικού του 20ου αιώνα θα πουληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και ο οίκος Christie’s εκτιμά ότι θα πιάσει 1 - 1,5 εκατ. δολάρια.

Στην επιστολή του, 1,5 σελίδα στα γερμανικά, ο Αϊνστάιν δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού. «Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών και η Αγία Γραφή (δεν είναι παρά μόνο) μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ' όλ' αυτά, μάλλον πρωτόγονων», έγραφε έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του. «Καμία ερμηνεία, όσο δεξιοτεχνική και αν είναι, δεν θα το αλλάξει αυτό», ανέφερε ακόμη, ενώ σχετικά με τον ιουδαϊσμό τόνιζε: «Για εμένα, η εβραϊκή θρησκεία είναι, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, η ενσάρκωση μιας πρωτόγονης δεισιδαιμονίας».

Το 2008 το γράμμα πουλήθηκε σε δημοπρασία σε έναν ιδιώτη συλλέκτη αντί 404.000 δολαρίων. «Πρόκειται για μια από τις κατηγορηματικότερες δηλώσεις στη διαμάχη μεταξύ των επιστημών και της θρησκείας», σχολίασε ο Πίτερ Κλάρνετ, ειδικός του οίκου Christie's στον τομέα των βιβλίων και των χειρογράφων.

«Μολονότι γράμματα και χειρόγραφα του Αϊνστάιν εμφανίζονται τακτικά σε δημοπρασίες, ελάχιστα είναι εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία», εξήγησε ο Κλάρνετ, ο οποίος θεωρεί πως η συγκεκριμένη είναι εξίσου σημαντική με την επιστολή που είχε στείλει ο Αϊνστάιν στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ το 1939, με την οποία τον προειδοποιούσε για τις προσπάθειες της Γερμανίας να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Εκείνη η επιστολή πουλήθηκε το 2002 έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2015 επιστολή του Αϊνστάιν γραμμένη στα ιταλικά πωλήθηκε έναντι 66.520 ευρώ σε ανάλογη δημοπρασία απο΄τον οίκο RR Auction στην Βοστόνη. Επιστολή, στην οποία ο ιδιοφυής επιστήμονας υπερασπίζεται τη θεωρία της Σχετικότητας και αναφέρεται στο "Θεό" ως επιστημονική έννοια. Η επιστολή εστάλη το 1925 στον ιταλό ηλεκτρολόγο μηχανικό Giovanni Giorgi και μέσα σε αυτή ο Αϊνστάιν υπερασπίζεται τη θεωρία της σχετικότητας έναντι των έντονων κριτικών που είχε δεχτεί. Στο κείμενο , ο Αϊνστάιν μιλάει ακόμη και για το "Θεό" ως μια επιστημονική έννοια, παρότι ο ίδιος δεν πίστευε σε θεότητες, γράφει η Daily Mail. Και γράφτηκε ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε ο επιστήμονας από τον αμερικανό φυσικό Dayton Miller, ο οποίος προσπάθησε να διαψεύσει τη θεωρία του με μια σειρά πειραμάτων.

Κι ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι "Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο με περισσότερη ευφυΐα και κομψότητα. Έχετε δίκιο να συγκρίνετε με τις εργασίες του Miller τους νόμους της εκτροπής..... Θα ήμουν πολύ περίεργος να μάθω την πραγματική αιτία του φαινομένου Miller… Δεν αμφιβάλω για την εγκυρότητα της θεωρίας της σχετικότητας". Παρότι ο Αϊνστάιν γνώριζε άπταιστα ιταλικά, αφού είχε ζήσει με την οικογένειά του στην Ιταλία στα μέσα του 1890, επιστολές του ιδίου στην ιταλική γλώσσα είναι πολύ σπάνιες.
 

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP