Κ. Γιαννακά για τη «Νεώτερη Ιστορία της Νάξου»: «το κέρδος του δημιουργού γράφεται στη καρδιά κάθε αναγνώστη»

Ήταν μια συναρπαστική πορεία, ένα ταξίδι στην ιστορία, ετούτο το βιβλίο, όταν πριν 20 χρόνια ακριβώς ξεκίνησε. Τώρα που έφθασε στο τέλος της, σαν ταινία κινηματογραφική περνά μπροστά μου η ιστορία, η ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της γενέθλιας γης, της ΝΑΞΟΥ μα και των ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Μπορεί το ερευνητικό ταξίδι να αφορούσε δυο αιώνες, τον 19ο και τον 20ο, τους πλέον συγκλονιστικούς στην ιστορία του ανθρώπου, αλλά η ιστορική συνέχεια δεν κόβεται στο έμπα κάθε αιώνα, πάει και πίσω, πάει και μπροστά, πάει παντού κι αν δεν την συγκρατήσεις θα σε ξεστρατίσει και θα βρεθείς απ’ το 2000 μ.Χ. στο 3000 και 4000 π.Χ."

Αυτό είχε αναφέρει - ανάμεσα στα άλλα - στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο αυγγραφέας Νίκος Λεβογιάννης με την ολοκλήρωση του 6ου τόμου (παράρτημα) του 2ου τεύχους της «Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Νάξου» Ήταν ένα ταξίδι 20 χρόνων. Και με στόχο να αποδώσει την αλήθεια για την ιστορία της γενέθλιας γης… Και ένα έργο πολύ δύσκολο από τη στιγμή που ειδικά για ζητήματα μετά τον πόλεμο οι μνήμες πολλές και από διαφορετική οπτική γωνία… Όμως, όπως είχε γράψει «   Η ιστορία, δεν είναι απλά η καταγραφή του παρελθόντος, είναι και υπόμνηση χρέους, άσβεστη φλόγα ελπίδας, πηγή άντλησης πείρας, διδαγμάτων, παραδειγμάτων. Κι η νεότερη ιστορία της Νάξου αφήνει στα παιδιά της γερές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές παρακαταθήκες, γεγονότα και πρόσωπα, αξίες διαχρονικές».

Και την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην Πρώην Σχολή Ουρσουλινών υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (μέσω του ΝΟΠΠΑΠΠΑ) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Νεότερη Ιστορία της Νάξου 1800-2000»…  Και εμείς έχουμε τη χαρά να μεταφέρουμε την συγκινητική καταγραφή της Κατερίνας Γιαννακά, συνεργάτιδας στο ιδιαίτερο αυτό ταξίδι του Νίκου Λεβογιάννη στην έρευνα της νεώτερης ιστορίας της Νάξου…

Να τι αναφέρει: «Με την επίσημη παρουσίαση στη Χώρα της Νάξου του Β´ τόμου σε έξι τεύχη ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800 - 2000, ολοκληρώνεται μια επίπονη εργασία πολλών ετών, του αγαπημένου μου φίλου Νίκου Λεβογιάννη. Ένα βιβλίο, που στοχεύει να «καλωσορίσει» τους αναγνώστες του και να τους αφηγηθεί στη συνέχεια την ιστορία του τόπου τους, μεταφέροντας τους σε άλλους χρόνους, συχνά και σε άλλους τόπους. Όπου η περιγραφή ξεκινάει από το μυαλό του συγγραφέα και ολοκληρώνεται στο μυαλό του αναγνώστη.

Εγώ τον ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε να ζήσω μια μοναδική εμπειρία, από την αρχή της συγγραφής του βιβλίου ως το τέλος. Η συνεργασία ήταν ξεχωριστή, γιατί κοντά του μαθαίνεις τη σκέψη, την έρευνα, την περιγραφή, την υπομονή, μαθαίνεις να γράφεις κι εσύ και ήταν τιμή για μένα να συμπεριλάβει στο βιβλίο του κάποια μικρά κείμενα μου. Όμως σε όλη αυτή τη διαδρομή, υπήρξε κυρίως δάσκαλος για την ιστορία του τόπου του, αφού στην πραγματικότητα τις ιστορίες τις ξεθάβεις, σαν τα απολιθώματα. Οι ιστορίες είναι κειμήλια ενός ανεξερεύνητου, παλιού καιρού και ο συγγραφέας, σαν τους αρχαιολόγους, ψάχνει τρόπους να ανασύρει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι κάθε ιστορίας. Γνωρίζει δε καλά, πως για τα πιο σημαντικά πράγματα δυσκολεύεσαι να γράψεις, επειδή ξέρεις ότι οι λέξεις μειώνουν τα συναισθήματα σου.

Αγαπημένε μου Νίκο, επειδή, όταν γράφεις, το απολαμβάνεις, μπορείς να γράφεις για πάντα. Εύχομαι το βιβλίο σου να αποκτήσει πολλούς αναγνώστες, να περνά από χέρι σε χέρι, γιατί το βιβλίο δεν χρειάζεται ξεκούραση. Το μεγαλύτερο κέρδος του βιβλίου και του δημιουργού του γράφεται στα χείλη, στα μάτια, στα δάκτυλά και στην καρδιά κάθε νέου αναγνώστη.

Καλοτάξιδο λοιπόν!!!"