Κίρκη, μία γυναίκα που σημάδεψε με τη παρουσία της την Ελληνική μυθολογία

Κίρκη

Μπορεί τα βιβλία μυθολογίας να μην είναι και από τα πιο διάσημα είδη βιβλίων, όμως σας πληροφορώ ότι η "Κίρκη" της Μadeline Miller, εκτός από ανάρπαστη εκδοτικά έχει κερδίσει μια θέση στα βιβλία που θα πρότεινα σε κάποιον να διαβάσει.

Της Ειρήνης Τσομπανίδου 

Mετά το “Τραγούδι του Αχιλλέα”, η επιτυχημένη συγγραφέας επιστρέφει με μια εξόριστη μάγισσα στο νησί της Αίας- προσωπικότητα μάλλον παρεξηγημένη με εξαιρετικό, ωστόσο, ενδιαφέρον να καλύπτει όλο το φάσμα της ζωής της. Δεν είναι άλλη από την Κίρκη! Την έχουμε γνωρίσει μέσω της Οδύσσειας , αλλά όλα τα στοιχεία που έχουμε γι’ αυτήν ξεδιπλώνονται σε συνάρτηση με την προσωπικότητα του τρανού Οδυσσέα. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για ένα έπος γραμμένο για Εκείνη, μια γυναίκα που μέσα στα μάτια της Μiller έχει σημαδέψει με την προσωπικότητα της την ελληνική μυθολογία.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο 

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση. Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη. Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει. Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.


kirki2.jpgΣυγγραφέας: Madeline Miller
Εκδόσεις: Διόπτρα
ISBN: 978-960-605-606-2
Ξενόγλωσσος Τίτλος: Circe
Μετάφραση: Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ
Έκδοση:
Ημερομηνία έκδοσης: 20/03/2019
Αριθμός σελίδων: 544
Format: Paperback
Μέγεθος: 140 x 205
Χώρα προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής