Κρίση, κατάθλιψη αλλά και επιβίωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Συγγραφείς:  Μιχάλης Μαδιανός -  Μαρία Οικονόμου

Θέμα:  Ψυχολογία          

Εκδότης: Καστανιώτης

Επιμέλεια:  Μαριάννα Τζιαντζή               

Σελίδες:  224     

ISBN: 9789600358520     

Φιλοδοξία του βιβλίου αυτού είναι να προσφέρει στα θύματα της οικονομικής κρίσης τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις ψυχοπαθολογικές συνέπειές της. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται η επίδραση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, αναδεικνύονται οι τραγικές διαστάσεις των επιπτώσεων της φτωχοποίησης και της ανεργίας στην πρόκληση ψυχολογικής απόγνωσης, απελπισίας, κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας. Στο δεύτερο μέρος προτείνονται συγκεκριμένες ασκήσεις ψυχολογικής αυτοβοήθειας για την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης, του γενικευμένου άγχους και των κρίσεων πανικού.

Το βιβλίο Ελληνική κρίση, «εθνική» κατάθλιψη και ασκήσεις επιβίωσης είναι ένα ανάγνωσμα επίκαιρο, χρήσιμο και αποκαλυπτικό, καθώς συμβάλλει στην κατανόηση της νέας πραγματικότητας και στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, που διαρκώς διαταράσσεται τα τελευταία χρόνια από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Οι συγγραφείς

Ο Μιχάλης Γ. Μαδιανός (M.D. M.P.H.) είναι Καθηγητής της Γενικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Νοσηλευτικής. Διευθυντής του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Ζωγράφου, του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και Νευρολογία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Μετεκπαιδεύτηκε στην Κοινωνική Κοινοτική Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στο Center for Family Learning των ΗΠΑ. Υπήρξε Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978-1998). Ίδρυσε το 1979 το πρώτο κέντρο ψυχικής υγείας με τομέα στην Ελλάδα, στους Δήμους Βύρωνα και Καισαριανής, που ανήκει στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος σε αυτό επί μία εικοσαετία. Οργάνωσε τη Μονάδα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Ψυχιατρικών Υπηρεσιών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Υπουργείου Υγείας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και υπήρξε ο επιστημονικός του υπεύθυνος (1994-1999).

Διεξήγαγε συστηματικές κοινωνιοψυχιατρικές μελέτες στο γενικό πληθυσμό (1978-1999), όπου για πρώτη φορά διερευνήθηκαν οι διαστάσεις της ψυχιατρικής νοσηρότητας στην Ελλάδα. Παράλληλα μελετήθηκε η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και οι ανάγκες για την περιφερειακή ανάπτυξή τους. Έχει συμμετάσχει ως κύριος ερευνητής σε διεθνή ερευνητικά συνεργατικά προγράμματα (BIOMED έρευνες Π.Ο.Υ.). Είναι Αντιπρόεδρος (1998-2000) της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, καθώς και Σύμβουλος/Εμπειρογνώμων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής ή κριτής (reviewer) διεθνών ψυχιατρικών περιοδικών. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται βιβλία και δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά γύρω από την Κοινωνική Ψυχιατρική και την Ψυχοθεραπεία του χρόνιου ψυχικά αρρώστου. Το κλινικό του ενδιαφέρον στρέφεται στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία, καθώς και στην ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία ατόμων με ψύχωση.

Η Μαρίνα Οικονόμου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής - Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ιατρική, Ψυχιατρική και εξειδικεύτηκε στην Κοινωνική Ψυχιατρική και τη Θεραπεία Οικογένειας στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Από το 2000 και μετά έχει την επιστημονική ευθύνη του Προγράμματος «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), με στόχο την ανάπτυξη πολυσχιδών δράσεων για την καταπολέμηση του στίγματος που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια. Σημαντικό σταθμό στο έργο της αποτέλεσε η οργάνωση και λειτουργία του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ), ο οποίος αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία πολλών αντίστοιχων συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Επαγγελματικής Προεργασίας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και του Ειδικού Ιατρείου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχοεκπαιδευτικών Οικογενειακών Παρεμβάσεων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος για την Ευρώπη της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR). Έχει πλούσιο κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 200 ξενόγλωσσων και ελληνικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια, η ερευνητική της δραστηριότητα έχει στραφεί στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News