Κυκλάδες - Σίφνος: Οι Σιφνιοί τίμησαν τους Ουρανία Καλογήρου και Λεωνίδα Δημητριάδη - Ευγενίδη

Το ξέρατε ότι η εφημερίδα της Σίφνου με τον τίτλο "Σίφνος" επί 140 χρόνια έχει συνεχή παρουσία; Είχατε γνώση του γεγονότος ότι η οικογένεια του Λεωνίδα Δημητριάδη - Ευγενίδη έχει ισχυρή παρουσία στο χώρο της υγείας και παιδείας μέσω του επιστημονικού ιδρύματος "Ευγενίδειον" και κατάγεται από την Σίφνο; Ε, οι κάτοικοι της Σίφνου μέσα από τους πολιτιστικούς φορείς τους μας το θύμισαν χθες... Βράδυ Τετάρτης και ο φιλόλογος καθηγητής Ιωάννης Λογαράς, μας δίνει λεπτομέρειες (όπως και φωτογραφίες) από την σχετική εκδήλωση μέσα από την ιστοσελίδα του ... 

"Ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποιηθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 το βράδυ στο Σπίτι της Σίφνου στην Αθήνα (Ιθάκης 24 και Ι. Δροσοπούλου) κατά την οποία τιμήθηκαν δύο σημαντικές προσωπικότητες ευρύτερης αναγνώρισης με καταγωγή από τη Σίφνο, η διευθύντρια της επί 140 έτη συνεχούς κυκλοφορίας τοπικής εφημερίδας "Σίφνος" κ. Ουρανία Καλογήρου και ο επιφανής εφοπλιστής και διευθυντής του γνωστού κορυφαίου επιστημονικού ιδρύματος "Ευγενίδειον" στην Αθήνα κ. Λεωνίδας Δημητριαδης- Ευγενίδης για την προσφορά του ίδιου και της οικογένειάς του στην Ελλάδα και τη Σίφνο.

Στην εκδήλωση που χωρίστηκε σε δύο μέρη ξεχωριστά για τον καθένα από τους δύο τιμώμενους την προσωπικότητα καθενός από του δύο σκιαγράφησε με τη σειρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντώνης Ζαμπέλης. Στους τιμωμένους προσφέρθηκαν  από ένας πήλινος δίσκος και ένα δίπλωμα (με αφιερωματικά κείμενα). Την απονομή στην κ. Ουρανία Καλογήρου έκανε ο καρδιολόγος ιατρός και πολιτευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βλασερός, ενώ στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη έκανε η Ευρωβουλευτής και πρωταθλήτρια κ. Σοφία Σακοράφα.

Αντιφώνησαν οι τιμώμενοι. 

Η κ. Ουρανία Καλογήρου αναφέρθηκε στις δικές της εμπειρίες και τα σημερινά προβλήματα από την έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας "Σίφνος" και έκανε λόγο για τις σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειες (με τον πολύ δύσκολο παλαιότερα τυπογραφικό τρόπο) του προκατόχου της στην έκδοση της εφημερίδας και πατέρα της Αποστόλου Καλογήρου, ο οποίος είχε διαδεχτεί στην έκδοση της "Σίφνου" τον ιδρυτή (στα 1879) της εφημερίδας Νικ. Γ. Καμπάνη.

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης εξέθεσε εμπειρίες του από την παιδική του ηλικία στη Σίφνο, έδωσε πληροφορίες για την οικογένειά του και άλλους συμπολίτες του και παρουσίασε στιγμιότυπα από την παλιά Σίφνο και τους κατοίκους της Σίφνου του παρελθόντος με φωτογραφίες και βίντεο που είχε τραβήξει παλαιότερα ο πατέρας του αείμνηστος Γιάννης Δημητριάδης.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Μανόλης Αναστασιάδης ανέγνωσε χαιρετισμό προς τους τιμωμένους εκ μέρους της  Αδελφότητας Σιφνίων «Ο Άγιος Συμεών» και ο ίδιος (ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος, σημειωτέον, είναι και στέλεχος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου)  απηύθυνε χαιρετισμό και εκ μέρους της άλλης Σιφναϊκής εφημερίδας: «Σιφναϊκά Νέα». Επίσης αναγνώστηκε από τον κ. Αντώνη Ζαμπέλη χαιρετισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου", με το οποίο τονίστηκε η προσφορά του κ. Δημητριάδη-Ευγενίδη και της οικογενείας του προς αυτό.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα, ενώ ένα μουσικό ντουέτο δύο νέων ανθρώπων (Δέσποινα Συρίγου και Αντώνης Αβρανάς) με βιολί, λαούτο και τραγούδι χάρισαν στο κοινό παραδοσιακή νησιώτικη μουσική κλείνοντας με αυτή την καλλιτεχνική νότα τη σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση την αφιερωμένη στους προαναφερθέντες δύο επιφανείς Σιφνίους, την κ. Ουρανία Καλογήρου και τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Μεταξύ των παρευρεθέντων στην εκδήλωση (εκτός των όσων έχουν ήδη αναφερθεί πιο πάνω) ήταν και πολλά στελέχη του Ευγενιδείου Ιδρύματος, οι πολιτευτές κ. Νίκος Χρυσόγελος, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο εκπρόσωπος της Aegean Speed Lines κ. Γιάννης Δεπάστας, εκπρόσωποι κυκλαδικών συλλόγων (όπως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Γιάννης Λογαράς, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μηλίων κ. Φραγκίσκος Ράμφος κ.ά). Πλήθος οι Σίφνιοι και οι φίλοι της Σίφνου και των τιμωμένων προσώπων που κατέκλυσαν τις αίθουσες του αξιόλογου πολιτιστικού κέντρου "Σπίτι της Σίφνου" του Συνδέσμου Σιφνίων και τίμησαν με την παρουσία των τούς σπουδαίους συμπατριώτες και φίλους των.  

Μια πολύ επιτυχής εκδήλωση του αξιόλογου Κυκλαδικού πολιτιστικού φορέα, του Συνδέσμου Σιφνίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News