Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΚυκλάδες - Σύρος: Τιμητική διάκριση στον Γιάννη Δεκαβάλλα

Κυκλάδες – Σύρος: Τιμητική διάκριση στον Γιάννη Δεκαβάλλα

|

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τιμά τον επί 24 χρόνια δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα με την απονομή χρυσού μεταλλίου – Παρουσίαση του βιβλίου του “Αναμνήσεις ενός Δημάρχου” 

24 χρόνια δήμαρχος. Δεν είναι και λίγα ε; Και με γερό στομάχι… Ο λόγος για τον Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος επί 32 χρόνια ήταν στη πρώτη σειρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων 24 ως Δήμαρχος τόσο στο Δήμο Σύρου, όσο και στον ενωμένο Σύρου – Ερμούπολης…

Ε λογικό δεν είναι να έχει αναμνήσεις… Λογικό δεν είναι να μεταφερθούν στο χαρτί… Και το κυριότερο; Να τιμηθεί από τη Δημοτική Αρχή…

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με ομόφωνή απόφασή του, ενέκρινε στη πρόσφατη συνεδρίαση την απονομή χρυσού μεταλλίου του Δήμου, αλλά και τη διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για την παρουσίαση του δίτομου βιβλίου του κ. Δεκαβάλλα, με τίτλο «Οι αναμνήσεις ενός Δημάρχου», η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στο Θέατρο Απόλλων. 

Με βάση την σχετική πρόσκληση ” την παρουσίαση του βιβλίου θα πλαισιώσουν οι: Χριστίνα Πουλίδου, δημοσιογράφος – συγγραφέας και ο Θάνος Θραψιάδης, Νομικός.

Κείμενα θα διαβαστούν από την κα Λίτσα Παππά – Μάνη, εκπαιδευτικό, διευθύντρια 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “Χριστούγεννα Μαζί”.

Ποιες ήταν οι εισηγήσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης; Ο δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας στην αναφορά του σημείωσε:

dekavalass.jpg«Ο Γιάννης Δεκαβάλλας είναι ένας άνθρωπος που έχει σημαδέψει το νησί μας με το πολυεπίπεδο έργο του και τη σπουδαία προσωπικότητά του, ένας γνήσιος αυτοδιοικητικός που εργάστηκε με αφοσίωση, εντιμότητα, σύνεση και υπευθυνότητα για την πρόοδο και την ευημερία της Σύρου, αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος και εν συνεχεία για 6 συνεχόμενες θητείες ως δήμαρχος του τ. Δήμου Ερμούπολης, αλλά και του ενιαίου Δήμου μας».

Αναμφισβήτητα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα του τόπου μας. Πρώτον, γιατί αποτελεί έναν από τους ελάχιστους μακροβιότερους δήμαρχους νεότερης Ελλάδας, ο οποίος, επί 24 χρόνια, εκλεγόταν ανελλιπώς χάρη στην αγάπη και εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό του. Δεύτερον, γιατί επί των ημερών του, το νησί μας άλλαξε όψη προς το καλύτερο.

Εκτός από την πολυετή και ουσιαστική δράση του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Γιάννης Δεκαβάλλας είναι ένας άνθρωπος αεικίνητος που δε σταμάτησε ποτέ να νοιάζεται και να προσφέρει στον τόπο του. Το δίτομο έργο του, «Οι αναμνήσεις ενός Δημάρχου», ένα βιβλίο που έγραψε όταν αποσύρθηκε, αποτελεί πολύτιμη τεκμήριο της νεότερης ιστορίας του νησιού μας. Ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, θυμάται στιγμές σημαντικές και γεγονότα σταθμούς για την Σύρο.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Δήμος μας θα διοργανώσει την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δεκαβάλλα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Θέατρο Απόλλων, καθώς και την απονομή χρυσού μεταλλίου, ως ελάχιστο οφειλόμενο χρέος, για την επιτυχημένη και δημιουργική 24χρονη πορεία του στη θέση του δημάρχου».

Στη δική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου τόνισε:

«Ο Γιάννης Δεκαβάλλας, 20 χρόνια δήμαρχος Ερμούπολης και άλλα 4 χρόνια δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης με σύνολο 32 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, τιμάται σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο με απόσταση 8 ετών από την αποχώρησή του από τον Δήμο.

Είτε συμφωνούμε, είτε δε συμφωνούμε μαζί του, εννοώ με κάποιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέσα στη μακρά θητεία του, προτάσσουμε ότι, έμεινε στη μνήμη των ερμοπουλιτών που τον προτιμούσαν ανελλιπώς επί 20 χρόνια και στη συνέχεια σε όλους τους συριανούς ως ο πρώτος δήμαρχος του ενιαίου Δήμου του νησιού μας.

Έμεινε αυστηρά αυτοδιοικητικός, ενώ όλες οι σειρήνες του κεντρικού πολιτικού συστήματος τον καλούσαν να βρεθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ευγένεια και ο σεβασμός που έδειχνε σε όλους, δημότες και αιρετούς, επιβραβεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια και η ευγνωμοσύνη η δική μας, ως αιρετοί, αφορά και το δίτομο έργο του το βιβλίο «Οι αναμνήσεις ενός Δημάρχου», το οποίο αποτελεί την ιστορία της Ερμούπολης και της Σύρου για ένα τέταρτο του αιώνα». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kykladiki.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φιλώτι: Εγκαίνια παρουσία Γιάννη Βρούτση, ποδόσφαιρο και τιμή στη μνήμη του “Εμμανουήλ Μάκαρη”

Μια σπουδαία βραδιά για τον αθλητισμό και τη συλλογική μνήμη στο Δημοτικό Γήπεδο "Γιάγκος Γρατσίας" με παρόντα τον Γ. Βρούτση

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Φραγκούλης και Τζουγκαράκης «δένουν» το παρόν και το μέλλον των Φαναριών

Ο ΑΠΑΣ συνεχίζει τον σχεδιασμό του ενόψει της νέας σεζόν με νεανικό ταλέντο και έμπειρο ηγέτη στη ρακέτα

Φεστιβάλ Νάξου: Αναβάλλεται η συναυλία του Ορφέα Περίδη στη Νάξο – Νέα ημερομηνία η Κυριακή 10 Αυγούστου

Η συναυλία της Παρασκευής 8/8 δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω απαγορευτικού απόπλου – Τα εισιτήρια ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η κόρη του Αντώνη Σαμαρά, Λένα, σε ηλικία 34 ετών

Η νεαρή πολιτικός μηχανικός υπέστη ανακοπή καρδιάς μετά από επιληπτικό επεισόδιο – Μάταιες οι προσπάθειες των γιατρών στον Ευαγγελισμό

Νάξος: Γεύσεις, μουσική και ηλιοβασίλεμα, κάθε Παρασκευή στο “Ψαράκι” της Πλάκας

Το “Psaraki Meze by Tohu” σάς προσκαλεί σε μια αυθεντική νησιωτική εμπειρία γεμάτη παράδοση, γεύση και ατμόσφαιρα

Απαγορευτικό: Αναστολή δρομολογίων πλοίων της Fast Ferries μέχρι νεοτέρας

Ανεκτέλεστα, μέχρι νεοτέρας, θα παραμείνουν τα δρομολόγια των ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, FAST FERRIES ANDROS, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π και ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π , την Παρασκευή 8/8 λόγω επικράτησης δυσμενών καιρικών συνθηκών

Hellenic Seaways: Τροποπιήσεις δρομολογίων ελέω απαγορευτικού σήμερα (08/08), τι αλλάζει;

Σε ισχύ απαγόρευση από τις 07:00 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών – Δείτε τις νέες ώρες αναχώρησης για τα ταχύπλοα

Blue Star Ferries: Απαγορευτικό απόπλου (08/08), τροποποιήσεις δρομολογίων προς τα νησιά των Κυκλάδων

Σε ισχύ απαγόρευση από τις 07:00 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών – Δείτε τις νέες ώρες αναχώρησης

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.