Μία πράξη πολιτισμού αλλάζει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων

ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ

Ή το σύστημα των μυρμηγκιών

Συγγραφέας: Μαρία Σούμπερτ

Θέμα: Ελληνική πεζογραφία      

Εκδότης: Κριτική

Σελίδες:  400

ISBN: 9786182189962

         

Ένα νησί αποκλείεται από τον υπόλοιπο κόσμο πέντε μήνες το χρόνο.

Μια βιβλιοθήκη κληροδοτείται από τον μεγιστάνα του νησιού, τον μεγάλο ευεργέτη, ο οποίος με ύποπτο τρόπο το έσκασε όσο ήταν ακόμα νέος και έφυγε στην Αμερική για να φτιάξει την τύχη του. Ένας δήμαρχος συνωμοτεί με την βιβλιοθηκονόμο, για να αρχίσουν να διαβάζουν οι νησιώτες βιβλία. Ένας πρώην αναρχικός έχει βρει καταφύγιο στο νησί και στην καθημερινότητα του οικογενειακού μπακάλικου. Και στη μέση οι κάτοικοι του νησιού που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πεντάμηνο αποκλεισμό μαζί με τις επιπτώσεις του διαβάσματος. Θα μπορέσει να επιβιώσει το νησί και η βιβλιοθήκη αυτό το χειμώνα;

Η Μαρία Σούμπερτ γράφει με χιούμορ, αποκαλύπτοντας μέσα από τους διαλόγους τους χαρακτήρες του βιβλίου της. Η αφήγηση είναι συμβολική: το νησί δεν είναι παρά μικρογραφία μια κρίσης: οικονομικά προβλήματα, απαισιοδοξία, αδιέξοδο, διαφθορά, φασισμός και προβλήματα με τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Η Σούμπερτ προσεγγίζει τους χαρακτήρες της μέσα από μια βαθιά συμπαθητική οπτική γωνία και προτείνει πως μια κρίση μπορεί να γίνει δημιουργική και να οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια αλλαγή -ακόμα και όταν οι ίδιοι είναι στην αρχή διστακτικοί.

Η συγγραφέας:

Η Μαρία Σούμπερτ γεννήθηκε το 1979 στο Μόναχο της Γερμανίας, αλλά επικράτησε μέσα της το ποντιακό ταμπεραμέντο. Από τότε μέχρι σήμερα έκανε πολλά πράγματα. Δεν είναι περήφανη για όλα... Βιβλία της: Τα πράσινα, τα καστανά και τα μαύρα μάτια, εκδόσεις Πόλις 1999 και Club Κυλικείο, εκδόσεις Κέδρος 2003. Διηγήματά της εμφανίζονται κατά καιρούς - και χωρίς την άδεια της αρμόδιας ιατρικής υπηρεσίας- σε λογοτεχνικά περιοδικά Να ένα μήλο, (δε)κατα, Μανδραγόρας.