"Ναξιακά Γράμματα": Αφιέρωμα στον Ακαδημαϊκό Στέφανο Δ. Ημελλο

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ναξιακά Γράμματα» και η Συντακτική Επιτροπή του ομώνυμου Περιοδικού, που η ίδια εκδίδει, αποφάσισαν να αφιερώσουν, in honorem, τον παρόντα τόμο στον Στέφανο Δ. Ήμελλο, τον διαπρεπή και καταξιωμένο Νάξιο, από το Φιλώτι, Ομότιμο σήμερα Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών για το τρέχον έτος, καθώς επίσης και τον εταίρο, μέλος και πρόεδρο των Δ.Σ. πολλών επιστημονικών Εταιρειών και Συλλόγων της χώρας. Την απόφασή μας αυτή θεωρήσαμε ως επιβεβλημένο χρέος και όφλημα και ως «δόσιν ολίγην τε και φίλην, αντίδωρον και γέρας» προς τον επιφανή, έγκριτο και διακεκριμένο, επιστήμονα, τον άοκνο ερευνητή, τον εμβριθέστατο και πολυγραφότατο συγγραφέα, τον ευσυνείδητο και μεθοδικό Δάσκαλο, που τίμησε και τιμά την επιστήμη του όσο λίγοι».

Ποιος το αναφέρει; Μα το λέει η ίδια η εισαγωγή…. Τα «Ναξιακά Γράμματα», το επιστημονικό και λογοτεχνικό περιοδικό που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο των Γραμμάτων, με την έκδοση του 32ου τόμου τιμά τον συμπατριώτη μας Καθηγητή Στέφανο Ημελλο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019 (πήρε τη σκυτάλη από τον συμπατριώτη μας Αντώνη Κουνάδη σε μία διετία αρώματος Νάξου) και αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε επίσημη τελετή να παραδώσει με τη σειρά του στη …σκυτάλη στην Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα…

Ο τόμος βρέθηκε στα χέρια μας, είναι για μία ακόμη φορά εντυπωσιακός όσον αφορά τα συγγράμματα και το φάσμα των μελετών που παρουσιάζει και μπορείτε να δείτε στα περιεχόμενα που παραθέτουμε… Όμως, όπως αναφέραμε, ο 32ος τόμος (Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2019) είναι αφιερωμένος στον λαογράφο Στέφανο Ημελλο. Και στην εισαγωγή έχουμε και σημείωση σχετικά με την επιρροή που δέχτηκε από παιδί και μάλιστα ο ίδιος ο Ακαδημαϊκός όταν το 2010 εκλέχτηκε στην ύψιστη εκπαιδευτική βαθμίδα είχε αναφέρει «Θεωρώ τον εαυτόν μου όχι απλώς και μόνο επιστήμονα ερευνητή του Ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, αλλά και γνήσιο φορέα του πολιτισμού αυτού, με τους φορείς του οποίου στην Αθήνα ή και στην επαρχία ευρισκόμενος διατηρώ στενή και αδιάλειπτη επαφή…»

nax1.jpg

Επίσης, μέσα στον τόμο αυτό θα βρούμε πληροφορίες και για το έργο του κου Ημελλου (σ.σ. εργασία του Βασίλη Φραγκουλόπουλου) αλλά και τη σχέση του ίδιου με τα «Ναξιακά Γράμματα», μία σχέση που ξεκίνησε από το 2011 και συνεχίζεται έως … σήμερα. Όπως διαβάζουμε στο δελτίο ενημέρωσης σχετικά με την συγκεκριμένη έκδοση και υπογράφεται από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, Ιωάννη Βερώνη «Τα ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και ανάδειξη του ναξιακού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις (Ιστορία, Αρχαιολογία, Οικονομία, Λαογραφία, Περιβάλλον, Λογοτεχνία κλπ). Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και του σκοπού της, η εταιρεία μας εκδίδει και κυκλοφορεί από το 2011 στην Αθήνα, την Νάξο, την υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό το μοναδικό για το νησί μας τριμηνιαίο επιστημονικό και λογοτεχνικό περιοδικό με τον ομώνυμο τίτλο ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Το τεύχος 32 που μόλις κυκλοφόρησε αποτελεί επιστημονικό τόμο 250 σελίδων, αφιερωμένων εξ ολοκλήρου στον εξέχοντα συμπατριώτη μας, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κατά το τρέχον έτος, Στέφανο Δ. Ήμελλο. Στον τόμο συνεργάζονται διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από τα γνωστικά πεδία της Λαογραφίας, της Ιστορίας και της Γλωσσολογίας, με πρωτότυπες και λίαν ενδιαφέρουσες εργασίες τους».

Και με δεδομένο ότι για την έκδοση του επιστημονικού Τόμου χρειάζονται και αυτοί που στηρίζουν τη συγκεκριμένη δράση, μέσα από τον πρόλογο έχουμε ένα πρώτο … ευχαριστώ «  Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους επιμελητές της έκδοσης, οτρηρούς θεράποντες του πνεύματος, Βασίλη Φραγκουλόπουλο, Νομικό-Οικονομολόγο και Κυριακή Χρυσού-Καρατζά, ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, για την καθοριστική συμβολή  τους στην παρούσα έκδοση, η οποία μας υπενθυμίζει ότι, στη σημερινή με πενιχρά ιδανικά εποχή, πρέπει να τιμώνται και να προβάλλονται οι γνήσιες πνευματικές προσωπικότητες, οι οποίες, με τη ζωή, το έργο και τη δράση τους, συμβάλλουν στην πολιτιστική εξύψωση της κοινωνίας. Ευχαριστούμε, τέλος, και τις εκδόσεις Graphopress ΕΠΕ, για την άψογη εκτύπωση του τόμου, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην αντιμετώπιση του οικονομικού κόστους (Μητρόπολη Παροναξίας, Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου)». 

Σημείωση: Για όποιον θέλει να προμηθευτεί τον συγκεκριμένο Τόμο αλλά και άλλους τόμους ή τους επόμενους, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής «Ναξιακά Γράμματα», Ιωάννη Βερώνη στα τηλέφωνα: Τηλ: 210 8834359, 6944290450 ή να στείλει μέιλ στο [email protected]

Συνημμένα Αρχεία: